Συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος στην Καρδίτσα, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό 943.800 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη αρχαιολογικού έργου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση νέων εργασιών συντήρησης προϋπολογισμού 171.822 ευρώ που αφορούν:
-μέρος του τοιχογραφικού διακόσμου του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου,
-το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα εικονογραφημένα του τμήματα και
-τα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Μαγούλας.
Δικαιούχος φορέας είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, η οποία εκτελεί το έργο με αυτεπιστασία.
Ο διαχρονικός, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος «Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος» συνοψίζει την πολιτισμική ιστορία των πεδινών της Καρδίτσας. Στην κορυφή του δεσπόζουν δυο χαρακτηρισμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία, ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, κτίσμα του 1845 (ΦΕΚ 177/ΑΑΠ/29.08.2018), και το Κονάκι του Προδρόμου, κτίσμα του 1881 (ΦΕΚ 392/Β/11.06.1986).
«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ένα με τον πολιτισμό, που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό αλλά και σημαντικό παράγοντα της οικονομίας, της ανάπτυξης, του τουρισμού. Τα μνημεία προστατεύονται όταν αποδίδονται στην κοινωνία, σε ανθρώπους που τα εκτιμούν, τα σέβονται και τα αγαπούν. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για τη συνεργασία και την παραγωγή έργου. Μαζί αναδεικνύουμε ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που είναι ο μακροβιότερος οικισμός της δυτικής Θεσσαλικής πεδιάδας με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από το 6.500 π.Χ. μέχρι σήμερα » δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Οι νέες εργασίες
-Στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου γίνονται εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών, καθώς και συντήρηση όλης της εμπρόσθιας ξυλόγλυπτης επιφάνειας του τέμπλου, των βημόθυρων, της επίστεψης, όλης της πίσω όψης και των 29 εικόνων του Δωδεκαόρτου.
-Παράλληλα συντηρούνται τα 63 κινητά αρχαιολογικά ευρήματα σωστικών ανασκαφών της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας, τα οποία έχουν συλλεχθεί και τοποθετηθεί προς φύλαξη στον προαύλιο χώρο του Κονακιού στον Πρόδρομο Καρδίτσας. Χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή-υστερορωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο και ανήκουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες υλικού, λίθου και πηλού.