Aντιπροσωπεία του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας βρέθηκε στην όμορφη κωμόπολη Hořice (Χορζίτσε) της Τσεχίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας για μαθητές και εκπαιδευτικούς ERASMUS+. Οι καθηγητές του σχολείου Αναστασόπουλος Στέλιος και Παπαστάθης Χρήστος με τις μαθήτριες της Γ’ λυκείου Κουκουλιάκου Χριστίνα και Μπαϊμάκη Παναγιώτα συμμετείχαν στη 2η κινητικότητα του project με τίτλο “Learn our common heritage through film». Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης γυμνάσια και λύκεια από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και βέβαια την Τσεχία τα οποία φιλοξενήθηκαν, κατά το διάστημα 21-26 Μαρτίου, από το γυμνάσιο – λύκειο Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice.
Βασικός στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος είναι η προσέγγιση της κοινής μας κληρονομιάς μέσα από τον κινηματογράφο ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν – με την ανάλυση ταινιών από διαφορετικές χώρες – τις κοινές ρίζες και την κοινή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών καθώς και το γεγονός ότι τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους στην Ευρώπη είναι κοινά μέσα στο χρόνο. Ζητήματα όπως η μετανάστευση, η κοινωνική επισφάλεια, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αναδείχθηκαν και στη συγκεκριμένη κινητικότητα με την παρουσίαση, από τις μαθήτριες και τους μαθητές, ταινιών της δεκαετίας του ’70.
Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο σχολικό συγκρότημα – το οποίο διαθέτει αίθουσες ανά μάθημα, μαθητικό εστιατόριο, εστία και άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις – οι φιλοξενούμενοι περιηγηθήκαν στην πόλη και στα αξιοθέατά της. Επισκέφθηκαν το Μουσείο της πόλης του Hořice, την τοπική ιστορική ζυθοποιία (από το 1885) καθώς και τον λόφο St. Gothard με τα αμέτρητα γλυπτά του που είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον. Επισκέφθηκαν, επίσης, τοπικό μουσείο πολύτιμων λίθων και μετάλλων καθώς και ζωολογικό πάρκο. Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με ολοήμερη εκδρομή στην παραμυθένια Πράγα με το πρόγραμμα των μαθητών και εκπαιδευτικών να είναι ελεύθερο.
Οι εμπειρίες που αποκόμισαν και οι φιλίες που σύναψαν οι μαθητές με τα παιδιά από τις άλλες χώρες θα τους συνοδεύουν ενδεχομένως σε όλη τους τη ζωή. Η ελπίδα δε της σύμπραξης αυτής είναι ότι οι μαθητές/τριες θα συνειδητοποιήσουν πως οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και ο αποκλεισμός δεν μπορούν να είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι λαοί τους σήμερα. Τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας με τις μανάδες τους που έμεναν, ως λύση ανάγκης, στην ίδια εστία στο Hořice με τους φιλοξενούμενους του Προγράμματος μας το θύμισαν αυτό με τον πιο εμφατικό τρόπο. Το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Μάιο στη Σμύρνη και θα ολοκληρωθεί στην κωμόπολη Stancuta της Ρουμανίας.