Την ιστορική Ι. Μ. Αγ. Τριάδας Οξυάς Μουζακίου αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Συντήρηση τοιχογραφιών και τέμπλου Ι. Μ. Αγ. Τριάδας Οξυάς Μουζακίου», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αναδεικνύουμε και συντηρούμε την ιστορική Ι. Μ. Αγ. Τριάδας Οξυάς Μουζακίου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το έργο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 η οποία περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας. Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την θρησκευτική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, διασυνδέοντας τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας και προάγοντας την αλληλεπίδραση πολιτισμού και τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Ι. Μ. Αγ. Τριάδας Οξυάς Μουζακίου
Από τη Μονή της Αγίας Τριάδας σήμερα σώζεται το καθολικό, κτίσμα του 1662. Ο νάρθηκας, το καμπαναριό και τα άλλα κτίσματα ανήκουν στις δεκαετίες 1950 και 1960.
Ο ναός, εσωτερικών διαστάσεων 7×4μ. ανήκει στον μονόκλιτο αθωνίτικο τύπο με τους τρεις χορούς, αλλά παρουσιάζει μία μοναδική για την περιοχή παραλλαγή αυτού του τύπου, εξαιτίας της κάλυψης του εγκαρσίου κλίτους με τυφλό θόλο ελλειψοειδούς διατομής, που εξέχει εξωτερικά ως ορθογώνιος οικίσκος με καμπύλη στέγαση. Η τοιχοδομία αποτελείται από ημιλαξευμένους ασβεστολιθικούς λίθους της περιοχής με συνδετικό κονίαμα. Η στέγη καλύπτεται σήμερα από κεραμίδια, τα οποία αντικατέστησαν ασβεστολιθικές πλάκες.
Αξιόλογες τοιχογραφίες καλύπτουν το εσωτερικό του ναού, οι οποίες έγιναν το 1682 από τον αγιογράφο Δημήτριο Αναγνώστη. Το εικονογραφικό πρόγραμμα είναι πλούσιο, ανάλογο με άλλων καθολικών όπου εργάστηκαν Αγραφιώτες ζωγράφοι.
Ο Ναός διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αι., με τα βημόθυρα, τα λυπηρά, το Σταυρό της επίστεψης και τις δεσποτικές του εικόνες να έχουν κλαπεί το 2006. Το τέμπλο φέρει 17 (δεκαεπτά) φορητές εικόνες στη ζώνη του Δωδεκαόρτου, 17 (δεκαεπτά) φορητές εικόνες στη ζώνη του Αποστολικού και 4 (τέσσερις) Δεσποτικές εικόνες. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου τοποθετούνται στον 18ο αι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις αρχές του 19ου αι. εκδηλώθηκε φωτιά με αποτέλεσμα οι κοσμημένες επιφάνειες του ναού να καλυφθούν με αιθάλη.
Τοιχογραφίες:
Κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών.
Στις τοιχογραφίες διαπιστώνονται:
- Επικάθιση ρύπων και αιθάλης
- Κρυστάλλωση αλάτων
- Εκδορές και ακιδογραφήματα
- Απώλεια ζωγραφικής επιφάνειας
- Αποκόλληση του υποστρώματος και του κονιάματος
- Ρηγματώσεις
- Θερμική αποικοδόμηση
- Εφαρμογή τσιμεντοκονιαμάτων
- Φθορές από ηλεκτρολογικό υλικό
Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών:
- Στερέωση υποστρώματος, κονιαμάτων και ζωγραφικού στρώματος
- Πλήρωση κενών
- Στεφάνωμα
- Αφαίρεση τσιμεντοκονιαμάτων
- Καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας
- Αφαίρεση αλάτων
- Αισθητική αποκατάσταση
- Απομάκρυνση ηλεκτρολογικού υλικού
- Περιβαλλοντικός έλεγχος
Τέμπλο – Φορητές Εικόνες
Κατάσταση διατήρησης των ξύλινων στοιχείων
Στο τέμπλο διαπιστώνονται:
- Οξείδωση βερνικιού και μεταλλικών στοιχείων
- Επικάθιση ρύπων και αιθάλης
- Θερμική αποικοδόμηση
- Περιορισμένη επιζωγράφιση
- Αποσάθρωση
- Απώλεια ζωγραφικής και επιχρυσωμένης επιφάνειας
- Περιορισμένη απώλεια ξύλινου φορέα
Επεμβάσεις συντήρησης τέμπλου -εικόνων:
- Μεταφορά ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
- Καθαρισμός αιθάλης, ρύπων και οξειδωμένου βερνικιού
- Στερέωση ζωγραφικής, επιχρυσωμένης επιφάνειας και προετοιμασίας
- Στερέωση ξύλινου φορέα
- Απεντόμωση
- Αισθητική αποκατάσταση
- Προστασία με βερνίκι