Ειδήσεις

Τελευταία ευκαιρία ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων στον Παλαμά – Ο Γιώργος Στεργιούλης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για το ειδικό σχήμα στήριξης


Τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 21 Ιουνίου ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων του Παλαμά και της Φαρκαδόνας που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, έχουν όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις δύο αυτές περιοχές. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν συμμετοχή στην πλατφόρμα mybusinesssupport έως την ερχόμενη Παρασκευή 21 του μήνα.

Για το θέμα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων Γιώργος Στεργιούλης.

Ο κ. Στεργιούλης ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε αναλυτικά στο εν λόγω πρόγραμμα απευθύνοντας κάλεσμα στους δικαιούχους να σπεύσουν να υποβάλουν την αίτησή τους και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

 

Ο Γιώργος Στεργιούλης στο Ηχόραμα 100,8

«Είναι μέχρι τις 21 του μηνός η προθεσμία. Θα πρέπει να μπούνε στην πλατφόρμα mybusinesssupport. Είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης το οποίο ζητήσαμε και σαν Επιμελητήριο και έγινε πράξη από το Υπουργείο.

Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά περίπου στις 850 επιχειρήσεις που εδρεύουν στον ευρύτερο Δήμο Παλαμά.

Είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel και έχουν πτώση στον τζίρο τους.

Αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες; Έχουν πτώση τζίρου και λαμβάνεται υπ ΄ όψιν, και αυτό είναι σημαντικό, η καλύτερη χρονιά του τριμήνου ή τετραμήνου της τελευταίας πενταετίας.

Άρα, θα υπολογιστούν τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή ποια ήταν η καλύτερη χρονιά από άποψη τζίρου και θα συγκριθεί με την αντίστοιχη του τριμήνου κατά την περίοδο του Daniel ούτως ώστε να υπάρξει αυτή η ενίσχυση των επιχειρήσεων. Είναι μια επιστρεπτέα προκαταβολή.

Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να κοιτάξει λίγο τα λογιστικά της βιβλία και αν μπορεί να ενταχθεί είναι κρίμα να χαθεί γιατί δώσαμε και εμείς τον αγώνα μας για να φθάσει αυτό το πρόγραμμα στην Καρδίτσα.

Αφορά 850 επιχειρήσεις. Εμείς, βέβαια, δεν γνωρίζουμε αν είχαν πτώση τζίρου όλες.

Αυτές εδρεύουν στον ευρύτερο Δήμο Παλαμά και θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία. Δεν θα είναι κάποιο τεράστιο ποσό αλλά σίγουρα είναι ένα ποσό το οποίο θα μειώσει λίγο τη ζημιά και θα στηρίξει και ψυχολογικά.

Να μην μπερδευτεί, ωστόσο, ο κόσμος. Τρέχει ένα ακόμα πρόγραμμα από την Περιφέρεια. Είναι δύο προγράμματα που τρέχουν για ενίσχυση του Δήμου Παλαμά. Να μην μπερδευτεί ο κόσμος. Δεν είναι μόνο ένα.

Αν έκανε για το ένα, να κάνει και για το άλλο. Είναι δύο διαφορετικά προγράμματα.

Μπορεί να συμμετέχει και στα δύο. Είναι χρήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν.

Αφορούν τις επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά και είναι κρίμα, από αμέλεια, να μην τα πάρει».

 

Στοιχεία για το πρόγραμμα

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει έμπρακτα την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν έντονα από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Ειδικότερα, η στήριξη επικεντρώνεται σε πληγείσες επιχειρήσεις με άμεσες ή έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις είτε συγκεκριμένων κλάδων, είτε οριοθετημένων περιοχών της Θεσσαλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο συγκεκριμένες περιοχές όπου εστιάζει η στήριξη, είναι ο δήμος Παλαμά και ο δήμος Φαρκαδόνας.

Έτσι, άνοιξε η πλατφόρμα ‘mybusinesssupport’ που λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο δήμο Παλαμά και στο δήμο Φαρκαδόνας, μιας και πρόκειται για δύο από τους δήμους που επλήγησαν περισσότερο από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, με τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, πέραν από τις περιπτώσεις που υπέστησαν άμεσες επιπτώσεις, να έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

Οι επιχειρήσεις πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας κατά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, εντάσσονται στο ειδικό σχήμα στήριξης, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

 

Σε δύο φάσεις η υλοποίηση

Διευκρινίζεται ότι το σχήμα ενίσχυσης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση η οποία άνοιξε και αφορά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη δεύτερη φάση η οποία θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν στη δεύτερη φάση, με επόμενη απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Μπαλούκας (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) στο Ηχόραμα 100,8: Έλεγχοι στην τιμή της φέτας και τις προδιαγραφές ΠΟΠ
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας