Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ του 2ου ΕΠΑΛ, με κωδικό 2019-1-TR01-KA229-077571_4 και τίτλο “Our Common Cultural Heritage Mediterranean Type Nutrition”, ομάδα 29 μαθητών και εκπαιδευτικών, ταξίδεψαν από την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, στην Καρδίτσα.
Σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει γνωστή η αξία της μεσογειακής διατροφής και να αναδειχθούν τα κοινά διατροφικά στοιχεία των λαών της μεσογείου που διαχρονικά αποτελούν στοιχεία της κοινής τους κουλτούρας.
Απώτερος στόχος είναι, μέσα από την εμπειρία της συνύπαρξης με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ανταλλάξουν απόψεις, να καταρρίψουν στερεότυπα που είχαν για τους διαφόρους λαούς, να αναπτύξουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα και σεβασμό προς τις άλλες ομάδες, με τις οποίες συνεργάστηκαν και δημιούργησαν φιλίες.
Τις ξένες αποστολές υποδέχθηκε στην Αθήνα ο συντονιστής του προγράμματος κ. Κων. Ντούρας, που συνόδευσε τους επισκέπτες στον Αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ακρόπολης, σε προγραμματισμένες επισκέψεις.
Τη 2η μέρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής στο σχολείο. Τις ξένες αποστολές υποδέχθηκε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Αν. Τσίρας που καλωσόρισε τους επισκέπτες. Ακολούθησε πρόγραμμα που επιμελήθηκαν εκπαιδευτικοί του σχολείου και κυρίως οικ.κ. Ε. Σιαφάκα και Α. Ζερβουδάκη. Μετά από ξενάγηση στο σχολείο και ιδιαίτερα στο εργαστήριο Τεχνολογίας τροφίμων, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και δραστηριότητες του προγράμματος.
Οι ξένοι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας, όπου τους υποδέχθηκαν ο διευθυντής κ. Μ. Νικολακάκος και η υποδ/ντρια κ. Ρ. Μαγγίνα ξεναγώντας τους στα εργαστήρια και στο θερμοκήπιο που χρησιμοποιούν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Μετέωρα. Η εμπειρία ήταν μοναδική για τους επισκέπτες που εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική, τις αγιογραφίες και την ιστορία των Μετεώρων. Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, όπου οι εκπαιδευτικοί και μαθητές θαύμασαν σε τρισδιάστατη απεικόνιση την ιστορία της περιοχής.
Η 4η ημέρα του προγράμματος περιλάμβανε επίσκεψη στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Μετά από επίσκεψη στο φράγμα της λίμνης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον βοτανικό κήπο όπου ενημερώθηκαν για τα αρωματικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική στην περιοχή των χωρών της Μεσογείου. Υλοποιήθηκαν εργαστήρια και παιχνίδια σχετικά με το θέμα.
Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη δημοτική Πινακοθήκη, και στο Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας, όπου οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τα εκθέματα των μουσείων.
Σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και ιδιαίτερα την 5η ημέρα συνεργάστηκαν οι συντονιστές για την προετοιμασία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Συζητήθηκαν οι δραστηριότητες, συμπληρώθηκαν και παραδόθηκαν τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά της κινητικότητας, και έγινε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και της επίτευξης των στόχων της.
Μία ακόμη δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, δίνοντας αφενός την ευκαιρία στους μαθητές να «ανοίξουν» τους ορίζοντές τους και αφετέρου επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η εκπαίδευση μπορεί να φέρει πιο κοντά και με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και χώρες. Ταυτόχρονα ανέδειξε τα κοινά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής των μεσογειακών λαών. Η λήξη πραγματοποιήθηκε στο αποχαιρετιστήριο δείπνο, σε κλίμα συγκίνησης και έκφρασης ευχαριστιών για το συνεργατικό πνεύμα απ’ όλες τις αποστολές.