Ειδήσεις

Θεόφιλος Καραχάλιος (υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της Ν.Δ.) στο Ηχόραμα 100,8: Να ασκηθούν κοινές πολιτικές οι οποίες θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της Ευρώπης


Για τους λόγους που τον οδήγησαν να πει το ναι στην υποψηφιότητά του με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., το ρόλο και τις προσκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο  υποψήφιος ευρωβουλευτής Θεόφιλος Καραχάλιος. Ο κ. Καραχάλιος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με την Βάσω Μπαλαμπάνη και ανέπτυξε τη σκέψη του σχετικά με πολλά και σοβαρά ζητήματα.

Ερώτηση: Κύριε Καραχάλιο, ζείτε και εργάζεστε στη Λάρισα και υπηρετείτε την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μιλήστε μας για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Απάντηση: Πέρα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, που είναι λίγο ή πολύ γνωστή στην περιοχή, έχω ένα ενδιαφέρον πάγιο για τις πολιτικές εξελίξεις από τότε που ήμουνα  φοιτητής, και σαν μέλος της ΟΝΝΕΔ νωρίτερα και σαν φοιτητής, σαν μέλος της ΔΑΠ, και εκλεγμένο στο κεντρικό συμβούλιο, όταν έβγαζε Διοικητικά Συμβούλια, και συνέχισα, για πολλά χρόνια, να παρακολουθώ τις εξελίξεις.

Βέβαια, η Ιατρική, η Ορθοπεδική, κάλυπτε το 90% των ενδιαφερόντων.

Επίσης, εδώ και χρόνια, συμμετέχω στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όσον αφορά την ορθοπεδική και την τραυματολογία και είμαι εκλεγμένος Πρόεδρος στην Ομοσπονδία των Ορθοπεδικών Τραυματολόγων, μετά από ευρωπαϊκές εκλογές. Και έχουμε έντονη δράση στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεύοντας, διεκδικώντας για το επάγγελμά μας, δηλαδή την Ορθοπεδική.

Πιθανόν, η  Ν.Δ., λόγω αυτής της εμπειρίας, δε διεθνές επίπεδο, να είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο με επέλεξε στο ψηφοδέλτιο.

Ερώτηση: Ποιοι λόγοι, λοιπόν, σας ώθησαν να πείτε το ναι σε αυτή την υποψηφιότητα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Εγώ είμαι ευρωπαϊστής. Πάντα έβλεπα προς την Ευρώπη. Θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Έχει κάνει και λάθη. Αλλά πιστεύω ότι είναι βασικά θέματα τα οποία μπορούν να λυθούν σε μεγαλύτερες  γεωπολιτικές διαστάσεις, δηλαδή σε επίπεδο κράτους, η διαχείρισή τους είναι λίγο πιο δύσκολη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μας αφορούν τα προβλήματα στην Ελλάδα. Έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να πει κανείς όχι.

Αυτό που μπορεί να ρωτήσει κανείς είναι εάν τα ευρωπαϊκά θέματα είναι ανάλογα με αυτά ή ταυτίζονται με αυτά στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να πω στους ακροατές σας ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίες είτε αυτούσια είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρεάζουν τη χώρα. Γίνονται αποφάσεις, νομοθεσίες στις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι ΄ αυτό, λοιπόν, εγώ νομίζω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από την Ελλάδα, οι οποίοι, όπως ξέρετε, συμμετέχουν και στις ευρύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πρέπει να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο εκεί, να παρουσιάζουν θέσεις, να διαπραγματεύονται και να προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας.

Επιπλέον, πρόσφατα, έχει διαπιστωθεί ότι γενικότερα η Ευρώπη σαν χώρος, αντιμετωπίζει μερικές προκλήσεις.

Και αυτό εγώ έχω προσπαθήσει να το αναδείξω.

Αντιμετωπίζει προκλήσεις στα σύνορά της, γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ενώ ο χάρτης ο γεωπολιτικός ήταν περίπου σταθερός, τώρα υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία αναθεωρούνται. Υπάρχουν μεταβολές.

Υπάρχει η πολιτική για το κλίμα. Υπάρχει η πολιτική για την ενεργειακή ανεξαρτησία. Υπάρχουν αποφάσεις, τώρα πρόσφατα, που θέλει η Ευρώπη να πάει σε μια κοινή δημοσιονομική πρακτική για να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος στις οικονομίες, τα προβλήματα των χωρών με τα μνημόνια.

Υπάρχουν αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι αυτή της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες εμμέσως προσπαθούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη.

Υπάρχει το μεγάλο κόστος της σύγχρονης ιατρικής και παροχής γενικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία θέλουν λύσεις.

Αυτό το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Να σας δώσω ένα ακόμα παράδειγμα. Η γήρανση του πληθυσμού.

Υπάρχει ένα άλλο θέμα με εργατικό δυναμικό το οποίο έρχεται από άλλες χώρες. Αυτό το εργατικό δυναμικό πρέπει να γίνουν συμφωνίες πως θα πρέπει να έρχεται, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, με τι δυνατότητες, με τι δικαιώματα.

Δεν μπορεί να λέμε ΄΄Εμείς χρειαζόμαστε στον κάμπο της Θεσσαλίας 500 ανθρώπους΄΄ και αυτοί να έρχονται πληρώνοντας ένα χαμηλό ημερομίσθιο.

Δεν είναι έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση στη γλώσσα, να έχουν μια ασφάλεια, θα πρέπει να καθοριστούν οι συνθήκες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, των συνθηκών και της διάρκειας παραμονής τους.

Εμείς εδώ, φαίνεται, ότι τα ελληνικά προβλήματα, τα οποία είναι υπαρκτά και επηρεάζουν τη ζωή μας, προσπαθούμε να τα αναγάγουμε σε συζήτηση και διακύβευμα των εκλογών.

Και αυτό, για μένα, είναι ιδιαίτερα μεγάλο λάθος.

Υπάρχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και υπάρχουν προεκτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά πρέπει, για την Ευρωβουλή, να το ξεχωρίσουμε.

Για το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίσαμε πριν από έναν χρόνο. Έχουμε ψηφίσει. Είναι δεδομένο αυτό.

Πρέπει τώρα, και στα ερωτήματα που τίθενται για τις 9 Ιουνίου, να το ανεβάσουμε σε επίπεδο προβλημάτων που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και το ερώτημα είναι ΄΄Μας αφορούν αυτά;΄΄

Αυτά τα γεωπολιτικά, αυτόματα, έχουν φέρει ξανά τη συζήτηση, που είναι η ευρωπαϊκή κοινή αμυντική στρατηγική που αφορά αμυντική βιομηχανία, κοινό ευρωπαϊκό στρατό.

Με την ενέργεια τώρα. Βρέθηκαν ευρωπαϊκές χώρες να εξαρτώνται από παροχές ενέργειας από άλλες χώρες. Γερμανία. Φυσικό αέριο από Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να συζητάει για ενεργειακή πολιτική. Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς; Μας ενδιαφέρει.

Είδατε ότι η Λιβύη βγήκε ένα σκάφος νότια της Κρήτης, εκεί όπου θεωρούμε εμείς ότι είναι η ελληνική ΑΟΖ, και αμέσως αυτοί το αμφισβητούν..

Είναι καλύτερα η αμφισβήτηση αυτή να είναι προς το ελληνικό κράτος ή προς την Ευρώπη;

Και το μεγάλο ερώτημα για μένα είναι αν πάμε για ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, αυτό θα εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στο υπέδαφός μας;

Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα ζητήματα.

Η Ν.Δ. τα ΄΄σηκώνει στον αέρα΄΄. Αλλά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καμία συζήτηση δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση και, κυρίως, δεν είναι να λες ότι αυτά είναι προβλήματα. Αυτό είναι θεωρητικό. Θα πρέπει να δίνεις και λύσεις, να προτείνεις. Να προτείνεις ποια είναι η ατζέντα σου που οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, θα πάνε και θα διαπραγματευτούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα βλέπω και με στεναχωρεί. Διότι δεν είναι ευρωπαϊκή πολιτική αυτό, δεν είναι τεχνοκρατική προσέγγιση σε όλα τα θέματα.

Ερώτηση: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει με θεαματικούς ρυθμούς και σε μια Ευρώπη που είναι πια καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει ή να χαθεί», όπως δηλώσατε αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της Ν.Δ. για την Ευρωβουλή, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της κλιματικής κρίσης. Η Θεσσαλία το βίωσε με πολύ σκληρό τρόπο και ακόμα μετράει τις πληγές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανασχεδιάσει τις πολιτικές της σε αυτό τον τομέα; Τι θα πρέπει να γίνει για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, πριν οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό και ερημοποίηση;

Απάντηση: Πριν δυο-τρία χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήθηκε πολύ το θέμα της κλιματικής ουδετερότητας, η βιοποικιλότητα, η προστασία του περιβάλλοντος ως ουδέτερη πολιτική και τα λοιπά, και μάλιστα πέρασε, μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως μέσα από προτάσεις των σοσιαλιστών πράσινων, μια πολύ επιθετική πολιτική η οποία έπρεπε να εφαρμοστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό, λοιπόν, ήταν μια πράσινη πολιτική η οποία αφορούσε τον απλό πολίτη.

