Με πολύμορφη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά, αλλά και τοπικές κινητοποιήσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, με την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Γενάρη.
Οι νέες κινητοποιήσεις, που αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.
Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους
Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.
Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν με βάση τους στόχους της κερδοφορίας τους τις τιμές στα προϊόντα, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.
Την ίδια ώρα παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οσο για τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, αυτά δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.
Αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 προβλέπει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.
Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, για να διακρίνουν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.
Η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί – κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια και να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.
Αγώνας που αφορά όλο τον λαό
Ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά άμεσα την εργατική τάξη και όλο τον λαό, και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να εκφραστούν τις επόμενες μέρες έμπρακτα η στήριξη και η αλληλεγγύη.
Άλλωστε, πίσω από τα κοινά εργατικά – λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα πωλούνται 5 έως 10 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες.
Και σε άλλες περιοχές
Κόντρα στο κλίμα αναμονής αλλά και τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις, παίρνονται καθημερινά αποφάσεις μέσα από μαζικές συσκέψεις, για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.
Άλλωστε, κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών, που παίρνουν μέρος στις συσκέψεις, είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αφού μετράνε συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, το αφορολόγητο ή πρόσφατα, τα μέτρα στήριξης που απέσπασαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο στη Θεσσαλία και αλλού, οι βιοπαλαιστές αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ και των αγροτικών τους μηχανημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν να βγαίνουν στους δρόμους από την επόμενη Κυριακή.
Στη Λάρισα, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προετοιμάζουν το συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει την Κυριακή 22 Γενάρη στις 11 π.μ. (προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στις κεντρικές πλατείες σε Αμπελώνα και Δαμάσι αλλά και στην περιοχή των Εξοχικών στον Τύρναβο).
Αντίστοιχα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη, όπου αποφάσισαν να βγουν την Κυριακή με τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του δρόμου Λάρισας – Κοζάνης.
Στην Καρδίτσα γίνονται συσκέψεις σε χωριά με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Παλαμά.
Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζονται συγκέντρωση στις 21 Γενάρη στη Φαρκαδόνα και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Γενάρη.
ΠΗΓΗ: in.gr