Η έξαρση της πανδημίας, όπως καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η «ατομική ευθύνη» και το «εμβολιαστείτε για να σωθείτε», που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού που καλπάζει, με αποτέλεσμα η ανθρώπινη ζωή να μένει απροστάτευτη.
Η επιλογή του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την πρώτη μέρα γίνεται με βάση το τι «κοστίζει λιγότερο και τι περισσότερο». Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και μέσα «κοστίζει ακριβά» για την κυβέρνηση και το κράτος όπως και η δίχως όρους επίταξη του ιδιωτικού τομέα «κοστίζει ακριβά» στους μεγαλοκλινικάρχες σε αντίθεση με τις ανθρώπινες ζωές που μπαίνουν στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς. Για αυτό η κατάσταση είναι τραγική στα νοσοκομεία και στις μονάδες ΠΦΥ όλης της χώρας σχεδόν 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο νόμο μας, όπου τις τελευταίες μέρες έχει μπει στο «κόκκινο» με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας λίγες μέρες πριν, η κλινική covid ήταν ασφυκτικά γεμάτη ενώ παραμένει χωρίς ΜΕΘ-COVID. Διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε νοσοκομείο άλλης πόλης με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Η απόφαση για μετατροπή μέσα στο Νοέμβριο της ΜΕΘ εκ νέου σε ΜΕΘ-COVID και η εν συνεχεία μετατροπή της καρδιολογικής μονάδας σε ΜΕΘ, ενώ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των περιστατικών COVID, ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα κενό σε μια κρίσιμη μονάδα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών με καρδιολογικά νοσήματα.
Σε ότι αφορά το προσωπικό που θα στελεχώσει τις «νέες» ΜΕΘ, covid και μη, θα είναι το ίδιο αλλά για περισσότερες κλίνες και το οποίο έχει ήδη επιβαρυνθεί και εξαντληθεί από την υπερπροσπάθεια που καταβάλει. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου επιβεβαιώνεται και από το εξής στοιχείο: εδώ και ένα χρόνο, που το ένα κύμα της πανδημίας διαδέχεται το άλλο, στην «πνευμονολογική-COVID» κλινική υπήρχαν μόνο 3 γιατροί και για να καλυφθούν κάποιες από τις πολλές εφημερίες γίνονταν μετακινήσεις γιατρών από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας στη συνέχεια και αυτές. Μόνο τώρα, με την επικίνδυνη έξαρση των νοσηλευόμενων, μετακινήθηκαν στην κλινική άλλοι 2 γιατροί, αφήνοντας, όμως, τεράστιο κενό και βαρύ φόρτο για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.
Σοβαρά προβλήματα και κενά υπάρχουν και σε άλλες κλινικές και κυρίως στην Παθολογική στην οποία, ενώ προβλέπονται 13 γιατροί στον οργανισμό, οι μόνο 8 γιατροί πρέπει να καλύπτουν παράλληλα τα επείγοντα και την κλινική υπόπτων-COVID. Στο Ακτινολογικό και στη Γυναικολογική οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν που υπάρχει και πλέον καλύπτονται με «εντέλλεσθε», με κίνδυνο η υπερεφημέρευση να έχει επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική τους υγεία, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Στις τραγικές ελλείψεις έρχονται να προστεθούν και οι αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα κενά. Χαρακτηριστικά, στη Νεφρολογική και στη Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου, υπάρχει έλλειψη επιστημονικά υπευθύνου εδώ και 2 μήνες και το κενό καλύπτεται εξ αποστάσεως από το πανεπιστημιακό της Λάρισας, με εντολή της 5ης ΥΠΕ, χωρίς καν να υπάρχει η φυσική παρουσία. Σε μικροβιολογικό και αιματολογικό οι ανάγκες καλύπτονται πλέον από γιατρούς που μετακινούνται από άλλες κλινικές αλλά ακόμη και από νομούς εκτός Θεσσαλίας. Τα τεράστια κενά που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης μετά τις αναστολές εργασίας δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο, αφού κανένας γιατρός δεν ήρθε με τις περιβόητες τρίμηνες συμβάσεις, ενώ από νοσηλευτικό προσωπικό καλύφθηκε ένα πολύ μικρό μέρος.
Η μετατροπή των Κέντρων Υγείας του νομού σε εμβολιαστικά κέντρα, περικόπτοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της τακτικής τους λειτουργίας, έχει δυσκολέψει την εξυπηρέτηση των ασθενών οι οποίοι τελικά κατευθύνονται στο νοσοκομείο για ζητήματα υγείας, ενώ αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας. Ακόμα και η συνταγογράφηση γίνεται με τους ασθενείς να περιμένουν στην εξώπορτα του κέντρου υγείας. Οι 2 ΤΟ.Μ.Υ. συνεχίζουν να λειτουργούν με ένα μόνο παθολόγο και μετακινούμενους γενικούς γιατρούς από τα κέντρα υγείας, ενώ για τους ασφαλισμένους δεν υπάρχει κανένας επιπλέον γιατρός ούτε για να δηλωθεί σαν οικογενειακός.
Η πρόγνωση που υπάρχει για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και αντιστοίχως των νέων εισαγωγών στο νοσοκομείο, ως αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης.
Αύξηση των κρουσμάτων έχουμε και στα σχολεία του νομού όπου από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν ξεπεράσει τα 255 σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 52! Αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κρούσματα έφτασαν τα 193 με την τελευταία εβδομάδα να αυξάνονται κατά 43! Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη αν πάρουμε υπόψη ότι υπάρχουν 50 τμήματα με πάνω από 25 μαθητές, ενώ όλα τα τμήματα στην πόλη έχουν περισσότερους από 15 μαθητές, όριο που τίθεται ως αίτημα των ίδιων των εκπαιδευτικών!!!
Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία του νομού, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, του να δυναμώσουν τον αγώνα τους για άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ενίσχυση σε φάρμακα και υποδομές.
Για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια με επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με αποκλειστική ευθύνη και επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών. Για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων.