Αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel, αυξημένο κόστος παραγωγής και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι τα κυριότερα από τα προβλήματα τα οποία «τσιμπάνε» τους μελισσοκόμους της Καρδίτσας και για τα οποία ζητάνε άμεσες λύσεις, πριν είναι πολύ αργά για την ίδια τη μελισσοκομία.
Στα σοβαρά και πολυδιάστατα προβλήματα, που δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό για χιλιάδες μελισσοκόμους, μίλησε στο Ηχόρα 100,8 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Νικόπουλος.
Ο κ. Νικόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου υπογράμμισε τα εξής:
«Κλείνουμε έναν χρόνο από την κακοκαιρία Daniel, που ήταν ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα της ελληνικής μελισσοκομίας.
Συγκεκριμένα, πάνω από 180 μελισσοκόμοι στην Καρδίτσα, έχασαν το ζωϊκό τους κεφάλαιο, τον εξοπλισμό τους, τα εργαστήριά τους και, όπως καταλαβαίνουμε, τις περιουσίες τους.
Η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη που σκεφτείτε ότι χάθηκαν πάνω από 60.000 μελίσσια στη Θεσσαλία.
Δεδομένου ότι μελισσοκομία αποτελεί ένα νομαδικό επάγγελμα, ο Θεσσαλικός κάμπος φιλοξενούσε μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς, σε μια τέτοια κατάσταση, οι κρατικοί φορείς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα όπου συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα, όπως η οικονομική ενίσχυση του κλάδου, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel και η βιωσιμότητα των μελισσών.
Εύχομαι τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν και να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην μελισσοκομία.
Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα, που στα τόσα χρόνια που εργάζομαι σαν μελισσοκόμος δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιες τραγικές συνθήκες στα μελίσσια, όλοι μας είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη ξηρασία στην Ελλάδα η οποία έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις μέλισσες.
Αυτό έχει ως απόρροια, τα ελληνικά μελίσσια που επιβίωσαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, να μην μπορέσουν να επιζήσουν.
Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίσουμε ένα αυξημένο κόστος παραγωγής και μειωμένα έσοδα.
Έτσι, η μείωση στην παραγωγή μελιού, έχει οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος, μετατρέποντας τη μελισσοκομία σε ένα μη βιώσιμο επάγγελμα πλέον.
Πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτό τον σημαντικό κλάδο για τον πλανήτη και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των μελισσών και την παραγωγή ελληνικού μελιού.
Καλώ όλους τους καταναλωτές να επιλέγουν και να εμπιστεύονται τοπικούς μελισσοκόμους.
Σίγουρα, όλοι μας, στην περιοχή μας, έχουμε έναν μελισσοκόμο, για να αγοράσουμε ένα θρεπτικό και ποιοτικό μέλι.
Ζούμε πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις και ελπίζω να κινητοποιηθούμε ώστε να διατηρήσουμε τη μελισσοκομία ζωντανή».