Για τα έργα αποκατάστασης στο Νομό, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και για τις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος.
Ο κ. Τέλιος ήταν καλεσμένος, την Τρίτη 22/10, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Επί τάπητος και τα έργα του Αχελώου και το υδατικό πρόβλημα που ταλανίζει τη Θεσσαλία, όπως επίσης και τα προβλήματα των αγροτών.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και συζήτηση στη Βουλή για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και πανθεσσαλικό αίτημα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλική πεδιάδα ώστε να καταστεί η Θεσσαλία βιώσιμη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα και το αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε κατά τη σχετική σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλία Δημήτρης Κουρέτας την περασμένη Δευτέρα. Θεωρείτε πως έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για τη μεταφορά (και όχι εκτροπή) νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία; Και πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν επιτέλους τα ημιτελή έργα στη Συκιά;
Απάντηση: Δυστυχώς, ένα μεγάλο έργο, όπως είναι ο Αχελώος, όλα αυτά τα χρόνια είναι σταματημένο, στάσιμο, καρκινοβατεί.
Ενώ το νερό είναι πολύτιμο και για τη Θεσσαλία και για την ανάπτυξη γενικότερα της οικονομίας του τόπου μας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας έχει λάβει μια πρωτοβουλία μαζί με τον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο ώστε να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα του Αχελώου που, δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν.
Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, έχουμε τα έργα τα οποία έχουν φθάσει στο 60 με 70% και είναι ανενεργά.
Κάποια στιγμή πρέπει αυτό το έργο να ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση να πάρει άμεσα αποφάσεις γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα έλλειμμα υδατικό που υπάρχει στο Θεσσαλικό κάμπο.
Ο Θεσσαλικός κάμπος θα ερημοποιηθεί αν δεν έρθει αυτό το πολύτιμο νερό του Αχελώου.
Και όσον αφορά τους φίλους μας τους Αιτωλοακαρνάνες, του λέμε το εξής: ότι αν δεν υπάρχει νερό, δεν θα πάρουν στο Θεσσαλικό κάμπο.
Το νερό εκεί πέρα, το φράγμα, το διαχειρίζεσαι και μπορείς να το στρέψεις ανά πάσα στιγμή σε όποια κατεύθυνση εσύ το θέλεις.
Θα είναι με θυροφράγματα. Θα ανοίγουν και θα κλείνουν.
Ερώτηση: Πάμε τώρα στους αγρότες, στους πολύπαθους αγρότες, όπου, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των πλημμυρών, η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη. Όλη αυτή η κατάσταση καθιστά αδύνατη την επίτευξη των πλαφόν που απαιτούνται για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ιδιαίτερα για τις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού. Κάνατε μια σχετική παρέμβαση προς τον συντοπίτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα. Πως έχει η κατάσταση; Πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα;
Απάντηση: Αυτή τη στιγμή, όλοι γνωρίζουμε τη ζημιά που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος του Νομού μας.
Γιατί ο Ιανός έπληξε, κυρίως, το Νομό Καρδίτσας. Τα Τρίκαλα και η Λάρισα δεν είχαν επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο.
Η Καρδίτσα είναι επιβαρυμένη με δύο μεγάλες θεομηνίες, του Ιανού και του Daniel.
Ο Daniel τα έχει αποτελειώσει όλα.
Για αρκετούς μήνες, είχαμε τα χωράφια τα οποία ήταν κάτω από το νερό.
Και όταν έφυγε το νερό, άφησε μια τοξική γλίνα πάνω που αυτή πιστεύω ότι μπορεί να ήταν και η αιτία ώστε να γίνουν μέχρι και τρεις φορές επανασπορές όπου οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν.
Λόγω του ότι αποζημιώνουμε επανασπορά στα βαμβάκια από 15 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Μαϊου, δεν αποζημιώνουμε για βροχόπτωση.
Πολλοί αγρότες έχουν προβεί σε έως και τρεις φορές επανασπορά, με αποτέλεσμα να έχουν οψιμίσει αρκετά οι καλλιέργειες και να είχαμε μια έντονη προσβολή από σκουλήκια και διάφορα μυζητικά έντομα.
Όλα αυτά ήταν καταστρεπτικά για την παραγωγή του βαμβακιού κυρίως και για του καλαμποκιού, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι πάρα πολύ μειωμένη.
