Ειδήσεις

Την ενίσχυση των δομών υγείας του Νομού ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος


Την περασμένη Πέμπτη 10/6/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας με τους δύο Υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ι.Σ. Καρδίτσας για θέματα που αφορούν τις δομές Υγείας του νομού μας και στην προκειμένη περίπτωση λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην υγεία από την πανδημία του κορωνοιού, των εμβολιασμών που είναι σε εξέλιξη και φυσικά για τις δύσκολες συνθήκες των συναδέλφων ιατρών, που έχοντας αναλάβει και τους εμβολιασμούς, βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε μία άνευ προηγουμένου πίεση.

Στη συνάντηση με τον  Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σταύρο Παπαγεωργίου, υπεύθυνο Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλήσαμε για την κατάσταση του Νοσοκομείου μας, τα προβλήματα σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού και την ανάγκη συντήρησης του κτιρίου που πραγματικά χρειάζεται μεγάλες και δυναμικές παρεμβάσεις.

Μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ανανέωσης του νοσοκομείου που ξεκινά από την ενεργειακή του αναβάθμισηη οποία θα αλλάξει την εικόνα του. Επίσης έχει δρομολογηθεί η αλλαγή του  τεχνολογικού εξοπλισμού και η διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου της ψυχιατρικής.

Συζητήσαμε εκτενώς για όλα τα θέματα, για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και για την εξάντληση των συναδέλφων ιατρών στην μάχη κατά του κορωνοιού, ενώ μας ενημέρωσε ότι  σύντομα θα τελειώσουν οι διαδικασίες για τον διορισμό του νέου διοικητή.

Ζητήσαμε να γίνουν  προσλήψεις  μόνιμων ιατρών για να μπορεί να λειτουργήσουν οι κλινικές και προτείναμε για μια ακόμα φορά να παραμένουν ανοιχτές οι προκηρύξεις έως ότου καλυφθούν οι θέσεις, δηλώνοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα  για μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών που όπως όλοι γνωρίζουμε στηρίζουν το Νοσοκομείο και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του.

Το Γ.Ν. Καρδίτσας χρειάζεται ενίσχυση και σημαντική αναβάθμιση.

Στη συνάντηση με τον  Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Ηλία Τσιαούση, υπεύθυνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έγινε  μια  ευρεία συζήτηση για την κατάσταση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του νομού μας.

Τονίσαμε ότι αποτελεί  επιτακτική ανάγκη η δημιουργία των προϋποθέσεων για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της ιδιαίτερα στην πόλης μας.

Ο κ. Τσιαούσης μας διαβεβαίωσε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καλυφθούν με ιατρικό προσωπικό όλα τα Κέντρα Υγείας , και ιδιαίτερα αυτό της Καρδίτσας, όπου παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ιατρών.

Μας ανέφερε ότι στα ΚΥ του νομού έχει  προσληφτεί  παραϊατρικό προσωπικό στο ΚΥ Καρδίτσας πέντε υπάλληλοι, στο ΚΥ Σοφάδων ένας διοικητικός υπάλληλος, τέσσερεις στο ΚΥ Παλαμά, και στο ΚΥ Μουζακίου τρεις και  άλλοι τρεις υπάλληλοι ως πλήρωμα ασθενοφόρων.

Έχει επίσης ζητηθεί η έγκριση  από το Υπουργείο Υγείας για τρεις θέσεις μόνιμων ιατρών στο ΚΥ Καρδίτσας (Παθολόγο, Οφθαλμίατρο και Νευρολόγος).

Για το ΚΥ Μουζακίου ένας ιατρός Γενικής ιατρικής ή Παθολογίας,

ένας παιδίατρος στο ΚΥ Σοφάδων και ένας παιδίατρος στο ΚΥ Παλαμά, ενώ έχει προκηρυχτεί και μια θέση γενικού ιατρού στο ΚΥ Μουζακίου ως επικουρικού που βγήκε άγονη.

Μας ενημέρωσε επίσης  ότι στο Μουζάκι προχωράει η επάνδρωση του προσωρινά μεταφερόμενου Κέντρου Υγείας, ενώ δρομολογήθηκε το γκρέμισμα του παλιού και η επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο κέντρο υγείας.

Τέλος ιδρύεται Σταθμός ΕΚΑΒ στο ΚΥ Μουζακίου για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών της δυσκολοδιάβατης αυτής περιοχής που εξυπηρετείται από το ΚΥ Μουζακίου.

Μας ενημέρωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει η αναβάθμιση του παιδιατρικού ιατρείου του ΚΥ Καρδίτσας, το οποίο εντάχτηκε στο Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία», με σκοπό την κάλυψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της αναβάθμισης των υποδομών του.

O Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να επανδρωθούν άμεσα όλες οι δομές μας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, δημιουργώντας οργανόγραμμα στα κέντρα υγείας αστικού τύπου(πρώην ΙΚΑ)  προκηρύσσοντας όλες τις θέσεις που υπάρχουν κενές, αφήνοντας την προκήρυξη ανοιχτή μέχρι αυτές να καλυφθούν.

Οι γιατροί των κέντρων υγείας καλύπτουν ότι ανάγκες έχουν προκύψει και μεταφέρονται από τα ΚΥ του νομού μας σε διάφορα νησιά, σε  οποιαδήποτε σημείο χρειαστεί για να καλυφθούν οι ανάγκες εμβολιασμών .

Οι γιατροί του νοσοκομείου και το λοιπό προσωπικό στα τμήματα που κυρίως σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος των covid περιστατικών έχουν εξαντληθεί, διότι διαχειρίστηκαν πρωτόγνωρες καταστάσεις και πρέπει η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους.

Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αποτελεί το μοναδικό μέτρο για να στηρίξουμε τις δομές μας, βοηθώντας βέβαια και την επάνδρωση του νοσοκομείου με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η στελέχωση και η αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τα ΤΟΜΥ οι μονάδες ΚΟΜΥ το νοσοκομείο μας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα όλων μας.

Είναι αναγκαίο οι δομές υγείας να επανέλθουν στην λειτουργία  και εξυπηρέτηση όλων των ασθενών χρόνιων πασχόντων στα εξωτερικά ιατρεία κάτι που ακόμη δεν έχει επέλθει λόγω της πανδημίας.

Της προηγούμενες μέρες είχε γίνει συνάντηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου με τον νέο διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας Διευθύντρια της ΜΕΘ του Γ.Ν. Καρδίτσας Κ. Άννα Θεοδότου και αφού μετέφερε τις ευχές του ΔΣ του Συλλόγου  για την ανάληψη της νέας της θέσης και  την διαβεβαίωση για αγαστή συνεργασία , έγινε ευρεία συζήτηση για όλα τα θέματα του νοσοκομείου μας.

Η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων μας, έχοντας όμως σταδιακά όλοι μας  την ανάγκη  να φροντίσουμε το εαυτό μας κάνοντας τις προληπτικές εξετάσεις που κάναμε κάθε χρόνο ανάλογα με την ηλικία μας .

Η ζωή πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα και όλοι πρέπει να φροντίσουμε, αφού συμβουλευτούμε το γιατρό μας, συνολικά την υγεία μας.

Ο ΙΣΚ παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις δομές  υγείας του Νομού μας, παρεμβαίνοντας όπου κρίνει σκόπιμο

με μοναδικό κριτήριο το κοινό καλό.

Στα θέματα υγείας  χρειάζονται άμεσα να δοθούν λύσεις !!

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον αρμόδιο υπουργό
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τετάρτη 16/6