Ειδήσεις

Τσιάρας: Το κράτος δικαίου παρέμεινε ζωντανό στην πανδημία και το lockdown


Δεν χάθηκε κανένα ουσιώδες δικαίωμα, κανενός πολίτη, στην περίοδο του lockdown, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Βουλή, και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την πανδημία, με τον πλέον επιτυχή τρόπο.

«Κάποια στιγμή σε θέματα που μας ξεπερνούν, θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα να στέκονται με μια διαφορετική αντίληψη», είπε ο κ. Τσιάρας για να υπογραμμίσει ότι «είναι πολύ εύκολο να προστρέχει κανείς στο λαϊκισμό και να μετέρχεται επιχειρημάτων που δεν στέκονται στην κοινή λογική ούτε τα υιοθετούν οι Έλληνες πολίτες, και είναι πολύ δύσκολο να δείξει τη γενναιότητα της παραδοχής μιας πολιτικής που είχε στόχο να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, να προφυλάξει ανθρώπινες ζωές, να προφυλάξει την κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες».

«Ακόμα και την περίοδο του lockdown στην Ελλάδα, το κράτος δικαίου ήταν ζωντανό. Υπήρχε. Δεν χάθηκε κανένα ουσιώδες δικαίωμα, κανενός πολίτη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε:

«Όσες φορές και αν συμμετείχα σε διασκέψεις και με Ευρωπαίους υπουργούς Δικαιοσύνης και με τον επίτροπο Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας τα μέτρα τα οποία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για το χώρο της δικαιοσύνης, σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξε η επίφαση ότι αυτά τα μέτρα ήταν αυτά που έπρεπε να ληφθούν, εν μέσω της πανδημίας, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λειτούργησαν με έναν αντίστοιχο τρόπο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει».

Καθώς κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής της Βουλής που συζήτησε τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τέθηκε πολλές φορές το ζήτημα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το δικηγορικό σώμα, και το ζήτημα της σταδιακής επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας έσπευσε να επαναλάβει ότι οδηγός σε όλες τις αποφάσεις ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας.

Λειτουργούμε συντεταγμένα

«Η βασική λειτουργία της δικαιοσύνης υπήρξε ενεργή. Βεβαίως όλοι έχουμε κουραστεί από αυτή την παρατεταμένη περίοδο, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μέτρα την πανδημία. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό; Ποιος δεν το ζει; Όλοι μας το ζούμε, ακόμη και εμείς εδώ σε αυτή την αίθουσα. Το ξέρουμε πολύ καλά. Αλλά ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε:

«Πάντα λειτουργούσαμε συντεταγμένα. Εγώ είμαι υπέρ της ανοιχτής δικαιοσύνης αλλά δεν μπορεί κανείς να βάζει στη ζυγαριά την αξία της ανθρώπινης ζωής με τη λειτουργία που επιτρέπει το συνωστισμό σε συγκεκριμένους χώρους. Δεν ξέρετε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη; Δεν ξέρετε ότι οι διοικήσεις των δικαστηρίων είναι αυτές που κρίνουν, κάθε φορά, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα μέτρα; Μην αγνοούμε βασικές λειτουργίες στο χώρο της δικαιοσύνης. Όλοι επιμένουμε σε ένα βασικό κανόνα. Στο πώς θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν ξέρετε ότι σε αυτή την προσπάθεια, το λόγο δεν τον έχει μόνο είτε η κυβέρνηση είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και η ίδια η δικαιοσύνη, μέσα από τη δική της λειτουργία;».

Κοινωφελής εργασία

Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι υπάρχει διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ ώστε να λάβει μορφή όλη η διαδικασία της επαναφοράς της κοινωφελούς εργασίας, στο δικαιικό σύστημα, και τον τρόπο που αυτή αποτελεί αυτοτελή ποινή. «

Προσπαθούμε, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά πλέον, στην εκτέλεση κύριας ποινής, όταν μιλάμε για την κοινωφελή εργασία. Βεβαίως είμαστε υπέρ της κοινωφελούς εργασίας, ως ποινή, και αυτή είναι η πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους και τους κανόνες και θα περιγράψει τον αριθμό θέσεων που χρειάζονται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα δικόγραφα

Το άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο τίθεται περιορισμός στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα που προκαλεί αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και του δικηγορικού σώματος που επισημαίνει και τους χρονικούς περιορισμούς που έχουν ήδη επιβληθεί και στις αγορεύσεις των δικηγόρων ενώπιον του ΣτΕ.

«Λαμβάνω όλες τις γνώμες υπόψη και με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αύριο στην Ολομέλεια, θα προσδιορίσουμε τη συνολική επιλογή», είπε ο κ. Τσιάρας.

Αντεγκληματική πολιτική

Νομοτεχνικές βελτιώσεις προανήγγειλε ο υπουργός και στο άρθρο με το οποίο τα κτίρια των φυλακών περιέρχονται στη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πυρήνας της διάταξης δεν θα αλλάξει, καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η μεταφορά της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Υπάρχει μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η οποία αφορά στη μεταφορά της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό δεν μπορεί να είναι μισό. Όλα αυτά είναι στη λογική μιας συγκεκριμένης επιλογής της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι τη διαφωνία σας. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα η διαφορετική θέση. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη», είπε ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ξέραμε ότι μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα υπήρχαν προβλήματα τα οποία έπρεπε να επιλυθούν. Μερικές φορές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τρόπο ώστε να λύνονται τα προβλήματα και να μη μεγαλώνουν. Όλοι μας κρινόμαστε όσο βρισκόμαστε στο προσκήνιο της πολιτικής και η κοινωνία μας κρίνει για τις επιλογές μας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Νέο αρνητικό ρεκόρ με 24 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα