Ειδήσεις

Το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας για την Ψηφιακή Κάρτα


Με μια αισχρή ερμηνευτική εγκύκλιο του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη, το υπουργείο εργασίας έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες συναδέλφων και του σωματείου μας για το πώς αξιοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την εργοδοσία. Επιβεβαιώνει ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών προκειμένου “νόμιμα” και ψηφιακά να κλέβουν τον ιδρώτα μας, να καταργούν το 8ωρο και το σταθερό χρόνο εργασίας για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημεία-δωράκια για τους εργοδότες που προβλέπει η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας:

  • Ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει το μέτρο της ευέλικτης προσέλευσης του εργαζόμενου μέχρι και 120 λεπτά που σημαίνει να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου μας σε εύρος 4 ωρών χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου. Έτσι μπορεί να καλύπτει εργασία που θα είναι αδήλωτη και απλήρωτη.
  • Θα μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά από την πραγματοποίηση τους.
  • Θα μπορούν να βαφτίζουν «διευθυντή» έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως ακόμα και από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.
  • Προβλέπει την περίπτωση να μη «χτυπηθεί» η κάρτα από «αμέλεια» του εργαζόμενου. Για 3 μονά χτυπήματα το μήνα ανά εργαζόμενο δε θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά θα συνεπάγεται σύσταση.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

Ακόμα πιο κουβαρντάς προς τον ΣΕΒ γίνεται το Υπουργείο Εργασίας χωρίς να κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα.

Ξέθαψαν προεδρικό διάταγμα του 1932 για να βγάλουν έξω από το ωράριο εργασίας το διάλλειμα και την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους Βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή μέχρι και (1½) μιάμιση ώρα απλήρωτη! Γνωστή απαίτηση των Βιομηχάνων όπου είχε καταθέσει και γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας.

Πρακτικά τι λένε στους εργοδότες; Ότι θα μας βάζουν να δουλεύουμε 11 ώρες και θα μας πληρώνουν για τις 8 ! Να το ξεχάσουν!

Αυτή είναι η «μεγάλη ανακάλυψη» της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας και μάλιστα χρηματοδοτείται ως πρόγραμμα και από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο για να ρέει το ζεστό χρήμα στους μεγαλοεργοδότες.

Δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την πλέον νόμιμη κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπιζόταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) η οποία ταυτόχρονα υπονόμευσε τον αγώνα και την απεργία των συνδικάτων το 2021!

Τα σωματεία συνολικά το εργατικό κίνημα έχουμε αποδείξει με τους εμβληματικούς αγώνες μας ότι ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να γίνει κουρελόχαρτο.

Η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για αυτό το έκτρωμα και με μαχητικές πρωτοβουλίες να βάλουν φρένο στην απλήρωτη δουλειά!

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστρέφουν στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς οι λαϊκές της Τετάρτης και του Σαββάτου
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσίες Αποφοίτων της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΘ