Ειδήσεις

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό ζήτημα – Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8


Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, που έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη της περιφέρειας, ανέλυσε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Λίγο πριν την ομιλία της, την περασμένη Παρασκευή, στην Καρδίτσα, και πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας “Ανάπτυξη Συνεργατισμού” της ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε, η Υπουργός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου  αναφέρθηκε διεξοδικά στο Σχέδιο για το Δημογραφικό.

Επίσης, η κ. Ζαχαράκη παρουσίασε τα βασικά προγράμματα στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής, που υλοποιεί η κυβέρνηση, αλλά και στις αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κυρία Υπουργέ, θα συμμετάσχετε στην εκδήλωση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας “Ανάπτυξη Συνεργατισμού” που διοργανώνει η ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε όπου θα απευθύνετε εισηγητική ομιλία με θέμα: Ο ρόλος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της περιοχής. Και με αυτή την ευκαιρία, θέλουμε μας ενημερώσετε για και σειρά από επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο σας.

Απάντηση: Καλησπέρα και ευχαριστώ πάρα πολύ. Ωραία ευκαιρία ξανά να είμαστε στην Καρδίτσα.

Η αλήθεια είναι ότι ερχόμαστε συχνά και σε πάρα πολλούς Δήμους.

Πιστεύω στη δύναμη, πρέπει να σας πω, της Περιφέρειας.

Κατάγομαι και εγώ, ούτως η άλλως, από διπλανό Νομό, από την Ευρυτανία. Και βλέπω πως τα χωριά μας αδειάζουν.

Και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ καίρια η παρέμβαση που μπορεί να έχει και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας την οποία θέλω να συγχαρώ.

Διότι η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιστάσεις συνεργαζόμαστε σε στεγαστικά προγράμματα, προγράμματα κοινωνικής στέγασης και πραγματικά τους συγχαίρω, όπως και όλους τους φορείς που θα είναι στην εκδήλωση για να μιλήσουμε για την πρόσβαση, πρώτα από όλα, στα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και τη σημασία των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να μείνει ένας νέος άνθρωπος στον τόπο του.

Γιατί, εν τέλει, αυτό θέλουμε.

Ερώτηση: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, που ξεκινάει να υλοποιεί η κυβέρνηση, και το οποίο θα έχει ορίζοντα εφαρμογής δεκαετίας, περιλαμβάνει πέντε άξονες με περισσότερες από 100 δράσεις με στόχο τη στήριξη των νέων γονέων αλλά και όλων των ηλικιακών ομάδων. Ποια είναι τα βασικά του σημεία; Τι αλλαγές έρχονται;

Απάντηση: Αυτά τα οποία έχουμε ως μεγάλη και σημαντική εξέλιξη είναι, πρώτα από όλα, ότι έχει οριζόντιες και κάθετες δράσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλα τα Υπουργεία συνεργάζονται και σε όλα τα νομοσχέδια που περνούν, η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να βάζουμε και μια δημογραφική ρήτρα.

Όλα αυτά που είναι σχετικά με κοινωνικές πολιτικές, με την υποδομή, με την ανάπτυξη.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Όταν δημιουργείς μια θέση εργασίας, ξέρεις ότι έχει πολλαπλή αξία καθώς όλη η οικογένεια, καθώς και το παιδί πως θα μπορέσει να πάει σε αν καλό βρεφονηπιακό σταθμό, αν θα πάει στο σχολείο, όλα αυτά είναι μέσα στις δράσεις.

Όπως, επίσης, και μια στόχευση στο κομμάτι των επιδομάτων, μια βελτίωση, χρήματα τα οποία συνεχώς δίνουμε κάθε χρονιά για τα voucher των γονέων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οφείλω να σας πω ότι φέτος έχουμε δώσει το μεγαλύτερο ποσό, 480 εκατομμύρια.

Δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλο ποσό για voucher βρεφονηπιακών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Όπως, επίσης, έχουμε προϋπολογίσει και 70 εκατομμύρια και άμεσα καλώ και τους Δήμους, το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουν αίτηση στο νέο πρόγραμμα που θα βγάλουμε, μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο, έτσι ώστε να κλείσουν τις θέσεις τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και, κυρίως, τα βρεφικά τμήματα που είναι και το πιο μεγάλο ζήτημα.

Μέσα στο Σχέδιο Δράσης θα δείτε και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση ελληνικών προγραμμάτων, στόχευση στους νέους επιστήμονες, νέες θέσεις εργασίας και από προγράμματα της ΔΥΠΑ με στόχευση στους νέους ανέργους και άνθρωποι οι οποίοι, είτε έχουν τελειώσει το σχολείο είτε έχουν τελειώσει το Πανεπιστήμιο, να βρίσκουν όλοι μια ευκαιρία μιας θέσης εργασίας.

Με το Πρώτο Ένσημο που ήδη τρέχει, με το πρόγραμμα της προεργασίας, έχει, δηλαδή, και το Υπουργείο Εργασίας πολύ σημαντικό ρόλο.

Πιστεύω, λοιπόν, και το πιστεύω ακράδαντα ότι σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη καθώς, ξέρετε, ότι οι γεννήσεις μειώνονται από το 1981 και μετά. Και, μάλιστα, οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις.

Αλλά μπορούμε όλοι μαζί, στοχευμένα να επιφέρουμε, μετά από μια δεκαετία, τουλάχιστον μια ισορροπία στο κομμάτι της μείωσης των γεννήσεων.

Δεν μπορώ να σας πω ότι μπορεί να αναστραφεί αυτό που γίνεται γιατί είναι πολλά χρόνια που ήδη συμβαίνει.

Και, πέραν του οικονομικού, ξέρετε, πολλές φορές έχει γίνει και μια επιλογή για κάποιους, νεότερους ανθρώπους, να μην αποκτήσουν νωρίς οικογένεια ή να μην αποκτήσουν και καθόλου.

Εμείς, όμως, έχουμε διαρκές χρέος να του δίνουμε το πλαίσιο.

Έτσι ώστε, αν το θέλουν, η επιλογή αυτή να μην δυσκολεύει πάρα πολύ.

Ερώτηση: «Τομή» για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης αποτελούν  τα προγράμματα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2». Ποιοι θα ωφεληθούν; Τι άλλο περιλαμβάνει η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης;

Απάντηση: Αυτό που μπορώ να σας πω, και να το μοιραστούμε με τον κόσμο, αυτό που έρχεται άμεσα είναι η αλλαγή, μέσα στο μήνα, στο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Ξέρετε ότι είχαμε πει πως αν έχεις ένα κενό διαμέρισμα, κλειστό, δηλαδή, τα τελευταία τρία χρόνια, και το ανοίξεις, αφού το ανακαινίσεις σε μακροχρόνια μίσθωση, δηλαδή το μισθώσεις για καιρό, πάνω από τρία χρόνια, το κράτος μπορεί να σου δώσει πλέον το 60% μιας ανακαίνισης που θα ξεπερνά τις 13.000 ευρώ. Είναι περίπου 8.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να λάβεις από τα 4.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Και προκαταβάλουμε, μάλιστα, και το 50%, οπότε ο κόσμος ας ακούει τις ανακοινώσεις μας, σύντομα θα είμαστε ξανά στον αέρα με την επικαιροποιημένη μορφή του «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Αλλά το πιο σημαντικό, θεωρώ ότι είναι αυτό που γίνεται με την εκταμίευση δανείων.

Τα επιδοτούμενα σε επιτόκια δάνεια για τους νέους ανθρώπους.

Ήδη, τελειώνει το πρόγραμμα «Σπίτι 1» το οποίο θα δώσει σε πάνω από 9.155 ζευγάρια, και πολύ περισσότερους νέους, να έχουν το πρώτο δικό τους σπίτι.

Και το «Σπίτι 2» που ξεκινάει αρχές Ιανουαρίου και, πλέον, μπορεί ένα ζευγάρι μέχρι 50 ετών να πάρει ένα σπίτι.

Θα είναι 50 τετραγωνικά διαμέρισμα, κατασκευής μέχρι το 2007, και, πλέον, αυξάνουμε και την αξία συμβολαίου στις 250.000 χιλιάδες ευρώ δίνοντας το 90% σε δάνειο. Με πολύ χαμηλό επιτόκιο, δηλαδή σε λιγότερο από 2%.

Και όταν είσαι τρίτεκνος ή πολύτεκνος, το κράτος επιδοτεί το 75% αυτού του επιτοκίου.

Για να μπορούν και να ονειρεύονται τα νέα ζευγάρια το δικό τους σπίτι, μετά από πολλά χρόνια πολλαπλών κρίσεων.

Ερώτηση: Τι αλλάζει σε ό, τι αφορά στα επιδόματα;

Απάντηση: Το βασικό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι θα έχουμε αύξηση και στα τρία επιδόματα. Πολύ μεγάλη αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το αυξήσαμε στις αρχές του Δεκεμβρίου του ΄ 23. Τώρα θα πάει στα 250 ευρώ.

Θα μπουν, όμως, προϋποθέσεις. Θα βάλουμε δυο εισοδηματικές κλίμακες στο επίδομα στέγασης.

Στο επίδομα παιδιού θα αυξήσουμε την πρώτη κλίμακα από 70 στα 75 ευρώ και θα διπλασιάζεται όταν είσαι τρίτεκνος και πολύτεκνος.

Και θα υπάρχει και δεύτερη κλίμακα όπου καταργείται η χαμηλότερη. Πηγαίνει στα 45 ευρώ η δεύτερη. Θα μπουν, όμως, προϋποθέσεις που είναι σημαντικές και θα είναι και πιο δίκαια τα επιδόματα που, ούτως η άλλως, βγαίνουν από τα χρήματά μας, από τους φορολογούμενους πολίτες.
Θα υπάρξουν, λοιπόν, και περιουσιακά κριτήρια και στην κινητή και στην ακίνητη περιουσία.

Να επισημάνω και κάτι ακόμα που ακούω και είναι ανακριβές.

Ότι θα χάσουν το επίδομα μόνο από το αυτοκίνητο των 1.600 κυβικών τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Δεν ισχύει. Είναι ψέμα.

Θα υπάρξει κανονικά ο διπλασιασμός του τεκμηρίου, όταν είσαι τρίτεκνος και πολύτεκνος.

Καλό είναι να δίνουμε τα στοιχεία ως έχουν και όταν αυτά ανακοινωθούν, με την απόλυτη λεπτομέρεια και πληρότητα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η 2η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης
Επόμενο άρθρο Τίμησε και φέτος τους πεσόντες στους αγώνες του έθνους ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς