«Θα πρέπει να μάθουμε και να κατανοήσουμε ότι όλος ο χρόνος είναι Χριστούγεννα. Όλος ο χρόνος πρέπει να είναι Χριστούγεννα». Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει ενόψει των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ηχόραμα 100,8. Ο Σεβασμιώτατος ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Συζητήσαμε μαζί του για το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη, τους νέους και την παραβατικότητα των ανηλίκων και γενικότερα για τη σημερινή εποχή, σε μια συνέντευξη με πολλά και ουσιαστικά μηνύματα.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Σεβασμιώτατου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είστε κοντά μας. Έχουμε μεγάλη ανάγκη τις πατρικές σας ευχές αλλά και να συζητήσουμε μαζί σας.
Απάντηση: Και εγώ σας ευχαριστώ. Για την αγάπη σας και για το ενδιαφέρον σας.
Ευχές πολλές στις ακροάτριες, τους ακροατές του ραδιοφωνικού σας σταθμού και σε όλους εσάς. Να σας ευλογεί ο Θεός και να έχουμε όλοι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
Ερώτηση: Τα Χριστούγεννα, η μεγάλη αυτή χριστιανική εορτή, πλησιάζουν. Μέρες κατάνυξης, περισυλλογής και αναστοχασμού. Και όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου οι πόλεμοι συνεχίζονται, ο άνθρωπος και οι κοινωνίες συνολικά δοκιμάζονται από συνεχείς και αλλεπάλληλες πολυκρίσεις. Ποιο είναι το μήνυμά σας ενόψει των Χριστουγέννων;
Απάντηση: Το μήνυμα δεν είναι δικό μου. Το μήνυμα μας το δίδει ο ίδιος ο Θεός ο οποίος έγινε άνθρωπος. «Θεός εφανερώθη εν σαρκί».
Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, 2.000 και πλέον χρόνια ο άνθρωπος δεν έχει κατανοήσει τη μεγαλειότητα του Θεού.
Και τι θέλω να πω με αυτό; Δεν έχει κατανοήσει και δεν ξέρω πόσοι από εμάς πιστεύουμε ότι πράγματι ο Θεός, ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο, δηλαδή, της Αγίας Τριάδος, ο λόγος, έγινε άνθρωπος.
Και όταν λέμε αυτό εννοούμε ότι έγινε άνθρωπος στην πραγματικότητα.
Προσέλαβε την ανθρώπινη σάρκα. Ίδιος με εμάς.
Και αυτό το έκανε από την άφατη, την απερίγραπτη, τη μεγάλη του αγάπη για εμάς τους ανθρώπους. Έγινε ίδιος με εμάς, σαν ένας από εμάς.
Δεν προσέλαβε, βέβαια, την αμαρτία και τον θάνατο. Γιατί ήταν αναμάρτητος. Παραμένει αναμάρτητος ο Θεός.
Και, βέβαια, δεν μπορούσε να προσλάβει και τον θάνατο γιατί είναι Θεός. Αθάνατος. Επάτησε με την Ανάστασή Του τον θάνατο.
Αυτό, λοιπόν, είναι το μέγιστο Μυστήριο της εορτής των Χριστουγέννων.
Ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος. Προσέλαβε την ανθρώπινη φύση.
Οι μαθητές και οι άνθρωποι της εποχής του, τον είδαν, τον άκουσαν, τον ακούμπησαν.
Όπως κάθε έναν και κάθε μία από εμάς.
Εάν, λοιπόν, μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτή την φιλανθρωπία του Θεού, να γίνει ίδιος με εμάς, ομοιοπαθής με εμάς, τότε θα καταλάβουμε το Μυστήριο της Γεννήσεως του Θεού και τη μέγιστη δωρεά, το χάρισμα που μας δίνει ο Θεός.
Δηλαδή, ο Θεός σαρκώθηκε για να μπει στην ανθρώπινη σάρκα, στην ανθρώπινη φύση, να σώσει τον άνθρωπο από τη φθορά και τον θάνατο.
