Η ΕΙΝΚΥΝΚ ενώνει τη φωνή της:
- Με τους εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους από την Καρδίτσα και όλη τη χώρα που διεκδικούν ένα πραγματικά δωρεάν, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πανεπιστήμιο και όχι ένα πανεπιστήμιο που θα κάνει «παζάρι» πτυχίων.
- Με τους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία και εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και όχι για πτυχία με «τιμή».
- Με τους φοιτητές τμημάτων σχολών που πανεπιστημιοποιήθηκαν και τα πτυχία τους δεν έχουν αντίκρισμα αφού δεν τους αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ιδιωτικών σχολών πριν καν αυτές ιδρυθούν.
- Με τους μαθητές που οραματίζονται ένα πραγματικά σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά που δε θα τα διαχωρίζει ανάλογα με την τσέπη τους. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και όχι ένα σχολείο ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο με κόφτες (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων) και αβέβαιο μέλλον για τους πολλούς, εξασφαλισμένο πτυχίο και μέλλον για όσους λίγους θα μπορούν να τα αγοράσουν.
- Με το διοικητικό, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση και την οικονομική του ασφυξία, ταυτόχρονα με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι από τα δισεκατομμύρια των ΕΛΚΕ, των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ των Κέντρων Δια Βίου Μάθησής, των εσόδων των μεταπτυχιακών, εσχάτως και των προπτυχιακών, ελάχιστα προορίζονται για τις σπουδές των φοιτητών, τη φοιτητική μέριμνα, την αποδεσμευμένη από επιχειρηματικά κέρδη έρευνα.
Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι υγειονομικοί έχουμε πικρή πείρα από την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πανδημία κατέρριψε παταγωδώς το επιχείρημα ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και ανέδειξε ότι ο ανταγωνισμός του δημόσιου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό είχε σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια.
Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έκαναν εμπόριο πόνου και κερδοσκόπησαν άγρια την περίοδο της πανδημίας. Που κράτησαν το 95% των κρεβατιών τους covid-free για να μη μολυνθούν τα κέρδη τους από τον κορονοϊό. Που έκαναν επιλογή ασθενών, με το αζημίωτο βέβαια, όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, Πνευμονολόγοι, Παθολόγοι, Εντατικολόγοι και όχι μόνο, δούλευαν 10 και 15 ώρες το 24ωρο.
Αυτοί θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι και τώρα! Αυτών τις ορέξεις απελευθερώνει το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»!
Αφού γιγαντώθηκαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας, τώρα σαν έτοιμοι από καιρό βλέπουν την ίδρυση μη κρατικών, ιδιωτικών πανεπιστημίων, νέους κερδοφόρους ορίζοντες. Ήδη μεγάλοι παίκτες της αγοράς τρίβουν τα χέρια τους. Όπως ο κολοσσός Υγείας «CVC Capital Partners», αμερικανικών κεφαλαίων, που έχει στην ιδιοκτησία του το «Υγεία», το «Metropolitan», το «Μητέρα», το «Metropolitan General» (πρώην «Iaso General») και το μαιευτήριο «Λητώ», αλλά και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος δήλωνε ήδη από τον Νοέμβριο: « Έχει οραματικό χαρακτήρα για μας η ίδρυση μη κρατικής ιατρικής σχολής». Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία τι ακριβώς εννοούσε, το ξεκαθάρισε αμέσως μετά γιατί οι επιχειρηματίες δεν κρύβουν τα λόγια τους: «Το πλέον σημαντικό είναι οι σφαίρες επιρροής που θα δημιουργήσει η ελληνική ιατρική στις χώρες από τις οποίες θα προέλθουν οι φοιτητές που θα επιλέξουν τη χώρα μας για να σπουδάσουν». Δηλαδή, οι ξένοι φοιτητές που θα σπουδάζουν στην ιδιωτική ιατρική σχολή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών θα διαφημίζουν στις χώρες τους τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρει ο Όμιλος και θα του εξασφαλίζουν ασθενείς – πελάτες.
Θα έχουν ίσες ευκαιρίες οι φοιτητές των κρατικών σχολών ιατρικής που κάνουν την πρακτική τους στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα και αν διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα δε λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης και των ελλείψεων σε προσωπικό, με τους φοιτητές των μη κρατικών ιατρικών σχολών στην εκπαίδευση; Θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους στην ιδιωτική κρατική σχολή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών που θα εκπαιδεύονται όπως οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Όμιλος, σε υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα Ρομποτικής Χειρουργικής; Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που λειτουργεί με δίδακτρα που φτάνουν έως και τα 13.000 ευρώ ετησίως εξασφαλίζει στους φοιτητές του υποδομές με σύγχρονο εξοπλισμό (μικροσκόπια, προπλάσματα), που οι φοιτητές των δωρεάν προγραμμάτων σπουδών της σχολής δεν βλέπουν ούτε με «κιάλια».
Οι επιπτώσεις στο περιεχόμενο των σπουδών, στον προσανατολισμό της έρευνας και της παραγωγής νέας γνώσης θα είναι ανυπολόγιστες. Με δεδομένη την λιγοστή κρατική χρηματοδότηση, στην επιστημονική έρευνα και γνώση στις κρατικές σχολές θα κυριαρχήσει το κριτήριο του κέρδους και όχι το κοινωνικά αναγκαίο.
Οι φοιτητές τόσο στην ιδιωτική κρατική σχολή όσο και στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα εκπαιδεύονται να αντιμετωπίζουν τον ασθενή με το κριτήριο του κόστους – οφέλους, αφυδατώνοντας την ιατρική επιστήμη από το πραγματικό της περιεχόμενο που είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον άνθρωπο σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το πορτοφόλι του.
Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μια άδικη, βαθιά αντιδραστική τομή σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ο λαός μας έχει ανάγκη από γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς που θα τους εξασφαλίζεται από το κράτος δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη.
Για αυτό και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων Aπορρίπτεται. Η κυβέρνηση αξιοποιεί το άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι «ευρωπαϊκές και διακρατικές συμφωνίες» υπερτερούν του συντάγματος, για να παρακάμψει το άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να ιδρύσει μη κρατικά πανεπιστήμια σαν παραρτήματα ξένων. Για μια ακόμη φορά οι συμφωνίες με την ΕΕ των λόμπι, των επιχειρηματικών συμφερόντων, της τρόικας, που στηρίζουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα γίνονται η αιχμή του δόρατος για να χτυπήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στη ζωή του λαού μας. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Όπως το 2006 – 2007 το μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην αναθεώρησε του άρθρου 16 έκανε την τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ που αρχικά στήριζε να ανακρούσει πρύμνα, έτσι και τώρα μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Απαιτούμε:
- Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
- Όχι στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια – όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
- Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
- Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων
- Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια