Για τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, τις προκλήσεις της επόμενης μέρας αλλά και για το όραμά του για το Δήμο Μουζακίου μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Μουζακίου, επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης «Δυναμική Συνεργασία», Βάϊος Φροξυλιάς παραχωρώντας, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, μια αποκλειστική συνέντευξη στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Η Καρδίτσα και η Θεσσαλία ολόκληρη βίωσαν μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, με ανυπολόγιστες ζημιές. Ως συνδυασμός, δηλώνετε παρόντες ως εθελοντές ώστε να σταθούν όρθιες οι τοπικές κοινωνίες και ζητάτε τη σύγκλιση ευρείας σύσκεψης φορέων του Δήμου Μουζακίου. Μιλήστε μας για όλα αυτά. Πως έχει η κατάσταση στο Μουζάκι και ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν προκύψει;
Απάντηση: Είναι η δεύτερη φορά που βιώνουμε αυτά τα γεγονότα καθώς προηγήθηκε ο Ιανός. Ήταν μια καταστροφική περίοδος, μπορώ να πω πρωτόγνωρη, για την περιοχή μας και για την Ελλάδα και δόθηκε η ευκαιρία εκείνη την περίοδο να παραδειγματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια νέα εξέλιξη. Η χρηματοδότηση που δόθηκε από τη σημερινή πολιτεία ήταν έντονη όπως και η παρουσία του Πρωθυπουργού και από πολιτικούς με στόχο να αποκαταστήσουν εκείνες τις ζημιές του 2020. Σίγουρα τέτοιες φυσικές συνθήκες θα έρχονται όλο και πιο συχνά.
Σε αυτή τη φάση που ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ήταν για δεύτερη φορά, δεν αντιμετωπίστηκε. Κάναμε τις υποδομές που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή και τις παρεμβάσεις ώστε να βρεθούμε σε ένα τοπίο λες και έπεσε ατομική βόμβα. Ήταν μια συνθήκη η οποία δεν αντιμετωπίστηκε από αυτό που λέγεται επίσημη πολιτεία. Με το σχέδιο της πολιτικής προστασίας. Οι μετεωρολόγοι μας είχαν ενημερώσει, ήταν όμως μια φάση λες και δεν είχαμε κάνει προηγουμένως τίποτα. Και λέω ότι δεν κάναμε τίποτα γιατί η πολιτεία συμβάλει πολύ δυναμικά με τη χρηματοδότηση.
Θα μιλήσω τώρα συγκεκριμένα για την περιοχή του Δήμου μου. Έφτιαξε τον περιφερειακό η πολιτεία. Κέντρο Υγείας. Γέφυρες. Έκανε αποκαταστάσεις. Δόθηκε και μια έξτρα χρηματοδότηση στη διάθεση του Δήμου. Όλη αυτή τη μέριμνα δεν ξέρω ποιοι την κάνανε, αν υπήρχαν ειδικότητες επιστημονικής κατάρτισης, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, αν και οι ίδιοι οι εργολάβοι δρομολόγησαν μια ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να κάνουν ένα σχέδιο το οποίο κάθε φορά που επενδύουν να ξέρουν ότι θα έχει και μια αντιμετώπιση στο μέλλον. Αυτό το γεγονός δεν το είδαμε. Όλο αυτό το διάστημα.
Δόθηκαν περίπου 7,5 με 8 εκατομμύρια στο Δήμο Μουζακίου να αντιμετωπίσει και να σχεδιάσει με τον τίτλο «Αντιπλημμυρικά». Στη διαδρομή, όμως, του χρόνου είδαμε ότι παρεμβάσεις έγιναν. Πού έγιναν, όμως, παρεμβάσεις; Με ποιόν τρόπο; Με ποιο σχέδιο; Ποιοι ήταν αυτοί που δρομολόγησαν και έχουν καταγράψει αυτά τα σχέδια της αντιμετώπισης των προβλημάτων; Ό, τι αποκαταστάσεις έγιναν και από την πλευρά της πολιτείας, ένα πολύ μεγάλο μέρος καταστράφηκαν. Οι δε αποκαταστάσεις του Δήμου ήταν πολύ λίγες οι παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα.
