Ειδήσεις

Το ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου έγραψε ιστορία


Το ΕΠΑ.Λ Μουζακίου υλοποίησε τη σχολική χρονιά 2020-2021 πρόγραμμα με τίτλο “Το ΕΠΑ.Λ Μουζακίου γράφει ιστορία” στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ” του Ινστιτούτου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Το πρόγραμμα υλοποίησαν δεκαπέντε μαθήτριες και μαθητές της Α’ τάξης και δεκαπέντε μαθήτριες και μαθητές της Β’ τάξης του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου με την καθοδήγηση του Διευθυντή Βασιλείου Αργύρη και των καθηγητών του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου Αικατερίνης Κατή, ΠΕ06, Βασιλικής Ταρασλιά, ΠΕ02, Λαμπρινής Γκαγκά, ΠΕ04.02, Ελένης Κολοβού, ΠΕ86 και Βαΐας Σμυρνιώτη, ΠΕ80.

Αρχικά, οι μαθητές συγκέντρωσαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν την ιστορία του σχολείου στο χρόνο, μελέτησαν αρχειακό υλικό και διατύπωσαν ερωτήσεις για τις συνεντεύξεις του προγράμματος. Στη συνέχεια μετατράπηκαν σε δεινούς δημοσιογράφους και πήραν συνεντεύξεις διά ζώσης στους χώρους του σχολείου από τον κ. Κωτσό Γεώργιο, Βουλευτή Καρδίτσας, πρώην Δήμαρχο Μουζακίου και παλαιό μαθητή του Γυμνασίου Μουζακίου, από τον κ. Στάθη Θεοφάνη, Δήμαρχο Μουζακίου και παλαιό μαθητή του Γυμνασίου Μουζακίου και εξ αποστάσεως από την κ. Τριχιά Ιφιγένεια εκπαιδευτικό, Πολιτικό Μηχανικό και κάτοικο Μουζακίου.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν η δημιουργία ενός βίντεο και  ενός λευκώματος που καταγράφουν την πορεία του σχολείου μας από την ώρα που οι κάτοικοι του Μουζακίου αποφάσισαν να ανοικοδομήσουν το κατεστραμμένο από τους κατακτητές κτίριο μέχρι και σήμερα που στεγάζει τις τάξεις και τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου. Παράλληλα, κατέγραψαν την ιστορία και τις ζωές μαθητών που πέρασαν από τα θρανία του σχολείου τις περασμένες δεκαετίες και διερεύνησαντις δυνατότητες και τις εμπειρίες που τους παρέχει το σχολείο σήμερα. Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνείαστη γραπτή συνέντευξη και το πλούσιο αρχειακό υλικό που παραχώρησε στους μαθητές ο κ. Πολυχρόνης Νταλάσης, δάσκαλος και μαθητής του Γυμνασίου Μουζακίου τα χρόνια 1948-1953 και στο φωτογραφικό υλικό που προσέφερε ο συλλέκτης ιστορικών φωτογραφιών Αθανάσιος Αλεξανδρής. Η ενασχόληση με αυτό το υλικό συγκίνησε τους πάντες και μας έδωσε μια ζωντανή εικόνα των πρώτων χρόνων του σχολείου.

Τέλος, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 έγινεεκδήλωση στον χώρο του σχολείου  με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων της δράσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Σωκράτης Παππάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Ζαρνακούπης, ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ Μουζακίου Γιώργος Φιλίππου, οι παλαιοί μαθητές του σχολείου Πολυχρόνης Νταλάσης και Αθανάσιος Αλεξανδρής και ο ιερέας Λάζαρος Κουτσογιάννης. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω covid.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεου προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Επόμενο άρθρο Η Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας παρευρέθηκε στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο