Για τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας όλο αυτό το διάστημα του καύσωνα αλλά και για το έργο και τη λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνολικά μίλησε, αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Ηλίας Λεοντάρης.
Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αντιστράτηγος ε.α., Ηλίας Λεοντάρης ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στο «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και μίλησε εφ ΄ όλη της ύλης για το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Λεοντάρη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι πάντες και τα πάντα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όλο αυτό το διάστημα. Πως έχουν τα μέτρα πρόληψης και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε αυτές τις περιπτώσεις;
Απάντηση: Ακολουθώντας τις επιστημονικές προγνώσεις και τις αναλύσεις που γίνονται από τους ειδικούς θα πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίζουμε αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση αυτών των αλλαγών που θα φέρει η κλιματική κρίση.
Είναι μια δοκιμασία για όλους Είναι μια δοκιμασία για τον απλό πολίτη, για τον εργαζόμενο, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, για τον κτηνοτρόφο, για τον γεωργό. Για όλους είναι μια δοκιμασία.
Και ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι, έστω και αν κάνουμε κάποια υπερβολική κίνηση, παρά να ΄΄τρέχουμε΄΄ για να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Περιφέρεια οργάνωσε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων που είναι γενικό και αναφέρεται στην πρόληψη για την αποφυγή και αντιμετώπιση των όποιων φυσικών καταστροφών.
Μία από αυτές, ασφαλώς, είναι ο καύσωνας. Ίσως η λέξη καταστροφή να μην ταιριάζει αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό ο όρος χρησιμοποιείται.
Ο καύσωνας είναι ένα τέτοιο φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με τον ανάλογο «σεβασμό».
Υπάρχουν οδηγίες, που έχουν αναρτηθεί, από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και μπορεί αν τις αναζητήσει κανείς πολύ εύκολα και στην Περιφέρεια και στους Δήμους.
Έχουν σχεδιαστεί και έχουν ετοιμαστεί χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα για κάποιο δροσερό μέρος ή κάποιο κλιματιστικό, είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε ανήκουν σε οποιαδήποτε κατηγορία.
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τη δική του ετοιμότητα, μέσω των εντολών και των οδηγιών που παίρνει από την ηγεσία του,
Υπάρχει μια πολύ συνεργασία με τους Δήμους που, επίσης, έχουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες και αρμοδιότητες.
Και μπορώ να πω ότι είναι ενδιαφέρον που υπάρχουν αρκετοί εθελοντές, αρκετές εθελοντικές ομάδες οι οποίες συνδράμουν το έργο της Περιφέρειας και των Δήμων είτε με περιπολίες ασφαλείας είτε λειτουργώντας πυροφυλάκια σε συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως ανακοινώσαμε, πριν από λίγες ημέρες, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, οι Αερολέσχες της Θεσσαλίας, όλες μαζί, έχουν ένα πρόγραμμα που κάνουν πτήσεις σε περιοχές, που θεωρούνται επικίνδυνες, για να μας ενημερώσουν έγκαιρα και να επέμβει άμεσα η Πυροσβεστική.
Έχουμε τους ραδιοερασιτέχνες μας, που και αυτοί έχουν ένα δίκτυο επικοινωνίας σε όλη τη Θεσσαλία, και μπορούν και αυτοί μας δίνουν πληροφορίες πραγματικού χρόνου.
Και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και την εξέλιξη του φαινομένου, από την άποψη της μεταβολής, και, κυρίως, μπορούμε να συγκρίνουμε, αν θέλετε, δεδομένα που έχουμε με άλλα πράγματα.
Μια διαδικασία, δηλαδή, όπου θέλουμε τις προγνώσεις να τις καταγράφουμε κάπου και να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων που θα μας βοηθάει στο εξής να είμαστε πιο ακριβείς σε αυτά τα προγνωστικά δεδομένα.
Ερώτηση: Οι συνθήκες καύσωνα, όμως, ευνοούν και την πρόκληση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Σωστά;
Απάντηση: Ο καύσωνας προκαλεί, όντως, και τις κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθούν πυρκαγιές.
Ξέρετε ότι στα δάση υπάρχει πολύ καύσιμη ύλη, λόγω πολλών παραγόντων.
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που γίνονται και θα πρέπει να τις αποφεύγουμε αυτές τις περιόδους για να μην προκαλέσουμε εμείς, από την αμέλειά μας και άθελά μας, μια πυρκαγιά.
Θέλουμε το ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών για να προστατεύσουμε, όσο υπάρχει ακόμα δυνατότητα, το περιβάλλον.
Διότι, όπως είπε και ο περιφερειάρχης μας, η Θεσσαλία δεν είναι μια περιοχή με μεγάλες πυρκαγιές, ωστόσο και η απώλεια ενός δέντρου, χωρίς λόγο, για εμάς είναι σημαντική. Πρέπει να το προστατεύσουμε και το ένα δέντρο.
Ερώτηση: Να αναφέρουμε, επίσης, ότι έχουν διατεθεί χώροι στο κτίριο της Περιφέρειας για τη μετεγκατάσταση της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Πόσο σημαντική είναι αυτή η κίνηση;
Απάντηση: Υπάρχει και μια άλλη κίνηση που έκανε ο περιφερειάρχης, η οποία συνδυάζεται με το Κέντρο, με την πρόταση, την εισήγηση στην κυβέρνηση και την έγκριση της πρότασης αυτής να μεταστεγαστούν οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, δηλαδή η Διοίκηση της Θεσσαλίας του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει παραχωρηθεί στο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Θεοφράστου.
Ένας χώρος αρκετά μεγάλος ούτως ώστε να στεγαστεί εκεί και να είναι πιο κοντά στην Περιφέρεια.