Αυτό, ειδικά στις χώρες που είχαν γεωργική παραγωγή, δημιούργησε πολλά προβλήματα. Αύξησε το κόστος. Δεν άφησε χρόνο προσαρμογής σε αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το αναθεωρεί τώρα γιατί πολλές χώρες απέσυραν την υποστήριξή τους και πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί όλη αυτή η κατάσταση.

Εμείς χρειαζόμαστε θέσεις από επιστήμονες, τεχνοκράτες, από γεωπόνους και θα συνδέσουμε και το κλίμα γενικότερα αλλά και τη γεωργική παραγωγή και τα λοιπά.

Αυτή η επιβεβλημένη προσαρμογή δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα.

Και σας θυμίζω ότι στις πρόσφατες κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αγρότες θέσανε θέματα όπως το κόστος της ενέργειας αλλά και αυτή την προσαρμογή στις πράσινες πολιτικές.

Από εκεί ύστερα, η προστασία του περιβάλλοντος, τα έργα που πρέπει να γίνουν, οι αποκαταστάσεις που πρέπει να πληρωθούν, και όλα αυτά με βάση την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να διαπραγματευτούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχει αναλογιστεί κανείς ποιες είναι οι θέσεις της Ινδίας και της Κίνας για το κλίμα; Αρνούνται κάτι τέτοιο.

Αυτός εμείς, λοιπόν, πιστεύω ότι σαν κράτος,  όλα αυτά τα πολύπλοκα θέματα, είναι δύσκολο να τα διαχειριστούμε από μόνοι μας.

Σε μια ευρύτερη ομάδα κρατών, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συντεταγμένα, μπορούν να ασκηθούν κοινές πολιτικές οι οποίες θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της Ευρώπης.

Ερώτηση: Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθείτε να μεταφέρετε σε κάθε γωνιά της χώρας το μήνυμα της Ν.Δ. για «μια Ελλάδα ισχυρή και εξωστρεφή, για μια Ελλάδα οδηγό στην προσπάθεια της Ευρώπης να παραμείνει στην κορυφή του κόσμου ως η ήπειρος της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ειρήνης». Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο; Ποια ζητήματα τους απασχολούν;

Απάντηση: Ο κόσμος είναι στραμμένος, κυρίως, προς τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Και δεν έχουν άδικο.

Εγώ αυτό που προσπαθώ είναι να δείξω ότι τα ερωτήματα είναι διαφορετικά και γι ΄ αυτό θα πρέπει να μην πάνε χαλαρά για ψήφο.

Θα πρέπει να σκεφτούν, να επιλέξουν το κόμμα που θέλουν και να επιλέξουν, στη συνέχεια, τους υποψηφίους.

Με χαρά βλέπω ότι τώρα έχει αρχίσει και καλλιεργείται μια επιχειρηματολογία προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης, έχει αλλάξει λίγο την πολιτική του. Είχε πει για καλυτέρευση της ζωής αλλά, αν δείτε τα σποτ που έχει, τα τρία-τέσσερα θέματα, οι προτάσεις τους είναι καθαρά ελληνικές.

Όπως, επίσης, βλέπω και μια αλλαγή προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έχει φέρει αυτό το θέμα. Ότι για το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίσαμε πέρυσι.

Υπάρχουν προβλήματα. Αλλά πρέπει, με σταθερότητα, να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο.

Νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει και πιάνει τόπο.

Και είναι εμφανές, από πολλές δημοσκοπήσεις, ότι υπάρχει μια αλλαγή στη σκέψη.

Εγώ είμαι αισιόδοξος πάντως. Και πιστεύω ότι η Ν.Δ., δύο τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες, ή τρεις παραπάνω, θα έχει παραπάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Θεσσαλούς, σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, και όχι μόνο, από όπου μας ακούνε αυτή τη στιγμή; Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της Ν.Δ. και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Να ψηφίσουν ανθρώπους με τεχνοκρατική προσέγγιση και γνώσεις για να τους αντιπροσωπεύσουν, για να διεκδικήσουν γι ΄ αυτούς, για να προστατεύουν τα ελληνικά συμφέροντα στο μέγεθος και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με ΚΥΑ ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθρο Βραδιά αφιερωμένη στους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας στο TERROIR Bar Restaurant