Ειδήσεις

Το μήνυμα του Δ/ντή Β΄ θμιας Εκπ/σης Κων/νου Ζαχαρή ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς


Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες, Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί γονείς, Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, μια ακόμη σχολική χρονιά αρχίζει. Σας καλωσορίζουμε με χαρά  στο φυσικό σας χώρο, αυτόν του σχολείου και σας ευχόμαστε να είναι μια χρονιά ευχάριστη καρποφόρα και δημιουργική, γεμάτη πνευματικές αναζητήσεις και συναισθηματικές επενδύσεις, τους καρπούς των οποίων θα γεύεστε καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Η περίοδος του καλοκαιριού εύχομαι να έχει ενδυναμώσει το σώμα σας, να έχει φορτίσει με θετικά συναισθήματα την ψυχή σας και να έχει τροφοδοτήσει το νου σας με  γόνιμη διαύγεια. Είμαι βέβαιος ότι η επιστροφή στη σχολική τάξη γίνεται με περισσότερη όρεξη για μάθηση, με περισσότερη διάθεση από όλους τους συναδέλφους για παροχή ουσιαστικού παιδαγωγικού έργου στους μαθητές και στις μαθήτριές μας. Κάθε νέα σχολική χρονιά, εξάλλου, είναι και ένα νέο στοίχημα που όλοι μας εργαζόμαστε με κάθε πρόσφορο μέσο να το κερδίσουμε και να παραγάγουμε τα πιο αποτελεσματικά οφέλη προς όφελος των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Και σε σας, αγαπητά μας παιδιά, έχουμε πει πολλές φορές, γονείς και δάσκαλοι, για τη δύναμη και την αξία τόσο της γνώσης, όσο και της ψυχοσυναιθηματικής  σας ωρίμανσης. Σε έναν κόσμο ταχύτητα μεταβαλλόμενο, η γνώση αποτελεί για όλους σταθερή αξία επένδυσης και σχεδιασμού για ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Γνωρίζω ότι κάθε νέα σχολική χρονιά έχει πάντοτε προκλήσεις. Οι εποχές αλλάζουν, αναδιαμορφώνονται, απαιτούν προσαρμογή στο καινούργιο και αναπροσαρμογή στο παλιό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν λογίζεται ως αυτονόητο σε μια κοινωνία που υφίσταται αλλαγές και ως ζωντανός οργανισμός καλείται να προσαρμοστεί, διαθέτοντας τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά εφόδια. Αυτές οι αλλαγές, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν κυρίως εσάς, τους νέους και τις νέες μας, οι οποίοι και οι οποίες καλείστε να μεταβολίσετε το καινούργιο σε γόνιμο, δημιουργικό και καρποφόρο. Ως εκπαιδευτικοί και γονείς, ως παιδαγωγοί και κηδεμόνες σας, δηλώνουμε παρόντες σε κάθε διανοητική και ψυχοσυναισθηματική διαδικασία, δηλώνουμε κοινωνοί των προσπαθειών σας και παραμένουμε αρωγοί των προσπαθειών και της πραγμάτωσης των στόχων σας.

Αυτή τη χρονιά, είναι η αλήθεια, ότι στα σχολεία μας θα συμβούν σημαντικές αλλαγές. Η εκπαιδευτική κοινότητα αναπροσαρμόζει πρακτικές και συμπεριφορές Τα γεγονότα μάς προλαμβάνουν πολλές φορές. Εσείς, οι εκπαιδευτικοί, οι κυρίως παιδαγωγοί, καλείστε να εφαρμόσετε νέες πρακτικές και νέα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται για την πρόληψη, κυρίως δύσκολων καταστάσεων. Και αυτή η εφαρμογή διαχέεται σε όλους μας και επαφίεται στους τρόπους διαχείρισης, στην εποικοδομητική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς, στην αλληλεπίδραση με τους μαθητές έτσι, ώστε να συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες των παιδιών μας, να προτείνουμε λύσεις σε ζητήματα που τα απασχολούν, να αγκαλιάσουμε κάθε προσπάθεια που τα εξελίσσει, να συν-πορευτούμε σε κάθε βήμα προόδου και ανέλιξής τους. Είναι παραδεκτό ότι όποιος εργάζεται και μοχθεί, πιθανό να κάνει και λάθη. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων και την εξαιρετική επικοινωνία την οποία όλα τα χρόνια διατηρούμε, μπορούμε να αμβλύνουμε αγκυλώσεις και να εξομαλύνουμε φλεγμένουσες καταστάσεις.

Επιτρέψτε μου τέλος μια συμβουλή και παράλληλα μια ευχή  προς τους μαθητές και τις μαθήτριές μας: αγαπητά μας παιδιά, συνεργαστείτε μεταξύ σας, αγκαλιάστε το διαφορετικό και σεβαστείτε τη μοναδικότητά του,  έτσι όπως θα θέλατε κι εσείς να σας σέβονται, ακούστε τους δασκάλους σας και τους γονείς σας και σύντομα θα νιώσετε χαρά και ικανοποίηση από την πρόοδό σας. Με υπομονή, επιμονή,  συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε όλοι μας να συμβάλουμε σε μία ακόμα γόνιμη, δημιουργική, καρποφόρα χρονιά.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες! Καλή πρόοδο σε κάθε μαθητή και σε κάθε μαθήτρια! Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η ολοκλήρωσή του ακουμπά  στα δικά σας φωτεινά χαμόγελα.

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Αριστοτέλη Σπάνια για τη νέα σχολική χρονιά
Επόμενο άρθρο Ιωάννης Μακρής (Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καρδίτσας) στο Ηχόραμα 100,8: Με διάφορα τερτίπια απογοητεύουν τον Έλληνα αστυνομικό