Φανταστείτε, τώρα τους αγρότες να έχουν μειωμένη παραγωγή και να μην πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ή στο καλαμπόκι, πόσο καταστροφική θα είναι για εμάς τους ίδιους όλη αυτή η κατάσταση.
Γι ΄ αυτό ζητάμε να ληφθούν μέτρα ώστε να μη χαθεί το συνδεδεμένο κομμάτι που αφορά κυρίως τους αγρότες οι οποίοι καλλιέργησαν με όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και τους έφθασαν στο τελικό στάδιο.
Αλλά, δυστυχώς, οι διάφοροι εχθροί δεν άφησαν να ολοκληρωθεί η παραγωγή.
Ερώτηση: Συνέχεια τώρα με τα έργα αποκατάστασης και τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Περιφερειάρχης, και βεβαίως και εσείς μαζί του, και όλοι οι εμπλεκόμενοι, πραγματοποιήσατε αυτοψία και γενικά μια μεγάλη περιοδεία, ήδη, στον Παλαμά, στο Μουζάκι και τελευταία στην Αργιθέα. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα αυτά;
Απάντηση: Εμείς, αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να κάνουμε τις αποκαταστάσεις που ο Daniel, δυστυχώς, διέλυσε ολόκληρο το Νομό.
Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα χωριό που να μην έχει πρόβλημα, που να μην έχει γίνει κάποια ζημιά.
Εμείς όσον αφορά το δικό μας το κομμάτι, τα δικά μας τα έργα, κάνουμε αποκαταστάσεις.
Π Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ήθελε ο ίδιος να έχει οπτική επαφή και να γνωρίζει ακριβώς πόσο προχωράνε τα έργα και τι εργασίες γίνονται στα αναχώματα.
Επισκέφθηκε αρκετές φορές το Νομό μας, έχει πάει ο ίδιος στα αναχώματα και στα ποτάμια όπου είδε τι σημαντική δουλειά κάνουμε.
Εμείς, αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε και όπου υπάρχουν ανάγκες, πάμε.
Γιατί, όπως γνωρίζετε, τα χρήματα έρχονται από την κεντρική κυβέρνηση και έρχονται σταδιακά και προσπαθούμε να κάνουμε παρεμβάσεις όπου είναι δυνατό.
Αξιολογούμε, πάμε και συνεχίζουμε.
Ερώτηση: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, συμπληρώνετε σιγά-σιγά το πρώτο έτος της θητείας σας. Ποια ήταν τα δυο-τρία θέματα για τα οποία είστε ικανοποιημένος για την υλοποίηση ή τη δρομολόγησή τους;
Απάντηση: Προσπαθούμε να κάνουμε τις αποκαταστάσεις ώστε να νιώθει ασφαλής ο πολίτης του Νομού μας.
Δηλαδή, να κάνουμε τους καθαρισμούς στα ποτάμια, να φτιάξουμε τα αναχώματα.
Το οδικό δίκτυο φροντίζουμε να είναι ασφαλές.
Γιατί οι δρόμοι κόπηκα σε αρκετά σημεία και έχει φύγει τελείως το έρεισμα.
Στην οδική ασφάλεια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα.
Αυτά σε ό,τι αφορά στις αποκαταστάσεις και εγώ, από την πλευρά μου, πιστεύω ότι κάναμε ένα σημαντικό έργο.
Αν είχαμε την ανάλογη χρηματοδότηση, θα μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα.
Αλλά με αυτή τη χρηματοδότηση, με αυτά τα μέσα που έχουμε, πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι πάμε πολύ καλά.
Ερώτηση: Το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που έστησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας πόσο σημαντικό ήταν;
Απάντηση: Το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας έπαιξε μεγάλο ρόλο στις πυρκαγιές.
Τη φετινή χρονιά, είχαμε πολύ μικρή έκταση σε ό,τι κάηκε, παρόλο που είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρία και πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Σε όλο αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το Κέντρο και ο κ. Λεοντάρης βοήθησε πάρα πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Ερώτηση: Και, κλείνοντας, ποια είναι τα δυο-τρία ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας και στόχευσης για τη συνέχεια;
Απάντηση: Η πρώτη προτεραιότητα για το Νομό μας είναι να βγούμε από την οδική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει τελευταία και να προσπαθήσουμε ώστε να έρθουν όλα αυτά τα αναπτυξιακά προγράμματα για να βγει ο Νομός μας από το τέλμα και την απομόνωση.