Ειδήσεις

Ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων – o Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας στο Ηχόραμα 100,8


«Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας έτσι ώστε να βελτιώσουμε την αντισεισμική θωράκιση της χώρας» τονίζει στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας μιλώντας για τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων που έχει ήδη ξεκινήσει και που, με την ολοκλήρωσή του, θα εξάγει σημαντικά συμπεράσματα.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, με αφορμή την άσκηση επί Χάρτου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση σεισμού στον Δήμο Καρδίτσας (που οργάνωσε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π.) και την ενημέρωση σε Διευθυντές σχολικών μονάδων (που προηγήθηκε μία μέρα πριν, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μίλησε, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη επισημαίνοντας τα εξής ενδιαφέροντα:

 

Ο προσεισμικός έλεγχος

«Ο προσεισμικός έλεγχος ο υποχρεωτικός έχει αρχίσει να γίνεται.

Υπενθυμίζω ότι τα τελευταία 20 χρόνια, τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου ήταν πολύ αμυδρά. Μόνο 10.000 κτίρια ελέγχθηκαν σε όλη τη χώρα.

Και, βεβαία, πολλά από αυτά τα οποία ελέγχθηκαν, να θέλουν επανέλεγχο, λόγω της παλαιότητας και των χρόνων που πέρασαν.

Έτσι, λοιπόν, θα ελέγξουμε 45.000 κτίρια σε όλη τη χώρα, στατικώς ανεξάρτητα κτίρια.

Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προεργασίες, δηλαδή την απογραφή των κτιρίων, τη βάση δεδομένων, έχουμε δημιουργήσει το νέο έντυπο που είναι ψηφιακό, έχουμε εκπαιδεύσει τους μηχανικούς που έχουν επιλεγεί από το ΤΕΕ και είμαστε στη διαδικασία του να έχουν περίπου 2.000 κτίρια απογραφεί, από ένα σύνολο 40.000 κτιρίων.

Και θα έχουμε, με βάση όλη αυτή την καταγραφή και αποτίμηση, μια εικόνα, από τι ποιότητα είναι δομημένος ιστός της χώρας σε ό,τι αφορά τα κτίρια.

Από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε, εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες, και στα ιδιωτικά κτίρια έτσι ώστε να έχουμε μια συνολική εικόνα σε όλο τον δομημένο ιστό της χώρας.

Θα πάρει κάποιους μήνες αυτή η διαδικασία.

Εγώ πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες θα έχουμε τους συνολικούς ελέγχους και τις καταγραφές και, από εκεί και πέρα, βέβαια, θα δοθούν όλα τα στοιχεία αυτά στη διάθεση της πολιτείας έτσι ώστε να αποφασιστούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Γιατί, καταλαβαίνετε, ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.

Ορισμένα κτίρια δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά τα κτίρια.

Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας έτσι ώστε να βελτιώσουμε την αντισεισμική θωράκιση της χώρας».

 

Ο ρόλος του ΟΑΣΠ

«Ο ρόλος του ΟΑΣΠ είναι δεδομένος. Έχει βοηθήσει, τα τελευταία 40 χρόνια που λειτουργεί, καθοριστικά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, από σύνταξη κανονισμών και κανονιστικών διατάξεων, όπως είναι ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός, διαμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων και συμμετοχή και καθοδήγηση διασωστικών ομάδων σε μεγάλες καταστροφές.

Όλα αυτά φανερώνουν το τεράστιο έργο του ΟΑΣΠ.

Τη Δευτέρα, στην Καρδίτσα, απευθυνθήκαμε και στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους ενημέρωσα ουσιαστικά για το γεωδυναμικό πλαίσιο που αναπτύσσεται στη Δυτική Θεσσαλία. Τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχει και τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχουν και οι σεισμοί και τι πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, με όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη επιτυχία μια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Καρδίτσας: Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα για όλους
Επόμενο άρθρο Eπανεκλογή Αριστοτέλη Αντωνίου στην Προεδρία του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας