Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με υπόμνημά του προς τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της αύξησης του ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την υποχρέωση τήρησης από τις επιχειρήσεις του λογαριασμού 94 – Αποθέματα.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώθηκε στο υπόμνημα του Συνδέσμου:
Όπως είναι γνωστό, ο λογαριασμός, αυτός, έχει αντικαταστήσει το παλιό Βιβλίο Αποθήκης και η τήρησή του είναι υποχρεωτική εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα του υπόχρεου υπερέβησαν το ποσό των 5.000.000,00€ κατά την προηγούμενη χρήση.
Η διατήρηση του συγκεκριμένου ορίου στο ίδιο ύψος για περισσότερα από 10 χρόνια σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές πληθωρισμού που καταγράφονται την τελευταία διετία και τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιπτώσεις της πρόσφατης παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης στην αγορά και στις τιμές πολλών προϊόντων και πρώτων υλών, έχουν διαμορφώσει μια στρεβλή εικόνα για την πορεία των επιχειρήσεων, η οποία δε συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και απέχει από τα τρέχοντα μεγέθη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η αναντιστοιχία των τζίρων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, είναι ακόμη μεγαλύτερη σε κλάδους, όπως αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε πολλούς άλλους, στους οποίους οι συντελεσθείσες αυξήσεις σε προϊόντα όπως π.χ. ο σίδηρος, έχουν οδηγήσει σε δραστική μεταβολή των κοστολογίων και των τιμών των έτοιμων προϊόντων.
Αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται υψηλοί κύκλοι εργασιών, οι οποίοι οδηγούν στην υποχρέωση τήρησης του λογαριασμού 94 – Αποθέματα, χωρίς, ωστόσο, αυτοί να προκύπτουν από πραγματική μεγέθυνση των εργασιών και της δραστηριότητάς τους, αλλά από τις αντιδράσεις της αγοράς και τις τιμολογιακές μεταβολές, οι οποίες έχουν επέλθει.
Η παρουσίαση φαινομενικά αυξημένων ακαθαρίστων εσόδων έχει ήδη συντελέσει στην δημιουργία ενός κλίματος ανησυχίας και ανασφάλειας στο χώρο των επιχειρήσεων, καθώς με την «πλασματική» αύξηση των ακαθαρίστων εσόδων τους, πολλά είναι τα ερωτηματικά και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από τα λογιστήρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν, πρακτικά, να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις τήρησης του Λογαριασμού, αυτού.
Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι υποχρεώσεις τους έχουν αυξηθεί υπερβολικά, σε βαθμό τέτοιο που η εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης συνεπάγεται τεράστιες δυσκολίες και φόρτο εργασίας.
Ο Σύνδεσμος θεωρείτις συνέπειες από την υπαγωγή τους σε ένα ακόμη «βαρύ» καθήκον χωρίς αυτή να προέρχεται και να απορρέει από μία πραγματική αλλαγή – μεταβολή της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις υπόχρεες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη καλούνται να διαχειριστούν ένα τεράστιο όγκο υποχρεώσεων.