Ειδήσεις

Trans Λιπαρά: Τι είναι, που βρίσκονται και πόσο επικίνδυνα είναι; – Του Σωκράτη Βασιλάκου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου τ.ε., Γεωπόνου, Υγιεινιστή


Το Δεκέμβρη του 2023, περαστικός από την Καβάλα, αγόρασα συσκευασμένους κουραμπιέδες με ημερομηνία λήξης 30-8-25, όπως θα δείτε στις φωτό της συσκευασίας που σας επισυνάπτω. Επίσης  γράφει ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΑ, ενώ στα συστατικά γράφει: Υδρογονωμένο φυτικό λίπος. Και αναρωτιέται κάποιος: 20 μήνες χωρίς συντηρητικά πως συμβαίνει αυτό;

Γράφουν ημερομηνία λήξης όχι όμως παρασκευής: Ένα προϊόν που το αγόρασα το Δεκέμβρη 2023,  (ημερομηνία που θα έπρεπε να αναγράφεται στη συσκευασία) και λήγει στις 30-8-25 και αν αυτό είναι τρόφιμο, ελάχιστοι θα το αγόραζαν, διότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να διαρκέσει 20 μήνες στο ράφι, άρα κάτι του έχουν προσθέσει. Συντηρητικά γράφει, δεν περιέχουν οι κουραμπιέδες. Ποια είναι λοιπόν τα συντηρητικά που τους διατηρούν 20 μήνες και δεν γνωρίζω πόσους μήνες πριν τους αγοράσω; Ανεπιφύλακτα δηλώνουμε ότι είναι υδρογονωμένα λίπη ή τρανς λιπαρά.

Τι είναι όμως αυτά τα διαβόητα Τρανς λιπαρά;

Τα trans-λιπαρά είναι φυτικά κυρίως έλαια, που έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία (υδρογόνωση) ώστε από υγρή μορφή (έλαιο) να αποκτήσουν ημι-στερεά ή στερεά μορφή. Τα λίπη αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν ένα οικονομικό τρόπο στις βιομηχανίες τροφίμων που τα  κάνουν πιο γευστικά και πιο ανθεκτικά στο χρόνο. Τα τρανς θεωρούνται τα πλέον ανθυγιεινά και επικίνδυνα για την υγεία μας λίπη.

Που τα συναντάμε;

Τα τρανς λιπαρά (μερικώς υδρογονωμένα λίπη) υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπως : προϊόντα δημητριακών, παγωτά, έτοιμα κέικ, κρουασάν πατατάκια,  γαριδάκια,  πατάτες τηγανητές, προϊόντα των fastfoodς, σοκολάτες γκοφρέτες, κράκερς, κάποιες μαργαρίνες και μαγειρικά λίπη, ντόνατς, κρέμες, αρτοσκευάσματα και πολλά άλλα.

Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας;

  • Προσβάλλουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Οδηγούν στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου

 

  • Αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγούν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
  • Αυξάνουν τις πιθανότητες για παχυσαρκία,
  • Αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Προκαλούν φλεγμονή στις αρτηρίες
  • Μειώνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) και αυξάνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, καταστάσεις που οδηγούν στην στένωση των αρτηριών.

Ο Αμερικανός γιατρός Mark Hyman στο υπέροχο βιβλίο του ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ γράφει:  «….Τα υδρογονωμένα λάδια  (τρανς λιπαρά) είναι αδρανή. Δεν αλλοιώνονται ποτέ, όπως αλλοιώνεται το βούτυρο και το κανονικό φυτικό λάδι. Κράκερς, μπισκότα, σάλτσες διάφορες και πολλά άλλα, που παρασκευάζονται με αυτά μπορούν να παραμείνουν για μήνες στα ράφια των σούπερ μάρκετς, ακόμα και χρόνια, πράγμα ιδανικό για τα κέρδη των κατασκευαστών, αλλά απολύτως καταστροφικό για την υγεία μας. Αν ξεχάσετε ένα δοχείο βούτυρο με τέτοια λιπαρά στην κουζίνα σας για δέκα χρόνια, θα το βρείτε στην κατάσταση που το αγοράσατε. Θα τρώγατε ένα μήλο που θα έμεινε στην κουζίνα τόσα χρόνια; Δεν θα είχε αλλοιωθεί;  Φανταστείτε τώρα τι κάνουν αυτές οι τοξικές ουσίες μέσα στο σώμα σας»

Προηγούμενο άρθρο Επιστημονική ομάδα του ΠΘ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας DELICIOUS
Επόμενο άρθρο Η ορεινή Αργιθέα, πλήτεται απο επιχειρηματικές ανεμογεννήτριες και απο την απουσία βασικών έργων υποδομής