Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας


Πέρασαν πάνω από 3 μήνες από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, όμως οι σεισμόπληκτες οικογένειες σε πολλά χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πληγές του σεισμού, με τις ευθύνες να βαραίνουν την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους.

  • Σε 5 συνολικά οικογένειες (3 στο Πραιτώρι και 2 στο Μεσοχώρι Ελασσόνας), δεν έχουν δοθεί ακόμα κοντέινερ – οικίσκοι για τη διαμονή τους. Επίσης άλλα 5 κοντέινερ στο Μεσοχώρι που παραδόθηκαν, δεν μπορούν να κατοικηθούν ακόμα γιατί δεν έχουν γίνει οι εργασίες σύνδεσης με την αποχέτευση.
  • Στα περισσότερα κοντέινερ στα χωριά της Ελασσόνας, δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά (άλλα δεν έχουν κοντρόλ, άλλα δεν έχουν φρέον), σε ορισμένα δεν υπάρχουν καν κλιματιστικά, με αποτέλεσμα οι οικογένειες που μένουν σ’ αυτά, να αντιμετωπίζουν προβλήματα τις ημέρες που έχει πολύ ζέστη, όπως και με το κρύο, πολλές νύχτες. Σε ορισμένα κοντέινερ στο Μεσοχώρι λείπουν τα φίλτρα της αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφόρητη δυσοσμία για όσους κατοικούν σ’ αυτά.
  • Σε κανένα καταυλισμό σεισμόπληκτων στα χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων τα κοντέινερ δεν έχουν εξωτερικά σκέπαστρα για προστασία από τις βροχές και από τον ήλιο.
  • Στους περισσότερους καταυλισμούς δεν έχουν εγκατασταθεί ειδικά κοντέινερ για να κάνουν κάποιες εργασίες οι κάτοικοι (πλύσιμο ρούχων) ή για μελέτη μαθητών.
  • Σε απόσταση 1,5 μέτρο από τους προκάτ-οικίσκους που διαμένουν οι σεισμόπληκτες οικογένειες στο Δαμάσι, υπάρχει ανοιχτό αποστραγγιστικό χαντάκι, με αρκετό βάθος νερού, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για κάποιο ατύχημα, αλλά και σοβαρή εστία μόλυνσης, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που υπάρχουν πολλά κουνούπια και άλλα έντομα, με δεδομένο ότι μέσα στον ανοιχτό χάνδακα εκτός από όμβρια ύδατα ή από το γειτονικό ποτάμι, καταλήγουν και οικιακά λύματα, λόγω απουσίας αποχετευτικού δικτύου στο Δαμάσι
  • Συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα» ενώ έχουν σοβαρά προβλήματα.
  • Από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί πολλές δεκάδες οικογένειες, ενώ απ’ αυτούς που εντάχθηκαν αρκετές δεκάδες δεν το έχουν λάβει ακόμα!!!
  • Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις πληγείσες επιχειρήσεις (μικρομάγαζα, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κ.ά.), για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσχεραίνουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση.
  • Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους, για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων. Ταυτόχρονα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα πληρώσει για αυτό το έργο.
  • Οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές καθυστερούν πάρα πολύ και φυσικά δεν έχει καταβληθεί σε κανέναν ούτε ένα ευρώ.
  • Η αποκατάσταση των περισσότερων σχολείων στους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδόνας, από τις ζημιές που έχουν υποστεί, καθυστερεί.

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές, αντι να αυτοπαινεύονται ότι έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, έχουν την υποχρέωση να δώσουν άμεσα λύσεις σ’ αυτά και όσα άλλα προβλήματα βασανίζουν τους σεισμόπληκτους σε όλα τα χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων.

Οι πληγέντες από τον σεισμό και γενικότερα οι κάτοικοι όλων των χωριών που χτυπήθηκαν από το σεισμό, χρειάζεται να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν ώστε άμεσα να λυθούν τα προβλήματά τους. Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους θα είναι μαζί τους σ’ αυτόν τον αγώνα.

 

Γράφει ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Προηγούμενο άρθρο Πώς να προστατέψετε τις καρυδιές από τις ασθένειες της εποχής
Επόμενο άρθρο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: Σύγχρονες προσεγγίσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας