Ειδήσεις

Θωμάς Μπράντζος (Πρόεδρος του Συλλόγου αμβυκούχων και αμπελουργών Ν. Καρδίτσας) στο Ηχόραμα 100,8: Να δοθεί λύση με το Τελωνείο, τουλάχιστον για το δίμηνο της απόσταξης


Ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου  η αποστακτική περίοδος και οι αμπελουργοί και αμβυκούχοι του Νομού Καρδίτσας βάζουν … φωτιά στα καζάνια τους. Φέτος, μάλιστα, λόγω της πρωϊμότητας του τρύγου, η διαδικασία της απόσταξης ξεκίνησε λίγο νωρίτερα.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα προβλήματα, με κύριο και βασικό το γεγονός ότι δεν λειτουργεί Τελωνείο στην Καρδίτσα και οι παραγωγοί αναγκάζονται να μετακινούνται στα γειτονικά Τρίκαλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κούρασης και, κυρίως, επικινδυνότητας.

Για όλα αυτά μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Συλλόγου αμβυκούχων και αμπελουργών Ν. Καρδίτσας Θωμάς Μπράντζος ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπράντζος τόνισε τα ακόλουθα:

 

Το πρόβλημα με το Τελωνείο

«Είμαστε έτοιμοι θεωρητικά και αυτό γιατί έχουμε τα γνωστά προβλήματα με την εξυπηρέτηση του Συλλόγου μας και συνολικά του Νομού Καρδίτσας.

Ως γνωστόν, στο Νομό μας δεν υπάρχει Τελωνείο εδώ και περίπου 12 χρόνια, με συνέπεια να μετακινούμαστε για τις άδειες της αποστακτικής περιόδου στον γειτονικό Νομό Τρικάλων.

Το θέμα έχει να κάνει, πρώτα και κύρια, με την ασφάλεια.

Θα πρέπει να βρισκόμαστε 24ωρα στα αποστακτήριά μας και, άρα, έχουμε αϋπνία που είναι ο χειρότερος σύμμαχος του οδηγού. Είναι πολύ επικίνδυνο.

Το πρώτο και πάγιο αίτημά μας είναι, με κάποιον τρόπο, είτε το Υπουργείο είτε το Τελωνείο, δεν ξέρω ποιος είναι ο αρμόδιος, να φέρει έναν υπάλληλο από το Τελωνείο, τουλάχιστον για το δίμηνο της αποστακτικής περιόδου.

Διότι και το Τελωνείο στο Νομό Τρικάλων είναι προς Καλαμπάκα».

 

Δύο μήνες θα διαρκέσει η απόσταξη

«Η αποστακτική περίοδος θα διαρκέσει δυο μήνες, δηλαδή θα ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου.

Οι αμβυκούχοι μπορούν να κάνουν την αποσφράγιση από τον άμβυκά τους και να εκδώσουν τις άδειες για να ξεκινήσουν να παίρνουν φωτιά τα καζάνια.

Το δίμηνο κατά το οποίο αποστάζουμε στην Καρδίτσα είναι από 1ης Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, αλλά είχαμε πολύ πρώιμη παραγωγή.

Η παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία έκαναν τους παραγωγούς να αρχίσουν, φέτος, τον τρύγο, τέλος Ιουνίου.

Γεγονός αρκετά αφύσικο και για την Καρδίτσα και γενικά για τον κλάδο της αμπελουργίας».

 

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

«Να επιστήσουμε το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Ο περονόσπορος, που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά πέρυσι, κατέστρεψε ολόκληρα αμπελοτεμάχια και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Τον ΕΛΓΑ τον πληρώνουν οι αγρότες, οι αμπελουργοί και όλος ο κλάδος.

Το ποσό το οποίο πληρώνουμε είναι αρκετά μεγάλο αλλά δεν αποζημιωνόμαστε ανάλογα με το τι πληρώνουμε».

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνεται την 27η Σεπτεμβρίου 2024 η β φάση για το ειδικό σχήμα ενίσχυσης για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στη Λίμνη Πλαστήρα