Και, δυστυχώς, δεν το καταλαβαίνουμε και γι ΄ αυτό παραπαίουμε. Γι ΄ αυτό ταλαιπωρούμαστε.
Βλέπουμε ανακατατάξεις, βλέπουμε πολέμους, βλέπουμε αστοχίες εις τη ζωή του ανθρώπου, βλέπουμε αμφισβητήσεις, βλέπουμε απιστίες, βλέπουμε πάρα πολλά πράγματα γιατί ο άνθρωπος δεν δέχεται και δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό το Μυστήριο της Σαρκώσεως του Θεού λόγο.
Και οι πατέρες της Εκκλησίας αυτό προσπαθούν, αγαπητοί μου, να μας ερμηνεύσουν και να μας βοηθήσουν να το κατανοήσουμε.
Γι ΄ αυτό και το μεγαλείο που γιορτάζουμε είναι ακριβώς αυτό. Ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος και γίνεται ίδιος με εμάς.
Και βλέπουμε τώρα, όλη αυτή την περίοδο, παραμονές Χριστουγέννων, πάρα πολλές οργανώσεις, Συλλόγους να κάνουν πάρα πολλές δράσεις για να δείξουν την αγάπη που έχουν για τον άνθρωπο, για τον πάσχοντα, για τους νέους, για τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες, τους φτωχούς, αυτούς που βρίσκονται στα Γηροκομεία, σε διάφορες ενδεείς και δύσκολες καταστάσεις.
Όλα αυτά, όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται, και είναι πολύ όμορφες, γίνονται γιατί;
Γιατί ερμηνεύει ο άνθρωπος την αγάπη του Θεού. Γιατί τα Χριστούγεννα αυτό γιορτάζουμε. Την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.
«Εσκήνωσε ο Θεός εν υμίν, κατασκήνωσε στη γη μας, έγινε ίδιος με εμάς».
Αυτό, λοιπόν, η εμπειρία της Εκκλησίας και η εμπειρία των πιστών ανθρώπων το μεταφράζει μέσα από όλες αυτές τις κοινωνικές δράσεις, πολύ όμορφες, για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη να τους υποστηρίξουμε και να είμαστε δίπλα τους.
Όμως, δεν επαρκεί μόνο αυτές τις ημέρες να αγαθοποιούμε και να αγαθοεργούμε.
Πρέπει να μάθουμε σε όλη μας τη ζωή και την καθημερινότητά μας να ενδυναμωνόμαστε από την παρουσία του Θεού εις τη ζωή μας.
Γιατί ο Θεός είναι ένα συνεχές παρών μέσα στη ζωή του χριστιανού και εξαιτίας της πίστεως μας προς το Θεό να κάνουμε αγαθά έργα. Συνεχώς. Αδιαλείπτως.
Ο πεινασμένος δεν πεινάει μόνο τα Χριστούγεννα. Πεινάει όλο τον χρόνο.
Ο ταλαιπωρημένος και ο αμφισβητούμενος, ο διωγμένος άνθρωπος δεν ταλαιπωρείται μόνο τα Χριστούγεννα και όλο τον χρόνο είναι καλά.
Άρα, λοιπόν, χρειάζεται μια πνευματική συστράτευση ώστε μέσα από την πίστη μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος ήλθε ανάμεσά μας γι να μας δείξει ότι όντως μας αγαπά, γίνεται ένα με εμάς και εμείς να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε και να εμπιστευτούμε το Θεό.
Και αυτή την αγάπη, την πίστη προς το Θεό, να την δείξουμε στα πλάσματά Του. Στους ανθρώπους. Στους αδελφούς μας. Όλο τον χρόνο. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.
Και αυτό μας το διδάσκει η εμπειρία της Εκκλησίας και η εμπειρία των πατέρων.
Αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων το οποίο θα πρέπει να μάθουμε και να κατανοήσουμε ότι όλος ο χρόνος είναι Χριστούγεννα,
Όλος ο χρόνος πρέπει να είναι Χριστούγεννα.
