Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (1/8/24) για την συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:
Η Λαική Συσπείρωση, είναι αντίθετη στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων, για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.
Η παραγωγή και διανομή της ενέργειας, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε της Τοπικής Διοίκησης, ούτε άλλων φορέων και ιδιωτών, γιατί όπως αποδείχθηκε αυτό την μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα, που το στερούνται όλο και περισσότεροι, σε καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος, σε αντροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σ’ αυτόν τον τομέα.
Εμείς αγωνιζόμαστε για μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, ανάμεσα σ’ αυτά και της ενέργειας, που θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια για τις λαικές ανάγκες και τις ανάγκες της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, συνδυασμένα με την ανάπτυξη των άλλων τομέων (αγροτικό, βιομηχανικό, μεταφορές, κλπ), με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας όλες τις ενεργειακές πηγές.
Σύμφωνα με την εισήγηση, το εν λόγω πρόγραμμα, μειώνει δήθεν το ενεργειακό κόστος για τους ωφελούμενους χάρη στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από σταθμούς ΑΠΕ.
Πέρα από τις μεγαλοστομίες ότι συνδυάζει «την Κοινωνική Πολιτική με την Ενεργειακή Μετάβαση», η ουσία δεν μπορεί να κρυφτεί καθώς η ενεργειακή κοινότητα, ουσιαστικά θα αναλάβει την ιδιοκατανάλωση της ενέργειας από ΑΠΕ.
Θα αποτελεί έναν έτοιμο πελάτη για τους επενδυτές στις ΑΠΕ και μάλιστα η Περιφέρεια, οι δήμοι, αποτελούν μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή πρόκειται για «καλούς πελάτες».
Οι υποστηρικτές του προγράμματος, ισχυρίζονται ότι έτσι θα καλύπτεται το 50% του ενεργειακού κόστους των ωφελούμενων, με την υποσημείωση όμως ότι μόνον εάν «έχουμε ή εξελίσσουμε άλλο έργο ΑΠΕ, με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (υπό υλοποίηση), ή που εφαρμόζουμε ήδη το net-metering ή το virtualnetmetering, το ΑΠΟΛΛΩΝ θα καλύπτει έκπτωση 30% στις παροχές που θα δηλωθούν» και σύμφωνα με όσα θα καθορίσει το Υπουργείο στην πορεία.
Αυτό θα γίνεται με συμψηφισμό, δηλαδή μία τέτοια μονάδα παράγει και εγχέει στο δίκτυο ένα Χ ποσό ενέργειας, εάν για το ίδιο διάστημα ο συμμετέχων στην ενεργειακή κοινότητα έχει αντίστοιχη κατανάλωση, αυτό σημαίνει ότι αυτή η κατανάλωση θα συμψηφιστεί και δεν θα χρεωθεί αντίστοιχα από τον πάροχο ενέργειας στους καταναλωτές- ΟΤΑ (αναλογικά με το ποσοστό που έχει ο κάθε ΟΤΑ στην καταναλισκόμενη 1MWh).
Οι ισχυρισμοί ότι τα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, εν προκειμένω η Περιφέρεια και Δήμοι, θα έχουν φθηνό ρεύμα, είναι κούφιοι, γιατί δεν συνέβη ουσιαστικά και εκεί που έφτιαξαν ενεργειακές κοινότητες, αλλά κυρίως γιατί αυτό θα το πληρώνουν, όπως και τώρα, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στο λογαριασμό τους, όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες.
Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για «αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», «την πράσινη ανάπτυξη», και άλλα εύηχα, οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στο χώρο των ΑΠΕ, είτε απευθείας, είτε μέσω ΜΚΟ, «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές, έναντι των εκατομμυρίων οικιακών καταναλωτών, των αγροτών και μικρών επαγγελματιών.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για:
- Για την μείωση 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, του χρηματηστηρίου ενέργειας, κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Για έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση Περιφερειών, Δήμων, ΔΕΥΑ και όλων των λοιπών Οργανισμών, από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.
- Να ενταχθούν οι Περιφέρειες, Δήμοι και ΔΕΥΑ, στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
- Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού.