Ειδήσεις

Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε και αισιοδοξούμε και για το δεύτερο/τελικό!


Κατόπιν της: αίτησης λήψεως ασφαλιστικών μέτρων που καταθέσαμε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας, και συζήτησης της αιτήσεως κατ’ αντιμωλίαν των διαδίκων, εξεδόθη στις 25-6-2024 προσωρινή διαταγή της κας Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η εγκατάσταση και λειτουργία κεραιοδιάταξης κινητής τηλεφωνίας επί πυλώνα ύψους 30 μέτρων εντός του οικιστικού ιστού της Τοπικής Κοινότητας Ξυνονερίου του Δήμου Καρδίτσας (όπου επιχείρησε να εγκαταστήσει και λειτουργήσει στο σημείο αυτό, εταιρεία τηλεπικοινωνιών), μέχρι τη συζήτηση της κυρίας αιτήσεως που θα πραγματοποιηθεί την 25-2-2025, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας.

Το δικαστήριο διέκρινε ότι υφίσταται κατεπείγον κίνδυνος από την εγκατάσταση και λειτουργία της εν λόγω κεραιοδιάταξης στο κέντρο του Ξυνονερίου, καθώς παραβιάζεται η αρχή της προφύλαξης, με άμεσο κίνδυνο προσβολής της υγείας ημών των αιτούντων κατοίκων αλλά και του επισκεπτόμενου το χωριό κοινού από την εκπομπή της ακτινοβολίας αλλά και από τον υπαρκτό κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων (υπενθυμίζεται ότι σε απόσταση πολύ λίγων μέτρων από το σημείο εγκατάστασης της κεραιοδιάταξης και εντός δέσμης ακτινοβολίας της, ευρίσκονται χώροι συνάθροισης κοινού, ευαίσθητες χρήσεις, οικίες με κατοίκους που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες κ.α.)

  1. Το παρόν δελτίο αποτελεί ενημέρωση του κοινού για αυτό το πραγματικό γεγονός αλλά κυρίως επιβράβευση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καθώς με άμεση ενέργεια προστάτευσε για άλλη μια φορά, όπως επιβάλλεται, τη δημόσια υγεία.
  2. Βέβαια, όπως ενδείκνυται στις δημοκρατίες, όλα ξεκίνησαν από την άμεση κινητοποίηση των απλών πολιτών, των συγχωριανών μας –κατοίκων του Ξυνονερίου, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτοοργανώθηκαν, αναζήτησαν και «έτρεξαν» υποθέσεις προς την κατεύθυνσητης ενδεδειγμένηςγια την περίπτωση λύσης. Ενωμένοι στον αγώνα, υποστήριξαν από την αρχή έως το τέλος την προσπάθεια που είχε αίσιο αποτέλεσμα, παραστάθηκαν αυθόρμητα και στο Δικαστήριο, αποδεικνύοντας ότι δεν κινούνται από καμία πολιτική ή αντιπολιτευτική σκοπιμότητα, αντιθέτως σκοπός τους είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους αλλά και η παρεμπόδιση της πολλαπλής (περιβαλλοντικής, οικονομικής κ.α.) υποβάθμισης του τόπου τους.
  3. Η αιτιολογημένη επιλογήόλων ημών των υπογραφόντων κατοίκων να αναθέσουμε την υπόθεση και να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για δικαστική προστασία στο – υψηλής εξειδίκευσης – δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασίου Κοσμά, δικαιώθηκε / επισφραγίστηκε και με την προσωρινή διαταγή. Το θετικό αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο εξ αιτίας του ανθρώπου αυτού, της εμπειρίας του, των γνώσεών του, των χειρισμών του, του τρόπου επικοινωνίας των ειδικών νομικών θεμάτων σε εμάς, και άλλων πολλών στοιχείων, τα οποία,από πολύ νωρίς «κέρδισαν» πρώτα από όλα εμάς τους ίδιους τους κατοίκους του Ξυνονερίου, πολύ πριν κερδηθεί τελικά και η πρώτη θετική δικαστική απόφαση.Για άλλη μια φορά, λοιπόν, εξ αφορμής τηςεξέλιξης αυτής, αισθανόμαστε την ανάγκη να τον ευχαριστήσουμε δημοσίως και να τον διαβεβαιώσουμε ότι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατοίκων του χωριού.
  4. Όσον αφορά στα τρέχοντα διαδικαστικά, οκ. Κοσμάςέχει κοινοποιήσει νομίμως την ως άνω αίτηση μετά της προσωρινής διαταγής στην εν λόγω εταιρεία τηλεπικοινωνιών και πρόκειται να κοινοποιήσει και σε όσους έχουν έννομο συμφέρον για παρέμβαση υπέρ μας στην ανοιγείσα δίκη.
  5. Επειδή υπήρξαν “φωνές” για δήθεν νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας της εντός των ορίων ακτινοβολίας, πρέπει να επισημανθεί ότι διαψεύστηκαν οι εν λόγω «Κασσάνδρες» από την ίδια ως άνω Δικαστική απόφαση και καλούμε όλους αυτούς να συστρατευθούν πλέον μαζί μας στον κοινό αγώνα.
  6. Αγώνας, ο οποίος δηλώνουμε ότι συνεχίζεται αμείωτος μέχρι την οριστική απομάκρυνση, της επίδικης κεραιοδιάταξης και του τεράστιου πυλώνα,που θα πραγματοποιηθεί με τις επόμενες νομικές μας ενέργειες,ώστε να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.
  7. Τέλος, καθώς – εξ όσων γνωρίζουμε – πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας με δικαστική απόφαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ευχόμαστε, όσα βιώσαμε τον τελευταίο μήνα εμείς οι κάτοικοι του Ξυνονερίου, να μην αναγκαστούν να τα ζήσουν κάτοικοι άλλων κοινοτήτων / οικισμών της Θεσσαλίας.Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχουν λάβει το μάθημά τους όσοι εξακολουθούν να θεωρούν, ως βιώσιμες, τακτικές μονομερών ενεργειών χωρίς τηνπροηγούμενη εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης των τοπικών κοινοτήτων, στέλνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα του αγώνα και της νίκης:
  • Η περιπέτεια στην οποία αναγκαστήκαμε να μπούμε,δεδομένα απέχει πολύ από την ήρεμη καθημερινότητα που επιθυμούμε έχοντας επιλέξει να ζούμε στην ύπαιθρο. Το ίδιο φανταζόμαστε ισχύει για όλους τους χωριανούς που κατοικούν στη Θεσσαλική ύπαιθρο.
  • Ωστόσο, όταν χρειάστηκε να αγωνιστούμε, μόνο ένας μήνας αγώνα αποδείχθηκε αρκετός για την πρώτη νίκη – ανατροπή (γράφαμε 1η Ιουνίου 2024, ότι η μόνη αποδεκτή αρχή και μόνη αποδεκτή κατάληξη του προβλήματος που μας βρήκε και αναστάτωσε τη ζωή μας είναι: απ’ την αρχή το κατέβασμα του διακόπτη της κεραιοδιάταξης και στο τέλος, η απεγκατάστασή της).

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε και αισιοδοξούμε ότι την 25-2-2025 θα πραγματοποιηθεί και το δεύτερο/τελικό!

 

 

Της Πρωτοβουλία Πολιτών Ξυνονερίου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Αυξημένη χρηματοδότηση για την κατασκήνωση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι συναυλίες του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας