Με το σχέδιο νόμου προωθείται για ψήφιση σειρά αντεργατικών μέτρων που θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που στη χώρα συνεχίζεται η οικονομική κρίση και βιώνει μια πρωτόγνωρη πανδημία υγείας με χιλιάδες θανάτους.
Οι ρυθμίσεις σχεδίου νόμου έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων που επέβαλαν ακραία επισφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, επέφεραν καίρια πλήγματα στον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έπληξαν το μοντέλο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς αμειβόμενης εργασίας.
Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση.
Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αποσάθρωση και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, το Σχέδιο Νόμου προσλαμβάνει, εκτός από τον αντεργατικό προσανατολισμό του και έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.
Είναι ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που αν ψηφιστεί θα ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από το εργατικό δίκαιο της χώρας και θεμελιώδης κατακτήσεις των εργαζομένων μετά την δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και της πανδημίας που συνεχίζεται εδώ και 1,5 χρόνο.
Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό τότε θα μιλάμε για πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας αφού:
Μέσα από την διευθέτηση του χρόνου εργασίας παρακάμπτει τα συλλογικά όργανα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο εργοδότης πλέον θα μπορεί να επιβάλλει την ατομική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους καταργώντας το 8ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες και δημιουργεί εργαζόμενους λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Καταργεί στην ουσία το ΣΕΠΕ μια σημαντική υπηρεσία του Υπουργείου εργασίας που ο ρόλος του ήταν να τηρείται η εργατική νομοθεσία, να τιμωρεί την εργοδοτική αυθαιρεσία σε θέματα εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων , να ελέγχει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, και την μετατρέπει σε ανεξάρτητη αρχή.
Η διεύρυνση με το Σχέδιο Νόμου του καταλόγου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να λειτουργούν νόμιμα της Κυριακές, οδηγεί σε συρρίκνωση της Κυριακάτικης Αργίας, στην ουσία την καταργεί, με όλες τις συνέπειες για την επαγγελματική και ιδιωτική ζωή των εργαζομένων.
Αυξάνει το ανώτατο όριο των υπερωριών κατά 25% και του κατώτατου κατά 50% δίνοντας έτσι το ελεύθερο στους εργοδότες να ξεζουμίζουν και να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.
Απαγορεύει τυπικά την συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία αφού βάζει ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων νομιμοποιώντας έτσι την απεργοσπασία.
Η θέση μας σαν συνδικαλιστικό κίνημα είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη, δεν δεχόμαστε κανένα νομοσχέδιο που καταργεί βασικές κατακτήσεις μας.
Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματα μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ζητάμε την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου που βάζει για άλλη μια φορά στην κλίνη του προκρούστη τα εναπομείναντα εργασιακά μας δικαιώματα και απορυθμίζει πλήρως το χώρο της εργασίας.
Ο δρόμος της πάλης και του αγώνα είναι μονόδρομος για όλους μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν αυτές οι ρυθμίσεις που δημιουργούν εργασιακό μεσαίωνα στο χώρο της εργασίας .
Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους να δώσουν ένα βροντερό και μαχητικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν τα συνδικάτα του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα την Πέμπτη 10 Ιούνη και ώρα 10:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία μπροστά από την ALPHA BANK.
Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να κερδίσουμε, κανείς μόνος του!