Την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, Πολιτεία και κοινωνία απέδωσαν με την αρμόζουσα επισημότητα και σεβασμό, την οφειλόμενη Τιμή στον Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε σε ώρα καθήκοντος.
Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και εκατοντάδων Μορφοβουνιωτών και δημοτών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, από τον Καρδιτσιώτη υπουργό Δικαιοσύνης και εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Κώστα Τσιάρα.
Από την στρατιωτική ηγεσία παραβρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Δκτής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος και ο Καρδιτσιώτης βουλευτής Γιώργος Κωτσός.
Ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος που έλαβε μετά θάνατον το βαθμό του Αντιπτεράρχου, έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2018, όταν το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα.
Στον χώρο του μνημείου τοποθετήθηκε ένα αεροσκάφος F1 από το ΥΠΕΘΑ.
Ο χαιρετισμός του δημάρχου Πλαστήρα Π. Νάνου
«Εκ μέρους του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στο Μορφοβούνι των Θεσσαλικών Αγράφων, «χωριό Ηρώων και Θυσιών», όπως αποκαλούσε η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, τον τόπο του Γιώργου Μπαλταδώρου.
Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και τιμάτε με την παρουσία σας τη μνήμη ενός σύγχρονου ήρωα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση του αεροσκάφους F1, καθώς και την Πολεμική Αεροπορία για την απαιτητική τοποθέτησή του στο χώρο, προκειμένου να συνοδεύει επάξια και να συνομιλεί με τον ανδριάντα του ήρωα σμηναγού. Ευχαριστούμε Κρατικές, Δημοτικές Υπηρεσίες, αλλά και Ιδιώτες δωρητές, που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση των έργων.
Σήμερα, αποδίδουμε Τιμή και Μνήμη στον Γιώργο Μπαλταδώρο, ένα τέκνο του τόπου μας που έμελλε να περάσει στο πάνθεο των αθανάτων.
Η εκδήλωση συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην Ανάσταση του Γένους και είναι το Ιωβηλαίο αυτό αφετηρία αναστοχασμού. Έτσι, διαπιστώνουμε ότι η ιστορική παράδοση όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά αντίθετα ετούτη η εκδήλωση αποτελεί μαρτυρία ότι οι Έλληνες, όταν χρειαστεί, γίνονται ήρωες.
Σήμερα είναι η συμβολική στιγμή, όπου Πολιτεία και Κοινωνία αποδίδουμε την οφειλόμενη Τιμή σε έναν σύγχρονο ήρωα που υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση την Πατρίδα.
Είναι η οφειλόμενη αναγνώριση στον ακρίτα των αιθέρων που έπεσε σε ώρα καθήκοντος, έχοντας δώσει τις δικές του μάχες αναχαιτίσεων σε έναν ακήρυχτο αλλά διαρκή πόλεμο με την Τουρκία, επάνω από το βαθυγάλανο Αιγαίο που επιχειρεί να το «γκριζάρει» ο εχθρός.
Ο Γιώργος, γνήσιο τέκνο του Ελληνικού λαού, με χαμόγελο αλλά και αποφασιστικότητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, είχε ταχθεί στην υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας. Είναι από τους συνεχιστές των εθνικών αγώνων, οι μνήμες των οποίων ειδικά εδώ στα Άγραφα είναι ζωντανές, όπως και οι ζώσες μαρτυρίες με τις οποίες μεγάλωσε ο δικός μας ήρωας.
Ο Μπαλταδώρος ήταν ένας από τους αμέτρητους ανώνυμους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της Πατρίδας. Ήταν ένας από τους ιπτάμενους σμηναγούς που υπηρέτησαν στο παρελθόν, υπηρετούν σήμερα αλλά και αύριο και εις τον επέκεινα χρόνο και συνεχίζουν να φυλάττουν Θερμοπύλες.
Ήταν ένας από τους αετούς της Πολεμικής Αεροπορίας, «παντός καιρού» που μαζί με πολλά άλλα ψυχωμένα παλικάρια υψώνουν καθημερινά ισχυρό αμυντικό τείχος και προστατεύουν αποτελεσματικά τη χώρα μας.
Είναι αυτοί οι γενναίοι που ξεπερνούν τα όριά τους και μέσα από τη σκληρή δουλειά τους, σφυρηλατούν την αιχμή του δόρατος μιας αποτρεπτικής ισχύος, την οποία διεθνώς αναγνωρίζουν εχθροί και σύμμαχοι. Γι’ αυτό έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Ο Μπαλταδώρος έπεσε σε ώρα καθήκοντος, σε ώρα αποστολής, υπερασπιζόμενος την εθνική μας ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και Ελευθερία, με υψηλό φρόνημα.
Το παράδειγμά του επιβεβαιώνει τους στίχους του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, οι οποίοι αν και γράφτηκαν το 1824, καλύπτει ακόμα και τους αγέννητους Ικάρους και τους ήρωες του Μέλλοντος:
Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας, ας έχωσι·θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.
Αυτή (και ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας) επτέρωσε τον Ίκαρον·
και αν έπεσεν ο πτερωθείς κ’ επνίγη θαλασσωμένος·
Αφ’ υψηλά όμως έπεσε και απέθανεν ελεύθερος. ―
Και ο δικός μας Ίκαρος πέταξε ελεύθερος στην Αθανασία, αλλά δεν είναι νεκρός. Είναι ελεύθερος. Υπερίπταται.
Ζει και θα ζει για πάντα στη Συλλογική Μνήμη και την καρδιά μας.
Αιώνια νέος για να θυμίζει το δικό μας Χρέος και Ευθύνη.
Στο προσκλητήριο της Αθανασίας ο σμηναγός Γεώργιος Α. Μπαλταδώρος μένει αιώνια νέος, δηλώνοντας πάντοτε Π Α Ρ Ω Ν!»
ΠΗΓΗ: amyna.news