Ειδήσεις

Το Ιατρείο ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα αρχίζει τη λειτουργία του


Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας πρόκειται να λειτουργήσει «Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Screening)  του Καρκίνου του Πνεύμονα»στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού τμήματος στο Μεζούρλο  κάθε Πέμπτη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ όλων των καρκίνων του ανθρώπου στην Ευρώπη και όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η νόσος είναι συνήθως προχωρημένη και η θεραπευτική αντιμετώπιση πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε πρωιμότερα στάδια βελτιώνοντας έτσι τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει  ετήσια παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, με ειδικό πρωτόκολλο αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT – LowDoseComputedTomography),της οποίας η δόση ακτινοβολίας  είναι το 1/5 περίπου μιας κανονικής αξονικής τομογραφίας θώρακα.

Το πρόγραμμαθα δέχεται άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα (καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα την τελευταία 15ετια, ηλικίας άνω των 50 ετών) και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Το πρόγραμμα θα συνδυάζεται με λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού και θα υπάρχει συνεργασία με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

Η έναρξη του Ιατρείου θα γίνει στις 03/06/2021 και θα πραγματοποιείται από τους Πνευμονολόγους κ. Παπαδόπουλο Δημήτριο Δ/ντη του ΕΣΥ και την κα Καρέτση Ελένη επιμελήτρια Α΄ της ΠνευμονολογικήςΚλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974393942  από 10πμ έως 1μμ. καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο
Επόμενο άρθρο Μοναδική μουσική βραδιά στη λίμνη Πλαστήρα