Δεν άλλαξε η υπαγωγή του Πυροσβεστικού Σώματος. Έχουν τη δική τους ιεραρχία.
Ωστόσο, είμαστε δύο πόρτες μακριά και μπορούμε να μιλάμε πιο τακτικά, να συντονιζόμαστε πιο εύκολα γι ΄ αυτό που γίνεται.
Αυτό το συνδυάσαμε με το Κέντρο, που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα.
Είναι μια πρόβλεψη του νόμου. Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται να δημιουργηθούν τέτοια Κέντρα.
Εμείς είχαμε τη χαρά να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που το έκανε με αυτόν τον τρόπο.
Και παρότι, όπως ενημερώσαμε και την ημέρα εκείνη τον Πρωθυπουργό, είμαστε στο δεύτερο προς τρίτο στάδιο από τα πέντε στάδια στα οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπτυξη αυτού του Κέντρου.
Ερώτηση: Πάμε τώρα να μιλήσουμε γενικά για τη λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, που στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, το οποίο εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό. Αποτελούσε, μάλιστα, μια από τις βασικές προτεραιότητες του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα. Ποιες είναι οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, πως θα λειτουργεί και με ποιο σκοπό;
Απάντηση: Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες βασικές δυνατότητες οι οποίες αναφέρονται σε μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, όπου οι μετεωρολόγοι έκριναν κατάλληλα, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Αυτό είναι μια συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Έχουμε, επίσης, τοποθετήσει σε κάποια ποτάμια έναν μικρό μετρητή στάθμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, που είναι οι αρμόδιοι.
Έχουμε κάποιους μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Και όλα αυτά σχεδιάζονται αν επεκταθούν, να επεκτείνουμε το δίκτυο αυτό, όπου οι επιστήμονες κρίνουν απαραίτητο, ή όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενά.
Ή, σε ό,τι αναφέρεται στους μετεωρολογικούς σταθμούς, όπου, από τα περιστατικά που έχουμε δει μέχρι τώρα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση.
Σε αυτό το Κέντρο, λοιπόν, με τις δυνατότητες που έχει και της τεχνολογίας, να μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα από τα αεροσκάφη των Αερολεσχών που πετάνε.
Μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα από ένα ραδιοερασιτέχνη που από οπουδήποτε μπορεί να βρίσκεται, έχει τη δυνατότητα να μας πει τι βλέπει.
Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε, επίσης, και άλλα πράγματα, όπως τα τεχνικά έργα που γίνονται στη Θεσσαλία για την αποκατάσταση.
Και εννοούμε να φέρουμε τα αναχώματα και τα ποτάμια όπως ήταν μια μέρα πριν από τον Daniel.
Αλλά, στο ίδιο πρόγραμμα θα παρακολουθούμε και την εξέλιξη του αντιπλημμυρικού σχεδίου, όπως αυτό θα αποφασιστεί.
Και, επίσης, η πλατφόρμα αυτή έχει τη δυνατότητα να δέχεται και άλλες πληροφορίες και θα ενσωματώσουμε εκεί και θέματα που θα αφορούν σε δεδομένα, σε στοιχεία, δηλαδή, που θα αναφέρονται στην υγεία, θα παρακολουθούμε ιατρικά φαινόμενα, επιδημίας, με στόχο να ενισχύουμε τη δυνατότητα της πρόληψης.
Να μπορούμε, δηλαδή, να προειδοποιούμε, κατά κάποιον τρόπο, όλες τις επαγγελματικές ομάδες και τον πολίτη για κάτι. Όχι με την έννοια της κινδυνολογίας αλλά με την έννοια ότι ΄΄ξέρετε, είναι καλοκαίρι, είναι αυτό, προφυλαχτείτε από εκείνο΄΄.
Μακάρι να κάνουμε λάθος και να μην επιβεβαιώνεται. Αλλά στην περίπτωση, όμως, που έρχεται, θα είναι καλό να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.
Ερώτηση: Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας που θα καλύπτει όλες τις φάσεις της, την Πρόληψη, την Προετοιμασία, την Έγκαιρη προειδοποίηση, την Άμεση επέμβαση, την Διαχείριση των συνεπειών και την Αποκατάσταση
Απάντηση: Ασφαλώς. Τα έργα της αποκατάστασης είναι αυτά που παρακολουθούμε και τώρα. Και για τα χωματουργικά έργα αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο έργο της αποκατάστασης που αναφέρεται στις αποζημιώσεις, στις επιδοτήσεις και σε όλα αυτά.
Ερώτηση: Κλείνοντας, και όπως τονίσατε στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου, «πρέπει όλοι μαζί, οι φορείς, οι εθελοντές, οι ιδιώτες να συνταχθούν στην ίδια πλευρά και οργανωμένα να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και οι κίνδυνοι ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής». Έτσι είναι;
Απάντηση: Αυτό είναι το ζητούμενο. Ότι θα πρέπει ο καθένας από εμάς να νιώσει την ανάγκη της βελτίωσης της ατομικής μας ευθύνης.
Δηλαδή, όλοι θα πρέπει να νιώσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για κάτι. Είτε αυτό αναφέρεται σε ενέργειες και πράξεις ή παραλείψει που εμείς κάνουμε, σαν άτομα, είτε, όταν βλέπουμε ένα περιστατικό να συμβαίνει, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε τόσο ώστε να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Αυτό είναι μια πράξη που έχει να κάνει με το γενικό καλό και όταν πάρει φωτιά το διπλανό χωράφι, είναι βέβαιο ότι θα καεί και το δικό μας.