Ερώτηση: Ανάγκη για θεοκεντρική ζωή αντί της ανθρωποκεντρικότητας, όπως τονίσατε και στην ομιλία σας κατά τον πρόσφατο εορτασμό της ιεράς μνήμης του Πολιούχου και Προστάτου της Καρδίτσας, αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου. Σωστά;
Απάντηση: Έτσι ακριβώς είναι. Να μάθουμε αυτό. Να τοποθετήσουμε το Θεό εις το κέντρο της ζωής μας και όχι τον εαυτό μας.
Και όταν τοποθετήσουμε τον Θεό στο κέντρο της ζωής μας, τότε διακτινίζεται αυτό το γεγονός και αυτές οι ακτίνες είναι προς τους άλλους και προς τα έσω μας, προς τον εαυτό μας.
Για να είναι καθαρός και ευπρεπής και εγκρατής και υγιής και αξιοπρεπής, για να μπορούμε να κινούμαστε και προς τους άλλους.
Ερώτηση: Τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινωνία τα παρακολουθεί μουδιασμένη και εδώ αποδεικνύεται το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας. Τι θα θέλατε να πείτε στη νεολαία μας, στο αύριο του τόπου μας και το μέλλον μας;
Απάντηση: Θέλω πάρα πολλά να πω.
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι έχουν την ελπίδα, το μέλλον, του κόσμου στα χέρια τους.
Της πόλεως μας, του Νομού μας, της πατρίδας μας, του κόσμου ολοκλήρου οι νέοι το έχουν στα χέρια τους.
Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη, ένας πολύ μεγάλος θησαυρός, γι ΄ αυτό και εμείς, μέσα από αυτές τις αντίξοες συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στη ζωή των νέων μας, βλέπουμε πέρα από αυτές και βλέπουμε ότι η παραβατικότητα, η κακή συμπεριφορά, οφείλεται σε λάθη δικά μας.
Οφείλεται γιατί η μητέρα και ο πατέρας δεν έχουν ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά τους και το μυαλό τους και δεν κατανοούν το θέλω των νέων ανθρώπων, των παιδιών τους και να τους δώσουν, εκτός από χρήματα, από φροντιστήρια, από το να ικανοποιήσουν ανάγκες τους και μέριμνες τους, καθημερινές και βιοτικές, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους δώσουν την πληρότητα να γεμίσει η καρδιά τους από στοργή και από αγάπη και από αναγνώριση.
Το ίδιο και η εκπαιδευτική κοινότητα. Το ίδιο και η Εκκλησία.
Δεν βγάζω την Εκκλησία έξω από αυτή.
Όμως, βλέπετε, ότι οι άνθρωποι πολλές φορές μας διαψεύδουν.
Αυτός ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να διαψεύσει κανέναν είναι ο Χριστός.
Είναι αυτός ο οποίος, μέσα στην οδύνη την ανθρώπινη, γιατί όλες αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές αποδεικνύουν την ανθρώπινη οδύνη και την ανεστιότητα, και ο Θεός αυτά τα έζησε στην ολότητά τους.
Για σκεφτείτε, ότι Τον σταύρωσαν λες και ήταν ο χειρότερος κακούργος.
Για σκεφτείτε, ότι δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να του συμπαρασταθεί.
Για σκεφτείτε, ότι οι άνθρωποι, με το μυαλό τους και με τη νομικίστικη αντίληψή τους, ΄΄έκανες αυτό, άρα πρέπει αυτό να γίνει΄΄, τον έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο.
Έτσι γίνεται και με τους νέους. Και με τις σκέψεις και με τα θέλω των νέων.
Ο Χριστός, λοιπόν, επειδή τα έπαθε αυτά και γνωρίζει τι σημαίνουν αυτά, είναι αυτός ο οποίος, μόνος, μπορεί να καταλάβει τον άνθρωπο.
Και, ξέρετε, ο Θεός αποκαλύπτεται μέσα από τις καρδιές των ανθρώπων.
