Ειδήσεις

Τριπλή παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας


Με τους λογαριασμούς ρεύματος των φορέων του δημοσίου να έχουν πάρει φωτιά καθώς το 2021 ανήλθαν στα 956 εκ. ευρώ από 596 εκ. ευρώ πέρυσι και φέτος να αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων.

Αυτά στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% ετησίως και κατά 30% έως το 2030.

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου οι παρεμβάσεις αφορούν:

  1. Στη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε 212.000 κτίρια του δημόσιου φορέα.
  2. Στην παροχή κινήτρων στους φορείς (υπουργεία, δήμοι κλπ) για την επίτευξη των στόχων αλλά και αντικινήτρων για όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους.
  3. Στην ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα.

Επιχείρηση «θερμοστάτης»

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις ανακοινώσεις, κάθε φορέας του δημοσίου θα ορίσει έναν ενεργειακό υπεύθυνο ανά κτίριο, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της κατανάλωσης. Θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.

Με απλές παρεμβάσεις, όπως περιέγραψε η κ. Σδούκου, είναι εφικτό να περιοριστεί η κατανάλωση από 15% έως 35%. Αυτές είναι:

  1. Να μη γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας. Θα ζητηθεί από τους εργαζόμενους στο δημόσιο να μην χρησιμοποιούν παράλληλα τα κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα. Μπορούν να κάνουν δεκάλεπτο διάλειμμα για να σβήνουν του κλιματιστικό και να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος
  2. Να απενεργοποιείται η ψύξη και η θέρμανση σε ώρες και χώρους  όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  3. Όταν τελειώνουν οι ώρες λειτουργίας να σβήνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά
  4. Να γίνεται φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας
  5. Να  τοποθετηθούν συστήματα σκίασης, όπως στόρια και κουρτίνες

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τον τρόπο ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας και παροχής κινήτρων και αντικινήτρων.

Όπως είπε μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται η κατανάλωση ενέργειας από τους 212.000 μετρητές (ρολόγια) του δημοσίου. Θα δηλώνεται επίσης ο υπεύθυνος για την εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα. Π.χ. σε δημοτικά κτίρια θα είναι ο δήμος.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει helpdesk ώστε να υποστηρίζονται οι φορείς.

Θα χορηγούνται κίνητρα για την επίτευξη των στόχων. Σε περίπτωση που ένα φορέας του δημοσίου πετυχαίνει τα μέτρα και τους στόχους θα λαμβάνει επιπλέον κίνητρο και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Για παράδειγμα αν ένας φορέας του δημοσίου κάνει συντήρηση του κλιματιστικού δεν θα παίρνει κίνητρο μόνο για αυτήν την παρέμβαση αλλά θα παίρνει εφόσον μείωσε και την κατανάλωση ενέργειας.

Με πόρους θα ενισχυθούν και οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό.

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Τέλος αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος «Ηλέκτρα».

Ο προϋπολογισμός του είναι στα 640 εκ. ευρώ και προβλέπει ενισχύσεις από 50% έως και 80% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων. Τέτοιες είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας ενόψει του Αγίου Πνεύματος
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων