O Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π.) διοργανώνει τετραήμερο προβολών στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium On The Go και παρατήρησης του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπια. Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου έως και Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 στην Πλατεία Λαϊκής Αγοράς Παλαμά. Είσοδος ελεύθερη για όλους
Ζούμε σε μια εποχή που η ποιοτική επιστημονική εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο εμπνέει και εκπαιδεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν, για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.
Covid free: Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εκάστοτε προβλεπόμενα μέτρα. Το πλανητάριο λειτουργεί ως αμιγής χώρος Covid free:
Οι θεατές άνω των 12 ετών προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου
Οι θεατές 4 με 11 ετών προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.
Όλοι οι εργαζόμενοι στο πλανητάριο διαθέτουν Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
Χρήση μάσκας για όλους.
Προβολές με περιορισμένη πληρότητα με 30 θεατές ανά προβολή.
Κρατάμε τις αποστάσεις μένουμε ασφαλείς.
Προβολές και Παρατήρηση με Τηλεσκόπιο!
Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολές μέσα στον θόλο του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου, η οποίες ακολουθούνται από παρατήρηση με τηλεσκόπιο – του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του έναστρου ουρανού το βράδυ (η παρατήρηση εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες).
Τηλεσκόπιο
Με το νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιο eVscope της Unistellar, έχουμε τη δυνατότητα παρατήρησης αντικειμένων βαθέως ουρανού – νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλους μακρινούς γαλαξίες – ακόμη και από αστικό περιβάλλον.
Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να επισκεφτούν οργανωμένα με την τάξη τους το πρωί το πλανητάριο μπορούν να κάνουν κράτηση επικοινωνώντας με την κ. Τσιανάβα Βασιλική στο τηλέφωνο 2444350108
Ανά ηλικία μαθητών προτείνουμε τις παρακάτω παραγωγές:
– Για το Νηπιαγωγείο: “Ο Μαγεμένος Ύφαλος – Kaluoka ‘Hina”
– Για Α’ και Β’ Δημοτικού: “Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης” ή “Ο Μαγεμένος Ύφαλος – Kaluoka ‘Hina”
– Για Γ’ και Δ’ Δημοτικού: “Κατακτώντας Τους Άλλους Πλανήτες” ή “Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης”
– Για Ε’ και Στ’ Δημοτικού: “Ο Ήλιος – Το Ζωντανό μας Άστρο” ή “Κατακτώντας Τους Άλλους Πλανήτες”
– Οι μαθητές του Γυμνάσιου και του Λυκείου μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραγωγές, με προτεινόμενη: “Από Τη Γη Στο Σύμπαν”
Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει για την τάξη του οποιεσδήποτε από 17 διαθέσιμες ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο), τις περιγραφές και τα trailer των οποίων θα βρείτε εδώ: http://planetariumotg.gr/productions.html
Πρωινές Προβολές για σχολικές τάξεις και για το κοινό
09:00 – 1η προβολή
09:35 – 2η προβολή
10:10 – 3η προβολή
10:45 – 4η προβολή
11:20 – 5η προβολή
11:55 – 6η προβολή
12:30 – 7η προβολή
Απογευματινές Προβολές για σχολικές τάξεις και για το κοινό
18:00 – Ταξίδι στο Σύμπαν
18:20 – Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης
19:00 – Το Ηλιακό Μας Σύστημα
19:20 – Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Το Σκαλοπάτι Για Τον Πλανήτη Άρη
19:50 – Ταξίδι στο Σύμπαν
20:10 – Ο Ήλιος: Το Ζωντανό Μας Άστρο
20:50 – Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της Σκοτεινής Ύλης
21:20 – Το Ηλιακό Μας Σύστημα
Τα ντοκιμαντέρ θόλου που προτείνονται να προβληθούν είναι:
Ταξίδι Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση μας ταξιδεύει στα άστρα και τους γαλαξίες – στο Σύμπαν – όπως αυτά περιγράφονται από τη σύγχρονη επιστήμη. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Αποτελεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν” το οποίο προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.
Το Ηλιακό Μας Σύστημα (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί πραγματικές εικόνες από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, για να μας μεταφέρει στον Ήλιο, σε όλους του πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μα και στους νάνους πλανήτες, φεγγάρια, αστεροειδείς και τους εντυπωσιακούς κομήτες. Αποτελεί το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν”.
Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (Ηλικίες 6 με 12 ετών)
Φανταστείτε τις τέλειες διαστημικές διακοπές. Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά – μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα – δορυφόρου του Ουρανού. Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.
Ο Ήλιος – Το Ζωντανό Μας Άστρο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό μέτριο αστέρι, που καταναλώνει 600 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και η μάζα του ξεπερνά κατά 500 φορές τη συνολική μάζα των πλανητών. Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες – όπως δεν τις έχετε δει ποτέ – από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου.
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – Το σκαλοπάτι για τον πλανήτη Άρη (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα πίσω μόνο από τη Σελήνη …του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ανακαλύψτε τον ρόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος.
Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)
Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης και ταξιδεύει τον θεατή μέχρι τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.