Ειδήσεις

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων για την μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών από Μουζάκι προς Τύμπανο


Εν αναμονή της έκδοσης απόφασης ΣτΕ, που θα κρίνει και την τύχη της αίτησης ακύρωσης που φορείς και πολίτες άσκησαν κατά της αδειοδοτικής απόφασης για το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται, χωρίς, όμως, η μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών προς το χώρο του εργοταξίου να έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η συνέχιση, ωστόσο, των ανωτέρω εργασιών αλλά και της μεταφοράς των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών αποτελεί την αιτία για παράπονα, απορίες και έκφραση ανησυχιών από μέλη μας αλλά και λοιπούς διερχόμενους από την περιοχή, που προκαλούν σκέψεις για καταστρατηγήσεις αδειοδοτικών αποφάσεων και λοιπών για το προαναφερόμενο έργο εγκρίσεων και συνηγορούν και σε ενδεχόμενο παραλείψεων εκ μέρους αρμοδίων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα πολλά είναι τα ερωτήματα για την ύπαρξη ή μη χρονοδιαγράμματος, αναφορικά με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των ανεμογεννητριών στην περιοχή του έργου, πότε αυτό λήγει, ποιοι οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της τήρησής του και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση παραβίασής του.

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζονται και για την καταστρατήγηση των μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας κατά τη μεταφορά των ανεμογεννητριών στο δρόμο από Μουζάκι προς Τύμπανο, δεδομένου ότι, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες διερχόμενων οδηγών, τα συγκεκριμένα μέτρα μετατρέπονται στην πράξη σε διακοπή της κυκλοφορίας για μακρό χρονικό διάστημα, με τις όποιες αντίστοιχες συνέπειες για τους ίδιους.

Πολλές καταγγελίες διατυπώθηκαν για μπαζωμένα, εξαιτίας ή και σε εξυπηρέτηση των εργασιών διαπλάτυνσης, φρεάτια όμβριων υδάτων σε διάφορα σημεία του ίδιου οδικού άξονα όρος Τύμπανο, που είναι άγνωστο αν έγιναν κατόπιν αδειοδότησης αρμόδιων αρχών, αν αυτό προβλέπεται από αντίστοιχες μελέτες, κ.λ.π.. Όπως, μάλιστα, και εντελώς πρόσφατα διαπιστώθηκε, τα συγκεκριμένα φρεάτια εξακολουθούν να παραμένουν μπαζωμένα, με τα βρόχινα ύδατα να ρέουν επί του καταστρώματος της οδού, δημιουργώντας φθορές στο οδόστρωμα αλλά και, ιδίως ενόψει των επερχόμενων παγετών, σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων.

Καταγγελίες υπήρξαν και για ανεξέλεγκτη απόθεση, ρίψη ή εγκατάλειψη μπαζών σε διάφορα σημεία εντός και εκτός του εργοταξίου καθώς και για συχνές παρεμβάσεις προς αποκατάσταση των συνεχώς κατακρημνιζόμενων πρανών αλλά και προς αποκατάσταση της κυκλοφορίας επί των διανοιχθέντων εντός του εργοταξίου πρόχειρων χωμάτινων οδών για την εξυπηρέτηση του έργου (π.χ. μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λ.π.). Παρεμβάσεις για τις οποίες κανένας έλεγχος  δεν ασκείται για το αν καλύπτονται από υφιστάμενες μελέτες και εγκρίσεις ή αν συνιστούν αυθαίρετες και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ενέργειες, μεγιστοποιώντας, αντίστοιχα, τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου.

Έντονη είναι η ανησυχία και πολλά τα ερωτηματικά και για τον ορισμό ή μη χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση των υποστυλωμάτων στη γέφυρα «Αργύρη», επί παραπόταμου του Πάμισου ποταμού, που τοποθετήθηκαν σ’ αυτή το καλοκαίρι του 2022, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη διέλευση των ανεμογεννητριών επί του καταστρώματός της, καθώς κι αν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τηρείται.

Κατά πολλούς από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη γέφυρα, αλλά και κατά τη δική μας άποψη, η ύπαρξη του ανωτέρω χρονοδιαγράμματος κρίνεται ως ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό καθόσον, εξαιτίας του είδους, της φύσης αλλά και του τρόπου τοποθέτησης των συγκεκριμένων υποστυλωμάτων, ελλοχεύουν – ιδίως ενόψει του επερχόμενου χειμώνα – σοβαροί κίνδυνοι εμφράξεων της κοίτης στο συγκεκριμένο σημείο από φερτά υλικά, με άμεσο ενδεχόμενο την κατάρρευση της υποστυλωμένης γέφυρας, γεγονός που θα επέφερε την για  άγνωστο χρονικό διάστημα διακοπή παντελώς της συγκοινωνίας προς τα γειτονικά χωριά αλλά και προς την περιοχή της δυτικής Αργιθέας και  Άρτας.

Παρόμοιοι, όπως παραπάνω, κίνδυνοι, ανέκυψαν σε πρόσφατη συνηθισμένη βροχόπτωση, εξαιτίας της οποίας έφραξαν από φερτά υλικά, που το ποτάμι μετέφερε, τα υποστυλώματα κάτωθεν της προαναφερόμενης γέφυρας, με την κατάρρευση αυτής αλλά και τις ζημιές σε κατοικίες και λοιπά κτήρια παραπλεύρως να αποφεύγονται την τελευταία στιγμή και κυρίως από τύχη. Καταστροφές, μάλιστα, ενώπιον  των οποίων το χρηματικό ποσό των 5. 000 ευρώ, που με την εγκριτική της μελέτης για υποστύλωση της γέφυρας απόφαση ορίσθηκε ως καταβολή εγγύησης από την κατασκευαστική εταιρία, μόνο ως αστείο, εκτιμούμε, θα μπορούσε να εκληφθεί.

Από πλευράς μας, να επισημάνουμε, ακόμα, πως και κατά την ίδια την υδραυλική μελέτη για την τοποθέτηση των ανωτέρω υποστηριγμάτων, η υποστύλωση της  γέφυρας σε μόνιμη βάση αντενδείκνυται λόγω του κινδύνου των φερτών υλικών και πως κατά την ΑΕΠΟ του αιολικού πάρκου  (παράγραφος 5.2.7.8) δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση επ’ αυτής,  ο δε τρόπος διέλευσης του ποταμού Παμίσου (παράγραφος 5.2.7.9), έπρεπε να επιλεγεί σε συνεννόηση με την Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας, όροι που, κατά τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα, προφανώς και έχουν καταστρατηγηθεί από τους εμπλεκόμενους.

Για όλα τα ανωτέρω έχει αποσταλεί από το Δίκτυο σχετική επιστολή προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις ενέργειες των οποίων και αναμένουμε.

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

 

Προηγούμενο άρθρο Η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο 1ο Πειραματικό ΓΕ.Λ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη