Την 113η επέτειο ξεσηκωμού των Θεσσαλών αγροτών το Μάρτη του 1910, τίμησαν με μια λιτή εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, στο μνημείο του Κιλελέρ, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, και Τρικάλων.
Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Μετά την ομιλία, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπή Μπλόκων, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων, της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Αγροτικού Συλλόγου Καλλιφωνίου και της ΠΑΚ Θεσσαλίας.
Έπειτα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του Κιλελέρ, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μαζί με ένα τρακτέρ ανέβηκαν στη κοντινή σιδηροδρομική γραμμή, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι, «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία» και απαιτώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.
Στην ομιλία του, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για εμάς, ο εορτασμός του Κιλελέρ αποτελεί φάρο, δεν είναι μία εκδήλωση που μπαίνει στο μουσείο. Είναι μία εξέγερση η οποία έχει μηνύματα επίκαιρα. Είναι το μήνυμα της αντίστασης, της διεκδίκησης, το μήνυμα ότι με τους αγώνες και με τις θυσίες μπορείς να έχει κατακτήσεις. Ταυτόχρονα το Κιλελέρ μας δείχνει την ανάγκη της οργάνωσης αφού χωρίς δυνατούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες δεν μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα του προηγούμενου διαστήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «έδειξαν σε όλους τους αγρότες ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πιέζει την εκάστοτε κυβέρνηση και να φέρνει αποτελέσματα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, είναι ο δρόμος του αγώνα. Ενώ στον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο δεν ψηφίστηκε ούτε ένα ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, με τα μπλόκα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει 76 εκ. ευρώ που όμως είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, ούτε ένα μπιτόνι πετρέλαιο για την πλειοψηφία των αγροτών, την ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια για το αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών. Στα προϊόντα και τις περιοχές που υπήρχε μαζική συμμετοχή καταφέραμε με τις κινητοποιήσεις να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις από την Κυβέρνηση και για ορισμένα προϊόντα θα υπάρχει αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος ενώ δεν είχαν καμιά πρόθεση να το κάνουν αν δεν υπήρχαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που τους στρίμωξαν. Είναι πολύτιμη εμπειρία και πρέπει να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται και το επόμενο διάστημα όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, νέες αποφάσεις και νομοσχέδια που προστίθενται στην ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουμε. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η αναγκαιότητα να παλέψουμε ενάντια στις αρνητικές συνέπειες της καθώς εξυπηρετεί τους ανταγωνισμούς και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την στήριξη των αγροτών ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των λαών».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «στο βωμό του κέρδους θυσίασαν τις ανθρώπινες ζωές , γιατί για αυτούς όφελος είναι το κέρδος και η ανθρώπινη ζωή κοστολόγιο. Αυτό βιώνει ο λαός και με την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αναλογούν σε κυβερνητικό, κρατικό, εταιρικό και ατομικό επίπεδο. Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία!».
ΠΗΓΗ: 902.gr