ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
Ο βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
«Τα στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρονται στα επίπεδα του πληθωρισμού, της ακρίβειας, των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις και της ανεργίας, επιτείνουν τα αισθήματα της αβεβαιότητας στην κοινωνία και ασφυξίας στην αγορά. Ειδικότερα,
- Ο πληθωρισμός έφθασε στο 5,4%, σε επίπεδα δηλαδή πριν από το 1997, προ της ένταξής μας στην Ευρωζώνη (μέσος όρος στην Ε.Ε. 1,4%). Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 ο πληθωρισμός ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών (0,5%). Ο δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, και θα εμφανιστεί στις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου.
- Οι αυξήσεις τιμών σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολλαπλάσιες, όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή. Για παράδειγμα για τον Ιούνιο η αύξηση στα καύσιμα 41,5% (μ.ο. Ε.Ε. 11,6%), στην ένδυση έφθασε το 2,5% (μ.ο. Ε.Ε. 0,3%). Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους τομείς της διατροφής, των ξενοδοχείων, του εμπορίου καπνού κ.λπ.
- Η έκρηξη της ακρίβειας προκλήθηκε από τα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να καταρρίψουν κάθε ιστορικό ρεκόρ οδηγώντας στην εξόντωση τα ελληνικά νοικοκυριά.
- Η Eurostat προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 12,1 % το 2010 έναντι 9,6% το 2009.
- Μόνο στην Αθήνα στο α΄ εξάμηνο του 2010 έβαλαν λουκέτο 1448 βιοτεχνίες, ενώ έχουν χαθεί άνω των 25.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Οι αυξήσεις στα είδη ένδυσης, διατροφής, καυσίμων κτυπούν τον πυρήνα του επιπέδου διαβίωσης της ελληνικής οικογένειας. Η ακρίβεια σε συνδυασμό με τα μέτρα που πάρθηκαν ελέω μνημονίου, τα οποία περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις ακόμη και αυτές που είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, μας φέρνουν εγγύτερα στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Η εμμονή της κυβέρνησης σε φοροεισπρακτικά μέτρα, επιδεινώνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, αυξάνει την ανεργία, αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μεταθέτει τον χρόνο απαλλαγής από τα δεσμά του μνημονίου.
Μόνο ένα μείγμα μέτρων μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος με μέτρα για τη μείωση της ύφεσης συνιστά λύση σωτηρίας για την ελληνική οικονομία.
Μείγμα μέτρων, όπως αυτό που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, ως «στρατηγική για την έξοδο από την κρίση», το οποίο θα επιτρέψει την απαλλαγή της Ελλάδας από την ασφυκτική επιτήρηση της Τρόικα μια ώρα αρχύτερα.
Και επιπλέον θα κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας για να τεθούν επιτέλους τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου για τη χώρα που θα αντικαταστήσει το καταρρέον σύστημα των δανεικών και του λαϊκισμού που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες.»