Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού αποτέλεσε η παρουσία του κορυφαίου συνθέτη και μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργάνωσε, από 14 έως 23 Μαρτίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος παρέστη στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, το Σάββατο 23 Μαρτίου, παρακολουθώντας το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ηλία Παππά, και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο μέρος που ήταν αφιερωμένο σε εκείνον.
«Λόλα», «Το καλντερίμι», «Τα παιδιά της άμυνας», «Εμένα λόγια μη μου λες», «Μάνα μου Ελλάς», «Το δίχτυ», «Μάτια βουρκωμένα», «Γειά σου, χαρά σου Βενετιά» ήταν τα τραγούδια που παρουσίασαν και ερμήνευσαν οι μαθητές.
Η παρουσία του Σταύρου Ξαρχάκου δημιούργησε ενθουσιασμό πρωτίστως στα παιδιά, καθώς ένας ΄΄ζωντανός θρύλος΄΄ ήταν κοντά τους, αλλά και στο κοινό.
Ακολούθησε το τιμητικό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο που είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού έχοντας αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη μουσική και ένα ανεξίτηλο χνάρι στις ψυχές και τις καρδιές όλων όσοι αγαπούν τα τραγούδια του και βρίσκουν σε αυτά τη χαρά, τη συγκίνηση, την παρηγοριά, τη λύτρωση, την έκφραση σε όλες της τις πτυχές, αυτά τα μοναδικά συναισθήματα που μόνον η Τέχνη μπορεί να τα προκαλέσει και να τα διεγείρει.
Αυτό, εξάλλου, διαπιστώθηκε και κατά την προβολή ενός βίντεο στη διάρκεια του οποίου είδαμε αξιόλογους ανθρώπους να μιλούν για εκείνον, όπως ο σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και μουσικός παραγωγός Κώστας Φέρρης, ο συγγραφέας και κριτικός του θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας και η σύζυγός του, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Ηρώ Σαϊα.
«Ο Σταύρος Ξαρχάκος ανήκει ουσιαστικά σε αυτή τη μεγάλη παράδοση. Τι μεγάλη τιμή, τι μεγάλη παρηγοριά!! Τι μεγάλη τιμή να τον τραγουδάμε στις γειτονιές, στα πάρτι, στις θλίψεις, στους γάμους, στα μνημόσυνα. Κάθε φορά που κάθεσαι στο παγκάκι με το κορίτσι σου, κάθε φορά που κάθεσαι στο παγκάκι με το θυμωμένο πατέρα σου, κάθε φορά σου έρχεται ένας στίχος του Γκάτσου. Και προσπαθείς να τον τραγουδήσεις. Ή προσπαθείς να τον αγγίξεις για παρηγοριά. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά. Ανάμεσα στους άλλους μεγάλους συνθέτες της γενιάς του, ο Ξαρχάκος έμεινε πιστός στα όρια μιας ποιότητας. Δεν ευτέλισε το επάγγελμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος συγχαίροντας τον Σταύρο Ξαρχάκο για την προσφορά και το έργο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν τιμούμε εμείς εσάς κ. Ξαρχάκο. Τιμάτε εσείς εμάς. Όλη η Καρδίτσα υποκλίνεται στο ταλέντο και στο έργο σας. Με τα τραγούδια σας έκανε ΄΄Άσπρη μέρα΄΄ και για εμάς και ΄΄Άπονη ζωή΄΄. Σας ευχαριστούμε για τη μουσική παιδεία που χαρίσατε στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Ξαρχάκος, πλαισιωμένος στη σκηνή από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, δήλωσε: «Να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πλακέτα. Το πρώτο πράγμα το οποίο ρώτησα όταν ήρθα εδώ ήταν να μάθω γι ΄ αυτό το οποίο λέγεται Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο. Με μεγάλη μου χαρά έμαθα ότι 50 παιδιά από τα 300 μαθαίνουν μουσική. Αυτό είναι ένα 10%. 10% είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Από την άλλη μεριά, βέβαια, με πολύ μεγάλη μου λύπη, έμαθα για παγκόσμια πρώτη. Ονομάζεται Μουσικό Γυμνάσιο και Μουσικό Λύκειο όταν η μουσική διδασκαλία είναι μία ώρα την εβδομάδα. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν φταίνε, βέβαια, οι Καρδιτσιώτες. Νομίζω φταίει η κεντρική εξουσία. Από την άλλη, κανείς δεν λέει να αφαιρέσεις χρόνο από τα άλλα μαθήματα. Αλλά για ποιο λόγο το λέτε Μουσικό Γυμνάσιο και Μουσικό Λύκειο; Εμείς άλλα λέγαμε Μουσικά Λύκεια. Όχι μία ώρα. Αυτό με λύπησε πάρα πολύ. Δεν μπορεί, ας πούμε, να θέλει κάποιος να μάθει μουσική. Πώς να μάθει με μία ώρα την εβδομάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε».
Όπως είπε και ίδιος στο βίντεο που προβλήθηκε, «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είπε ΄΄Νομίζω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο πατέρας, ο Μάνος Χατζιδάκις η μητέρα και ο Σταύρος Ξαρχάκος το παιδί».
Αυτόν τον μεγάλο δημιουργό τίμησε η ΄΄μικρή΄΄ Καρδίτσα ευχαριστώντας τον για το έργο και την προσφορά του στη μουσική αλλά και στις ζωές μας.