Καταλαβαίνω την αγωνία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΝΠΕ και των κυβερνητικών στελεχών, να σώσετε το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, αλλά αυτό δεν σώζεται με τίποτα. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε ανθρώπινος, ούτε κοινωνικά δίκαιος, ούτε να υπάρχει ισόμετρη ανάπτυξη ανάμεσα σε χώρες και περιφέρειες. Θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρος, πιο εκμεταλλευτικός πιο άδικος για την πλειοψηφία των παραγώγων του κοινωνικού πλούτου, αφού αυτόν το αρπάζουν μια μικρή μειοψηφία καπιταλιστών που έχει στην ιδιοκτησία της τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και την πραγματική εξουσία.
Από κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών –λαικών οικογενειών αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη σήμερα για ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις, στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, της τάξης στην εξουσία, για να μπορέσουν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα, αλλιώς αυτά θα επιδεινώνονται.
Το νέο εμπόριο ελπίδας και η καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών για μια φιλολαϊκή διέξοδο από τη νέα κρίση στην Ε.Ε, για την μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που καλλιεργείται κυβέρνηση, περιφέρειες, αστικά κόμματα, με αφορμή το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», ένα σκοπό έχει. Να υποταχθούν και να βάλουν ξανά πλάτη η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμα φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα κονδύλια της Ε.Ε, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει η πείρα από τα ΜΟΠ, τα Β’ και Γ’ ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ, που ωφέλησαν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οι εργαζόμενοι είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους, να ανατρέπονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, να αυξάνεται η ανεργία και η μερική απασχόληση. Εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν και πολλές ακόμα υποφέρουν, το ίδιο και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες.
Τα δισεκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελούν μέρος της τεράστιας κλοπής από τη δουλειά και την φορολόγηση των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν θα πάνε για την προστασία της υγείας του λαού, ούτε για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δεν θα πάνε για την πλήρη αποζημίωση των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών, των σεισμόπληκτων, ούτε για έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις πυρκαγιές, για να μην πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, για την αντισεισμική θωράκιση.
Από τα 32 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στην Ελλάδα, όπως και από τα 38 δις. απο τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε για την επόμενη επταετία, η μεγάλη πλειοψηφία θα πάει σε κατασκευαστικές εταιρείες για συγκοινωνιακά έργα και κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους της λεγόμενης πράσινης και της ψηφιακής ανάπτυξης, που για τα κέρδη τους, καταστρέφουν τις βουνοκορφές με τις ανεμογεννήτριες, χιλιάδες στρέμματα χρήσιμων καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων και βοσκοτόπια με τα φωτοβολταικά, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα, που το στερούνται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, που ορέγονται την εμπορευματοποίηση και την καρκινογόνο καύση των σκουπιδιών για να θησαυρίζουν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, φτιάχτηκε από την Ε.Ε, για να βοηθήσει τους καπιταλιστές σε Ευρώπη και Ελλάδα, να ανακάμψουν από τη νέα οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η οποία απλά την επιτάχυνε, να αντιμετωπίσουν την όξυνση του ανταγωνισμού της Ε.Ε με τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα, την ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ και την απαίτηση των υπερχρεωμένων κρατών του Νότου να διασφαλίσουν φθηνό δανεισμό.
Η συμφωνία της Ε.Ε να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό για να δώσει επιδοτήσεις σε κράτη – μέλη, αποτελεί ένα βήμα ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της Ε.Ε, σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση, που θα φέρει νέα μνημόνια με άλλο όνομα.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το αντεργατικό έκτρωμα, που επιβάλει 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, χτύπημα των συνδικάτων, της απεργίας και της δράσης του εργατικού κινήματος. Αυτά προστέθηκαν πάνω στα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας με τις ΠΝΠ, αλλά και σε όλα τα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια από Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα συμπληρώματά τους και θα συνεχίζουν αν δεν τους σταματήσει η εργατική τάξη με την πάλη της, να προσθέτουν διαρκώς νέα, όποια αστική κυβέρνηση κι αν είναι επάνω, γιατί αυτά είναι αναγκαία για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ίδιο γίνεται και σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρών αγροτών και επαγγελματιών, των οποίων η θέση επιδεινώνεται, αφού αντι να στηριχθούν ουσιαστικά από το χτύπημα της καπιταλιστικής κρίσης και την πανδημία, εξακολουθούν να πληρώνουν βαρείς φόρους, μεγάλες εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, πολλοί οδηγούνται σε ασφυξία και χρεωκοπία.
Οι τιμές αγροτοπαραγωγού και κτηνοτρόφου που δίνει τα προϊόντα του είναι πολύ χαμηλές, την ώρα που οι εργαζόμενοι στις πόλεις τα πληρώνουν πανάκριβα. Ενώ οι τιμές στα εφόδια, λιπάσματα, φάρμακα και γενικότερα το κόστος παραγωγής για τον μικρό γεωργοκτηνοτρόφο είναι πανάκριβο.
Η αποπληρωμή του κοινού δανείου του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», 12,5 δις για την Ελλάδα, που προστίθεται στον ήδη υπέρογκο δανεισμό της, θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού και θα συνοδευτεί με νέους φόρους (για τα πλαστικά απόβλητα, τον ψηφιακό φόρο, τον διασυνοριακό μηχανισμό άνθρακα) και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής.
Φέρνουν την κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απόμειναν, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν».
Την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας και της χρηματοδότησης των εργοδοτών, στο όνομα της «στήριξης της απασχόλησης».
Την παροχή κινήτρων αύξησης του μεγέθους ορισμένων «βιώσιμων επιχειρήσεων», που θα αυξήσει τα λουκέτα για πολλές μικρές επιχειρήσεις.
Την επιτάχυνση του κλεισίματος των λιγνιτικών σταθμών, που αυξάνει την ανεργία, ακυρώνει την αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και οδηγεί σε σπατάλη Ενέργειας με την αύξηση της χρήσης του εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στις βαριές συνέπειες που ήδη πληρώνει ο λαός με την έκρηξη της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας.
Εν κατακλείδι, η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες δεν πρέπει να προσδοκούν την σωτηρία τους, από το ΕΤΑ, ούτε από το ΕΣΠΑ και τις κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Το συμφέρον τους είναι στην πάλη με το ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς τους στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Για μία σοσιαλιστική κοινωνία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των πραγματικών παραγωγών του πλούτου, του ελληνικού λαού.
Η ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, εκλεγμένου με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ, στο ετήσιο συνέδριό της