Η πολιτεία κάνει ένα φοβερό λάθος. Δεν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να οργανώσει, να σχεδιάσει, δε θα πω μόνο το ποτάμι, που είναι τα αντιπλημμυρικά και πως πρέπει να γίνουν. Εδώ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Το σχέδιο είναι ότι η ίδια η πολιτεία πρέπει αυτή τη χρηματοδότηση να την έχει αναλάβει στα χέρια της με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να αναφέρεται πού; Με αναδιοργάνωση της περιοχής. Και δεν μιλάω μόνο για την κοίτη του ποταμού Παμίσου που διανύει το Δήμο Μουζακίου. Μέχρι να φθάσει τις εκβολές της θάλασσας. Έτσι ολοκληρώνεται μια διαδικασία και είναι αξιόπιστα οι χρηματοδοτήσεις με το αποτέλεσμα. Γίνονταν παρεμβάσεις στον Πάμισο ανά κομμάτια. Ανά εκατό μέτρα, ανά διακόσια μέτρα. Χωρίς να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας και χρειάζονται επιστήμονες. Άνθρωποι που να ξέρουν το ανάγλυφο της περιοχής. Και δεν ξέρω να πω αν πρέπει να χαραχτούν και νέοι ποταμοί. Μπορεί να μην φθάνει ο Πάμισος ποταμός να απορροφά όλα τα νερά. Άρα, εδώ χρειάζεται μια μέριμνα σοβαρή. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω ούτε εγώ ούτε ο δήμαρχος ούτε ο περιφερειάρχης ούτε η πολιτεία. Χρειάζεται επιστήμονες. Αυτός είναι ο νέος σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και μια μελλοντική διαδικασία. Φανταστείτε, τόσα χρήματα και δεν φάνηκαν πουθενά.
Ένα άλλο γεγονός που αποτελεί αναγκαία περίπτωση, και επειδή εκτέλεσα τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου για πολλά χρόνια στο Δήμο Μουζακίου, είναι ένα αίτημα όχι μόνο των πολιτών αλλά και των θεσμικών οργάνων διαχρονικά, είναι το φράγμα Μουζακίου. Είναι ένα φράγμα το οποίο δεν είναι εικονικό. Είναι ένα έργο υποδομής που έχει δύο άξονες. Το ένα είναι προστατεύουμε τον ιστό του Μουζακίου, που είναι το πρώτο χωριό αλλά και συσσωρεύει τα νερά με απώτερο στόχο την περίοδο του καλοκαιριού της άρδευσης, να μην απορροφάμε το νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα και να έχουμε εύκολα νερό και για άρδευση και για πόσιμο. Θα είναι η τρίτη λίμνη στο Νομό μας που θα δίνει και τουριστική ανάπτυξη.
Αυτά πρέπει να τα αντιλαμβάνονται και οι υπεύθυνοι, τα Υπουργεία. Τι μέριμνα κάνουν; Πως κατασταλάζουν σε σκέψη εκτίμησης και βοήθειας στον τόπο; Με μια χρηματοδότηση; Το γεγονός είναι ότι πρέπει πλέον η πολιτεία να μεριμνήσει βαθιά ριζωμένη σε μια υπόσχεση. Αναδιοργανώνουμε την περιοχή της Καρδίτσας, και μιλάω για το Μουζάκι τώρα, με σχέδιο και πρόγραμμα. Αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν θα έχουμε μέλλον. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικονικά. Τώρα μιλάμε για μια διαδικασία σχεδίου.
Εδώ υπάρχει, όμως, και η καθημερινότητα. Ποια είναι η καθημερινότητα; Πως αντιμετώπισε η σημερινή Δημοτική Αρχή αυτή τη χρηματοδότηση; Για ποιες αποκαταστάσεις μερίμνησε; Ο τίτλος λέει «Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών».
Και έρχομαι στα λεγόμενά μου. Αντιπλημμυρικά είναι η άσφαλτος, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια; Υπάρχει και η άλλη παράμετρος που λέγεται αποκατάσταση. Και θα συμβάλω πολύ ενεργά στην αποκατάσταση.
Εδώ, όμως, έχουμε το φόβο. Πρέπει να εγκαταλείψουμε το φόβο της επιβίωσης. Πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους που εργάζονται, που ζουν από τα κτήματα, οι κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν.
Αν κοιτάξετε το ανάγλυφο της περιοχής είναι ο κάμπος και τα ορεινά. Αν πάτε στα ορεινά, τι θα δείτε; Θα δείτε λάσπη. Βράχια και πέτρες στις αυλές των σπιτιών. Θα δείτε ανασηκωμένους δρόμος. Αν πάτε στον κάμπο θα δείτε μια κατάσταση τραγική. Πλημμυρισμένα σπίτια, λάσπες και ανθρώπους που το μοναδικό που κοιτάνε είναι να παρακαλάνε το Θεό.
Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η πολιτεία σθεναρά, αυτή τη συγκεκριμένη ώρα, δίπλα, με ό,τι μέσο χρειάζεται. Γρήγορη χρηματοδότηση και δίκαια. Γιατί τα παιδιά αυτών των ανθρώπων εκεί, θέλουν ασφάλεια, θαλπωρή, θέλουν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους. Έρχεται χειμώνας. Ζούνε με μια απορία στη ζωή τους. Πως θα ξημερώσει η αυριανή μέρα.
Εμείς σαν συνδυασμός, η ομάδα μας «Δυναμική Συνεργασία», δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες. Σταθήκαμε με αλληλεγγύη και σεβασμό και στους θεσμούς και στην πολιτική προστασία που είναι το κυρίαρχο όργανο αυτή την ώρα.
Γι ΄αυτό και έκανα ένα κάλεσμα προς τη Δημοτική Αρχή, χωρίς δόλο, χωρίς στόχο. Με μία μόνο φράση. Η οποία είναι η αλληλεγγύη και να λιγοστέψουμε λίγο τον πόνο του κόσμου. Αν αυτή δεν θέλει, ας τραβήξει τον δρόμο τον δικό της.
Εμείς σαν «Δυναμική Συνεργασία» βοηθάμε την κοινωνία με όποιον τρόπο μπορούμε, και σαν ομάδα και ο καθένα ατομικά, είτε σε δομές είτε στο γείτονα. Και δεν κάνουμε αυτή την επίδειξη. Γίνεται μια χρήση, μια εκμετάλλευση. Το νερό, το φαγητό, προσφορά. Κατόπιν εντολής του τάδε. Δεν γίνεται μόνο στο Μουζάκι. Γίνεται σε όλη την περιφέρεια. Δεν είναι αλληλεγγύη αυτή.
Ερώτηση: Ποιο είναι γενικότερα το όραμά σας για το Δήμο Μουζακίου; Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματός σας και οι γενικές αξίες και αρχές επάνω στις οποίες στηρίζεστε;
Απάντηση: Εμείς εδώ και δύο χρόνια, φίλοι, γνωστοί, ενεργοί πολίτες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, κινηθήκαμε και συναντηθήκαμε στον ίδιο δρόμο. Να δημιουργήσουμε μια νέα κίνηση η οποία να είναι πιο ελπιδοφόρα, πιο φωτισμένη. Δεν θα πω ότι αυτό δεν ισχύει για τους άλλους. Την ίδια αγάπη που έχουμε και εμείς για τον τόπο μας, την έχουν και οι σημερινοί. Με μια αγάπη αλλά και με μια προσφορά.
Τα τέσσερα κοινά σημεία που βρεθήκαμε ήταν αυτά που οδήγησαν στη συνδημιουργία μιας ομάδας.
Το όραμά μας είναι σε δύο άξονες. Είναι ο άξονας ο οποίος αφορά την ασφάλεια της περιοχής μας, των δημοτών μας. Και ο δεύτερος είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Αν κρίνουμε λίγο την περιοχή, διαχρονικά τώρα, βλέπουμε τα ορεινά να ερημώνουν. Έχουν κάποιο πληθυσμό την περίοδο του καλοκαιριού ή το Πάσχα. Τις υπόλοιπες περιόδους είναι νεκρά. Ενώ υπάρχει ο πλούτος, πρέπει να κάνουμε μια αναδιοργάνωση, μαζί με τους φορείς.
Γι ΄ αυτό, τούτη την ώρα δεν περισσεύει κανένας. Χρειαζόμαστε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να δώσουμε μια λύση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής μας.
Το όραμά μας είναι να ξαναγυρίσουν οι νέοι, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι των περιοχών και να μην μεταναστεύουν.
Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δύναμη της παρέμβασης στην πολιτεία και στα θεσμικά όργανα ώστε να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή.
Ερώτηση: Στον τομέα του πρωτογενή τομέα, έχετε δεσμευτεί ότι θα δώσετε έμφαση στην κατασκευή και στον εκσυγχρονισμό των έργων υποδομής στηρίζοντας έμπρακτα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής. Τι ακριβώς σκέφτεστε να κάνετε;
Απάντηση: Παρεμβάσεις γίνονται. Και σήμερα. Και χθες γίνονταν. Είτε είναι δρόμος, είτε είναι δίκτυα άρδευσης.
