Ειδήσεις

Τα Προϊόντα ΠΟΠ κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα – Γράφει η βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα


            Η ζήτηση σε ποιοτικά ΠΟΠ αυξάνεται συνεχώς και ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας αναπτύσσεται. Εκείνα όμως που αποδεδειγμένα θα δώσουν σημαντική ώθηση είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, η μεταποίηση, ο συνεργατισμός και η εξωστρέφεια>> ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα σε ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

             Για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός τομέας ήταν ανέκαθεν  τομέας αιχμής και πάντα σε προτεραιότητα. Τη θέση αυτή, υπηρετεί από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα προβλήματα των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου, είναι γνωστά σε όλους και μέλημά μας είναι, η κατά το δυνατόν, επίλυση τους, η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και των εισοδημάτων τους.

            Με σχέδιο και στρατηγική,  προωθούμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η εξωστρέφεια, είναι η βάση  της οικονομικής, ποιοτικής και εμπορικής ανάπτυξης.   Στην ΕΕ, το  15% των εξαγωγών τροφίμων, είναι  ΠΟΠ. Αυξανόμενη είναι επίσης η ζήτηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και από τους επισκέπτες στη χώρα μας. Στο πλαισιο αυτό, αναπτυσσεται στην Ελλάδα ο αγροτοδιατροφικός τομέας, κάτι που ήταν ζητούμενο. Η βελτίωση της ποιότητας, η μεταποίηση, ο συνεργατισμός και η έμφαση σε αγροδιατροφικά προϊόντα είναι εκείνα, που αποδεδειγμένα, θα δώσουν σημαντική ώθηση. Το γεγονός ότι , τα τελευταία χρόνια γιορτές και εκδηλώσεις συλλογικότητας συνδέονται με τοπικά προϊόντα δείχνε,όιι η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει να εδραιώνεται, στη συνείδηση των παραγωγών και αυτό είναι πολύ κρίσιμο!

            Η χώρα μας διαθέτει, ευρεία γκάμα προστατευόμενης ονομασίας προϊόντων. Είναι ο κρόκος, η μαστίχα,  ποικιλίες μήλων, λαδιού, βεβαίως η φέτα κ.α.   Πίσω από τα προϊόντα αυτά, κρύβονται αιώνες αγροτικών παραδόσεων και τοπικής τεχνογνωσίας, που συνδέονται με το μικροκλίμα συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.  Στη Θεσσαλία, η αγροτική γη έχει τη δυνατότητα, να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, και ορισμένα από αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς του τόπου. Ως Προϊοντα  ΠΟΠ  ή  Γεωγραφικής Ενδειξης, εχουν πιστοποιηθεί στην περιοχή μας 20 διαφορετικά είδη, που αφορούν φρούτα, ελιές, τυριά, παράγωγα κρέατος, ενώ στο τελικό στάδιο υποβολής, βρίσκονται οι φάκελοι ακόμη 13 προϊόντων, όπως το κεράσι και τα μήλα της Αγιάς, το Αχλάδι του Τυρνάβου, τα αμύγδαλα του Συκουρίου και της Ελασσόνας, τα σκόρδα του Πλατυκάμπου, τα καρύδια της Ελασσόνας, τα ρεβίθια των Φαρσάλων, τα κάστανα  της Αγιάς και Αμπελακίων, τα ακτινίδια κ.α.

            Αυτό που δίνει την προστιθέμενη αξία, σε κάθε προϊόν δεν είναι ομως μόνο ότι προέρχεται από συγκεκριμένο τόπο, αλλά  και το ότι παράγεται μέσα σε ένα πλαίσιο κανονισμών. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το νομοσχέδιο που συζητάμε. Ενισχύει τους παραγωγούς μας, ιδίως  των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουν πιο εύκολα τα προϊόντα με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά , πάντοτε προς όφελος τους. Παράλληλα, διευκολύνει τους καταναλωτές, στους οποίους διατίθενται σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες, για την καταγωγή του προϊόντος και το αγοράζουν με εγγυήσεις,ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του.

            Επιπλέον το νομοσχέδιο, έρχεται να ‘θεραπεύσει’ ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τα ΠΟΠ ή Γεωγραφικής Ενδειξης προϊόντα, αλλά είναι ευρύτερο. Αναφέρομαι στον αθέμιτο ανταγωνισμό,  τις ελληνοποιήσεις και στις κακές πρακτικές από  μεταποιητές και μεσάζοντες. Πρόκειται για  ζωτικά θέματα, τα οποία βλάπτουν, τόσο τον παραγωγό, όσο και τον καταναλωτή, και κατ’ επέκταση τη χώρα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό της απληστίας, καθώς στα τρόφιμα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις  Τα ΠΟΠ και ΓΕΠ προϊόντα έχουν ιδιαίτερη αξία, για την τοπική και εθνική οικονομία. Εμφανίζονται ομως περιπτώσεις αυθαίρετης οικειοποίησης των όρων αυτών, γιατί είναι ελκυστικοί για τους καταναλωτές. Γι’αυτό είναι απαραίτητη διευθέτηση, που θεσμοτείται σήμερα και η επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν.

            Επίσης γίνεται αποσαφήνιση, των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου,  για να γίνουν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Προβλέπονται υποχρεώσεις, για όσους παράγουν, συσκευάζουν, διακινούν και εμπορεύονται γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ, ΓΕΠ και ΕΠΙΠ. Είναι σωστή η ίδρυση μητρώου  Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης των εν λόγω Ενδείξεων στους οποίους θα δίνεται και πιστοποίηση. Ο οργανισμός  ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ εκσυγχρονίζεται, επιταχύνονται οι διαδικασίες του και αναμορφώνεται, ώστε να καλύπτει επαρκώς τις νέες ανάγκες.  Ήδη από τον Ιούλιο, ο εν λόγω οργανισμός, που  σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο θα είναι αρμόδιος για την κατάρτιση και επικαιροποίηση του κανονισμού ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων.

                         Η κατοχύρωση του προστατευόμενου ονόματος και η Γεωγραφική Ένδειξη των προϊόντων θα ισχυροποιηθούν περισσότερο, αν οι ίδιοι οι καταναλωτές, οι τοπικές κοινωνίες, οι θεσμικοί εκπρόσωποι, οι κλαδικοί φορείς εμπιστευτούν, στηρίξουν, προστατεύσουν, και αναδείξουν τα προϊόντα αυτά,  λειτουργώνταςως πρεσβευτές της πολιτιστικής και γαστρονομικής ταυτότητας κάθε τόπου.

Σημαντικό ζήτημα είναι η προσπάθεια  χωρών εκτός Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν φημισμένα ονόματα ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων  ΠΟΠ, προσπαθώντας έτσι να εισχωρήσουν στις αγορές. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την γεωργία,  κτηνοτροφία  και την εθνική μας οικονομία.

Προέρχομαι από αγροτικό νομό, έχω υπηρετήσει τον αγροτικό κόσμο επί σειρά ετών, και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τους αγρότες μας. Οι κίνδυνοι που εγείρει η κλιματική κρίση, επιβάλλουν αλλαγή στον τρόπο καλλιέργειας και στην χρήση των φυσικών πόρων. Όπως επιβάλλεται και μόνιμη προσαρμογή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνουν την ανάγκη για διαφοροποιημένα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Ο εκσυγχρονισμός της αγροκτηνοτροφίας είναι αναγκαίος, όπως επιβάλλεται και η μείωση του κόστους παραγωγής. Πιστεύω ότι σ’αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. Σε έναν κόσμο, όπου αναπτυσσόμενες αγορές αναδύονται και ο αγώνας επιβίωσης, γίνεται ακόμα πιο σκληρός και απαιτητικός, ο ελληνικός αγροτικός τομέας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα , διοτί δεν στερείται τίποτα. Έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έχει πλούσιο υπέδαφος και εξαιρετικό κλίμα. Παράλληλα, έχει στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Καρδιτσιώτη Υπουργό Κώστα Τσιάρα, που ξέρει από αγροτιά και κυρίως έχει Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πιστεύει στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα και τον στηρίζει συνεχώς και εμπράκτως!

 

 

  

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών
Επόμενο άρθρο Charitou_Food_Festival: Γεύσεις από τον κόσμο, με υλικά του τόπου μας