Ειδήσεις

Ξεκινά πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καταπολέμηση του trafficking


Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, την αναγνώριση θυμάτων και προστασία τους, την αναγνώριση θυτών, τις βέλτιστες διαδικασίες διαχείρισης και την ευρύτερη κοινωνική προστασία από την συγκεκριμένη έκνομη δραστηριότητα. Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης   της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απευθύνεται σε στελέχη της Περιφέρειας και εργαζόμενους σε Δομές Υγείας ,Κοινωνικής Παρέμβασης, φιλοξενίας προσφύγων –μεταναστών, ανηλίκων  και   συναφών φορέων στον τομέα της αντιμετώπισης της Εμπορίας Ανθρώπων. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα εξειδικευμένα στοιχεία να μπορούν να αποσπαστούν από την γενική εκπαίδευση και να μεταφερθούν σε ποικίλα περιβάλλοντα, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Ως πρακτική, μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες Περιφέρειες, με μικρές προσαρμογές στο εκπαιδευτικό αντικείμενο και ελάχιστες στο διοικητικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος έχει ως στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες του προγράμματος και να επιβεβαιώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα αποκτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αποτελεί μια καινοτόμο και πλήρη προσέγγιση, η οποία θα καταδείξει τη βούληση και την ετοιμότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να συμβάλλει ενεργά σε ένα τόσο ευαίσθητο και πολυσύνθετο ζήτημα.

Για να τονιστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος και οι νέες δυνατότητες που αποκτούν τα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και η Περιφέρεια ως σύνολο, προτείνεται να γίνει χωριστή έρευνα στην οποία θα υπολογιστεί ο αντίκτυπος του προγράμματος. Ο αντίκτυπος θα υπολογιστεί συνδυαστικά, για περιστατικά επίσημης αναγνώρισης και αντιμετώπισης, αλλά και για περιστατικά που θα πληρούν ορισμένους δείκτες, χωρίς όμως να αναγνωρίζονται επισήμως, ώστε να υπάρχουν ενδείξεις ως προς το ποσοστό του «σκοτεινού αριθμού», σε σχέση με τον επίσημο αριθμό αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

«Σε μια δύσκολη περίοδο, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε και δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων που οδηγεί σε αποτελέσματα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Συνεργαζόμαστε με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων κ. Ηρακλή Μοσκώφ και όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς για  να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εξαλείψουμε το φόβο και να ισχυροποιήσουμε την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 τα λειτουργικά έξοδα όσο και το μισθολογικό  κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται σε 2 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και 3 Κέντρα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Είμαστε παρόντες με δράσεις και προγράμματα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Τrafficking

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια ολέθρια και εξαιρετικά επικερδή μορφή διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 5.3) και ορίζεται ως μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή οργανωμένου εγκλήματος (άρθρο 83 της ΣΛΕΕ), που συνδέεται με την πολιτική μετανάστευσης (άρθρο 79 της ΣΛΕΕ).

Η εμπορία ανθρώπων καταγράφεται ως η 3η κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, υπάρχουν παγκοσμίως 30 εκατομμύρια σύγχρονοι «σκλάβοι». Η εκμετάλλευσή τους συνδέεται με μια εύρωστη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που αποτιμάται σε αστρονομικούς τζίρους και ανήθικά κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως. Από τα εργοστάσια ένδυσης μέχρι τα χωράφια, και από σκοτεινά «στούντιο» μέχρι την επαιτεία ασυνόδευτων παιδιών, την οικιακή δουλεία, την εξώθησή τους σε παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο βρεφών σε παράνομες υιοθεσίες, το εμπόριο οργάνων,  κλπ.

Οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κοινωνική θέση και τη δεινή οικονομική κατάσταση των (πιθανών) θυμάτων, με ψευδείς υποσχέσεις καταφέρνουν να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους και ακολούθως να μεταφέρουν αυτά στον τόπο εκμετάλλευσης. Εντούτοις, η οργανωμένη αυτή μορφή εγκληματικότητας στατιστικά καταγράφεται στην κατηγορία των «σπάνιων εγκλημάτων», καθώς μόνο ένας ελάχιστος αριθμός θυμάτων διασώζεται και ένας μηδαμινός αριθμός εκμεταλλευτών δικάζεται και καταδικάζεται

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Διευθυντή Δ.Δ.Ε. στη Δ.Π.Ε Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην τελετή έναρξης του 1ου Ιπποκράτειου Ιατρικού Συνεδρίου