Διαστάσεις ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, με πολλές διαστάσεις, έχει λάβει πλέον το ζήτημα της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού κορακοειδών στο Παυσίλυπο. Και αυτό διότι δεν είναι μόνον οι ενοχλητικές κραυγές τους αλλά παράλληλα υπάρχει απειλή της δημόσιας υγείας και ελλοχεύουν ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια και οχήματα και πιθανή επιθετική συμπεριφορά σε άλλα ζώα ή ανθρώπους.
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Περικλής Μπίρτσας μίλησε, το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, και αναφέρθηκε αναλυτικά στην έρευνα που έχει ξεκινήσει, το πώς ακριβώς αποτυπώνεται σε αριθμούς η αύξηση των κορακοειδών αυτή τη στιγμή και τι έχουμε να περιμένουμε για το επόμενο διάστημα.
Η έρευνα και τα είδη των κορακοειδών
Ξεκινώντας με την έρευνα, ο κ. Μπίρτσας τόνισε τα εξής:
«Αφορμή γι ΄ αυτή την έρευνα, η οποία δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι το ότι έχουμε μια νέα άδεια για να γίνουν κάποιες δράσεις από την πλευρά του Δήμου Καρδίτσας και να τις παρακολουθήσουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα όλων αυτών που θα εφαρμοστούν.
Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο και πλέον χρόνο και βρίσκονται προς το τέλος δυο μεταπτυχιακές διατριβές.
Η μία έχει σαν θέμα της τη βιολογία των ειδών των κορακοειδών που φώλιασαν πέρυσι στο Παυσίλυπο και είναι τα χαβαρόνια, οι κάργες, οι καρακάξες και οι σταχτοκουρούνες με τα δύο πρώτα είναι τα πολυπληθέστερα. Τα χαβαρόνια ξεπερνούν τα 200 ζευγάρια που φώλιασαν πέρυσι, κατ ΄ ελάχιστον και οι κάργες που ήταν περίπου 20 ζευγάρια. Και τα υπόλοιπα σε μικρότερους αριθμούς.
Η έλευση, εγκατάσταση, φωλεοποίηση των κορακοειδών σε αστικά περιβάλλοντα δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει σε ευρωπαϊκές πόλεις και σε ελληνικές πόλεις εδώ και χρόνια. Απλώς τώρα επισκέφτηκαν και την Καρδίτσα.
Τα αίτια είναι πάρα πολλά. Εμείς παρακολουθούμε τόσο τη βιολογία τους όσο και κοινωνιολογικά, πως το βλέπουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας το θέμα.
Ολοκληρώνουμε και μια μεταπτυχιακή διατριβή με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα κορακοειδή οι πολίτες.
Και στη συνέχεια, χρειάζονται και άλλα πράγματα για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Σε συνεργασία πάντα με το Δήμο Καρδίτσας και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος».
Θα επεκταθεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Καρδίτσας
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπίρτσας συμφώνησε πως πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και εξήγησε:
«Είναι πολυδιάστατο. Είναι σε κάποιες περιπτώσεις απρόβλεπτο.
Πέρυσι ήταν το δεύτερο έτος που φώλιασαν τα κορακοειδή, κυρίως τα χαβαρόνια, εντός του Παυσιλύπου.
Πρόπερσι είχαμε μόνο περίπου 20 ζευγάρια. Και φέτος αναμένουμε πολύ περισσότερα γιατί αυτά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εντός του αστικού περιβάλλοντος της Καρδίτσας ισχυρά δένονται με την περιοχή και πολλά από αυτά θα επιστρέψουν για να φωλιάσουν και δεν θα έχουμε το πρόβλημα μόνο στο Παυσίλυπο αλλά σταδιακά θα επεκταθεί και σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Καρδίτσας και στις περιαστικές περιοχές, σε δέντρα τα οποία εξασφαλίζουν θέσεις φωλεοποίησης για τα κορακοειδή. Συγκεκριμένα για τα χαβαρόνια».
Η αύξηση των κορακοειδών σε αριθμούς
Όσο για το πώς αποτυπώνεται όλο αυτό το πρόβλημα σε αριθμούς, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Περικλής Μπίρτσας σημείωσε:
«Η αύξηση αποτυπώνεται με τα ζευγάρια που φωλιάζουν αλλά όχι τώρα Από την 1η Μαρτίου περίπου που έρχονται στην Καρδίτσα τα χαβαρόνια να φωλιάσουν. Διότι τώρα έχουμε κάποια άτομα τα οποία χρησιμοποιούν τα δέντρα του Παυσιλύπου για κούρνιασμα βραδινό.
Δεν φωλιάζουν αυτή την εποχή. Κουρνιάζουν σε διάφορες περιοχές γύρω από την Καρδίτσα.
Φέτος βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πέριξ της Καρδίτσας, δηλαδή στην περιοχή της Αστρίτσας πριν από περίπου 20 μέρες είχαμε βρει κάποια δέντρα στα οποία κούρνιαζαν πάνω από 10.000 χαβαρόνια.
Και σε άλλες περιοχές γύρω από την Καρδίτσα υπάρχουν αρκετά περισσότερα άτομα από ότι πέρυσι και πρόπερσι το χειμώνα».
Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται η αύξηση των κορακοειδών
Σε ό,τι αφορά στις αιτίες στις οποίες οφείλεται η αύξηση των κορακοειδών, ο κ. Μπίρτσας επεσήμανε:
«Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται η αύξηση των κορακοειδών είναι πρωτίστως το φιλικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν μέσα στο αστικό περιβάλλον γιατί παρέχεται τροφή από υπολείμματα τα οποία είτε σκόπιμα είτε περιστασιακά μπορεί να απορρίπτονται από τους ανθρώπους. Υπολείμματα τροφής.
Κάποιοι θεωρούν ότι είναι καλό να τα ταϊζουν ενώ είναι πάρα πολύ κακό να ταϊζεις τέτοια είδη εντός και εκτός αστικού περιβάλλοντος γιατί το μόνο που κάνεις είναι να τα ωθείς να έρθουν πιο κοντά στον άνθρωπο γιατί νιώθουν πιο ασφάλεια και βρίσκουν τροφή.
Το άγριο ζώο πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν άγριο και να μην δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει οικόσιτο».
Τι θα γίνει το χειμώνα και τι να περιμένουμε την άνοιξη
Όσο για το τι προβλέπεται για το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας και την άνοιξη που θα ακολουθήσει, ο κ. Μπίρτσας υπογράμμισε:
«Είναι λίγο απρόβλεπτο το τι θα γίνει το χειμώνα. Τώρα πέφτουν σταδιακά τα φύλλα στα φυλλοβόλα δέντρα. Δεν υπάρχουν θέσεις κουρνιάσματος και συνήθως προτιμούν κωνοφόρα που υπάρχουν λίγα εντός του Παυσιλύπου.
Αλλά δεν θεωρώ ότι θα είναι υπέρμετρη η αύξηση από αυτά που βλέπουμε τώρα.
Όμως, από το τέλος Απριλίου, αρχές Μαρτίου υποθέτω ότι θα έχουν γίνει και θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Καταστροφή των φωλιών που υπάρχουν εκεί και δεν χρησιμοποιούνται, επιλεκτικές κλαδεύσεις, απομάκρυνση των υλικών φωλεοποίησης που είναι ό,τι ξερό κλαδί πέφτει από τα δέντρα ή μετά από έντονους ανέμους είτε από χιόνια κατ τα λοιπά.
Όλα αυτά πρέπει να απομακρύνονται και παράλληλα να τοποθετηθούν και παγίδες οι οποίες θα οδηγήσουν στη σύλληψη επιλεκτικά των ειδών για τα οποία έχουμε λάβει την άδεια και απομάκρυνσή τους από το αστικό περιβάλλον σε περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά».