Ειδήσεις

ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ: Ανησυχία και προβληματισμός για τη Δημοτική Πινακοθήκη


Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της για την μη αποκατάσταση της  λειτουργίας της δημοτικής  Πινακοθήκης Καρδίτσας . Τόσο ο δήμος όσο και τα Υπουργεία  Εσωτερικών και Πολιτισμού φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τις καθυστερήσεις . Αν και πέρασαν έξι μήνες από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη  ακόμα  δεν αποκαταστάθηκαν οι σοβαρές ζημιές που υπέστη του κτίριο, ο τεχνολογικός εξοπλισμός  και οι εγκαταστάσεις του, ενώ  με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται  οι προσπάθειες για τη διάσωση  έργων  καρδιτσιωτών ζωγράφων που συνδέθηκαν  με το ιστορικό παρελθόν της πόλης.

Καταγράφεται στασιμότητα στην αξιολόγηση των ζημιών  και στην αποκατάσταση των έργων  και αποθήκευσης λόγω  έλλειψης  επιστημονικής καθοδήγησης και  εξειδικευμένου προσωπικού (συντηρητών κλπ) .Παράλληλα τα νέα δεδομένα που αφορούν  το κτίριο και τις εγκαταστάσεις ,   μετά τις ζημιές,  απαιτούν μελέτη για  ριζικές αλλαγές στη χρήση των χώρων (αποθηκευτικοί, εκδηλώσεων κλπ), μονώσεις οροφής,  νέο ηλεκτρικό δίκτυο  κλπ

Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του Κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή προκειμένου  να επισπευστεί το σωστικό έργο του εικαστικού υλικού , η  άρτια λειτουργία των χώρων  και η ασφαλής και άνετη πρόσβαση των επισκεπτών.

Στην κατεύθυνση αυτή κατατέθηκε   επίκαιρη ερώτηση  προς τους υπουργούς εσωτερικών και πολιτισμού. Ταυτόχρονα από τις πρώτες μέρες   συνεργεία με μέλη και στελέχη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ  παρείχαν πρακτική βοήθεια, στον καθαρισμό των έργων τέχνης.

Παράλληλα αντιπροσωπεία του Αρχείου του ΚΚΕ που έχει μεγάλη επιστημονική και τεχνική εμπειρία από τη διάσωση αρχείων και έργων από τις πλημμύρες  που έπληξαν το κτίριο  του Κόμματος στον Περισσό , επισκέφτηκε την Πινακοθήκη και  προσφέρθηκε να παράσχει εξειδικευμένη βοήθεια και τεχνικά  μέσα (στεγνωτήρια ). Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη διάσωση αρχειακού υλικού στην Ελλάδα είναι η διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ που κινδύνεψαν από τις πλημμύρες του 1994. Η διαδικασία συντήρησης που ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά επιστημονικά δεδομένα και έγινε σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους .φορείς, όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, τον Τομέα Συντήρησης Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και με Έλληνες  και ξένους συντηρητές.

Επισημαίνεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι στη Χιλή και στη Φλωρεντία είχαν γίνει παρόμοιες καταστροφές σε αρχεία βιβλιοθηκών, η ελληνική περίπτωση διάσωσης αρχείων του ΚΚΕ ήταν πρωτόγνωρη, απαιτούσε νέα τεχνογνωσία. Και αυτό γιατί  εκτός από τα βιβλία, σώθηκαν πίνακες, ταινίες και κυρίως υλικό εγγράφων, μικρών σημειωμάτων γραμμένων με μολύβι και στυλό διαρκείας. Πρόκειται δηλαδή για χαρτί που μπορούσε να είχε καταστραφεί τελείως, εάν δεν υπήρχε η αυτοθυσία όλων και η ανάλογη επιστημονική δουλειά υψηλού επιπέδου.

Η ΤΕ Καρδίτσα του ΚΚΕ καλεί το Δήμο Καρδίτσας και την Κυβέρνηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πάρουν άμεσα μέτρα για άμεση και ασφαλή λειτουργία της Πινακοθήκης και την ενίσχυση του σωστικού έργου με κάθε μέσο. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού της Πινακοθήκης ο αγώνας για την ασφαλή λειτουργία της και τη διάσωση των έργων τέχνης δεν μπορεί να γίνει, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού..

Απαιτούμε, να δοθεί άμεσα λύση με προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και με αναγκαία χρηματοδότηση με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Δήμου Καρδίτσας, ώστε να διασφαλιστεί η διάσωση των πολύτιμων έργων τέχνης. Έχει χαθεί αρκετός χρόνος, η ευθύνες είναι πλέον συγκεκριμένες…

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Rapid tests στην Καρδίτσα: 2 θετικά κρούσματα σε σύνολο 180 δειγμάτων