Το αποτέλεσμα, όμως, που είδαμε είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, είτε είναι κτηνοτροφικές δυνάμεις είτε ό,τιδήποτε γύρω από το ζωικό, καταστράφηκαν όλα.
Οι υποδομές είναι η ασφάλεια αυτών των περιοχών. Η εύκολη πρόσβαση, η άρδευση και η άρδευση.
Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν σήμερα με αυτή την καταστροφή. Και τι λέω; Προστατεύουμε τις κτηνοτροφικές μονάδες Βάζουμε ειδικούς επιστήμονες ώστε πλέον να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα νερά. Είναι αυτό που λέγεται συλλογικότητα.
Να έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο αν υπήρχαν αυτοί οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να τους ξαναδημιουργήσουμε.
Το κόστος που δημιουργείται για έναν καλλιεργητή, δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλο.
Εκεί μπορούμε να συμβάλουμε με τα αρδευτικά τέλη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε φράγματα.
Και όσον αφορά τις γεωτρήσεις, έχουμε το σχέδιο να κάνουμε κάθε γεώτρηση και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Αυτό το 25άρι με 30άρι που πληρώνει για κάθε στρέμμα, να το φθάσουμε στα πέντε ευρώ ή και λιγότερο.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, να εμπιστευτούν τη «Δυναμική Συνεργασία» και εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Εμένα αυτή την ώρα με ενδιαφέρει να σταθούμε σθεναρά, με αγάπη, με στοργή στον τόπο και στις αγωνίες των πολιτών.
Να είμαστε πάνω από όλα αλληλέγγυοι και άνθρωποι. Να καταπραϋνουμε, όσο μπορούμε, τον πόνο των ανθρώπων.
Η επιθυμία μου είναι η γρήγορη αποκατάσταση των σπιτιών. Γρήγορη πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους. Να έρθει γρήγορα το νερό. Ακόμα υπάρχουν χωριά όπου δεν έχει έρθει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ας σεβαστούν όλοι τις επιθυμίες μας και ταυτόχρονα ας σεβαστούμε όλοι μαζί τις ανάγκες των ανθρώπων και να γίνουμε μια γροθιά.
Κάνω το κάλεσμα να μην υπάρχουν σχολιασμοί από καλοθελητές ότι εμείς θέλουμε άλλο δρόμο και κάποιοι άλλοι διαφορετικό.
Ο στόχος μας είναι ένας. Ο άνθρωπος. Η αποκατάσταση των προβλημάτων.
Αυτό το μήνυμα είναι το πιο βασικό και το πιστεύω.
Είναι η στάση ζωής μας. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους και χωρίς να καταπραϋνουμε τον πόνο τους, είναι σαν να μην υπάρχουμε.
Γι ΄ αυτό εστιάζω στην πολιτική προστασία. Να προχωρήσουμε με την καθοδήγηση τη δικιά της. Να διεκδικήσουμε. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία αναδιοργάνωσης της περιοχής μας.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά συνήθως μπορεί να έχουν φιλοδοξία. Το θέμα είναι ο όρκος που υπηρετούνε να τον κάνουν πράξη.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή από το να εκτιμάς το συνάνθρωπό σου.
Η «Δυναμική Συνεργασία» είναι μια κίνηση ανθρώπων που έχουν μια φιλοσοφία συνύπαρξης, αλληλεγγύης, αγάπης για τον τόπο.
Δεν εστιάστηκε ποτέ σε κανένα κομματικό χαρακτήρα. Δεν δώσαμε καμία αφορμή. Δεν πλησιάσαμε κομματικούς χαρακτήρες. Πλησιάσαμε ανθρώπους. Ενεργούς πολίτες.
Ό,τι διαδόθηκε με δόλο, ότι κάποια χρίσματα, κάποιοι πολιτικοί ότι συμβάλουν δίπλα. Είναι μια δημιουργία ανθρώπων ενεργών.
Ζητάω τη στήριξη του κόσμου. Ξέρω τις περιοχές, τους ανθρώπους, τις ανάγκες.
Είμαστε σθεναρά δίπλα στην Πολιτική Προστασία. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Είναι οι ώρες κρίσιμες και δεν περισσεύει κανείς.