Και βλέπουμε ότι και μέσα από την παραβατικότητα των νέων μας όπου, δυστυχώς, έχουν οπλίσει το χέρι τους και έχουν οπλίσει και την καρδιά τους, βρίσκονται γλυκές και τρυφερές ανάγκες και στιγμές που δεν τους έχουν δοθεί.
Για να τους μαλακώσουν. Να τους μιλήσουν για τον Χριστό, να τους μιλήσουν για τον άλλο, να τους μιλήσουν για την προσωπικότητα που φέρουν πάνω τους και τις δυνατότητες που έχουν.
Η προσωπικότητα των νέων και οι δυνατότητες που έχουν, δεν εξαντλούνται στη βία.
Εξαντλούνται στο να μπορούν να παράξουν, να παράξουν ζωή, να παράξουν πολιτισμό, να μεταδώσουν γνώση, να μεταδώσουν πράγματα.
Έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο κόσμος μας και αυτή είναι ερμητικά κλειστή σε όλη αυτή την πρόκληση της ζωής και των ανθρώπων. Και χάνουν τη ζωή τους.
Και, βέβαια, έρχεται ο νόμος, έρχεται η κοινωνία και τους τιμωρεί. Τους αμφισβητεί. Τους διώχνει.
Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο, επειδή έχουν γνώσεις και εμπειρίες, θα πρέπει να μην σπαταλούν τη γνώση τους και την εμπειρία τους σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και τους δύσκολους δρόμους που έχουν πάρει αλλά να αντιστρέψουν και να ακολουθήσουν τον δρόμο της αρετής, τον δρόμο της αγάπης για τον άλλο, της αναγνωρίσεως ότι είναι και αυτός ό,τι είμαστε και εμείς και δεν θα θέλουμε κανείς να βρισκόμαστε στη θέση του πονεμένου και του ταλαιπωρημένου ανθρώπου, όπως τον κάνουν εκείνοι όταν τον χτυπούν και τον αμφισβητούν.
Διότι είναι μια προσωπικότητα μπροστά μας η οποία έχει δικαιώματα ίσα με εμάς.
Απλώς βρίσκεται σε μια αδυναμία.
Θα πρέπει, λοιπόν, αυτό να κοιτάξουν οι νέοι μας και να έρθουν κοντά στον Χριστό και να ζήσουν τον Χριστό.
Γιατί αυτός μόνο δεν μπορεί να τους διαψεύσει, να τους ολοκληρώσει εις τη ζωή και τη σκέψη τους.
Ερώτηση: Πάμε τώρα στο τεράστιο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Η οικονομική κρίση και τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες των πλημμυροπαθών αδελφών, συνανθρώπων μας, αναμφισβήτητα έχουν αυξήσει τις ανάγκες. Τα Σπίτια Αγάπης πάντα εκεί, ΄΄φάρος΄΄ και αγκαλιά για όλους τους έχοντες ανάγκη, όπως και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μιλήστε μας για το έργο τους. Πως μπορεί να βοηθήσει κάποιος και να αποτελέσει έναν μικρό κρίκο στη μεγάλη αυτή ανθρώπινη αλυσίδα;
Απάντηση: Σας ευχαριστώ γι ΄ αυτά τα καλά λόγια που λέτε γι ΄ αυτή την προσπάθεια την οποία κάνει η Ιερά Μητρόπολή μας αλλά και όλες οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς και οι υπόλοιποι Νομοί της Θεσσαλίας ταλαιπωρήθηκαν δυο φορές και το 2020 και το 2023 και έχουν επέλθει πολλές αλλαγές και πολλές στεναχώριες, να μην πω και δεινά μέσα στη ζωή των ανθρώπων.
Η Ιερά Μητρόπολίς μας, καθηκόντως, με το καθήκον της αυτό, και οφείλει να το κάνει, προς τους αδελφούς μας, προς τους χριστιανούς μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν, έχασαν τη ζωή τους, τις περιουσίες τους, το αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο το οποίο είχαν και ήταν πηγή πλούτου και ζωής και ευημερίας για τον τόπο μας και όλο αυτό χάθηκε.
Αλλά και για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη, δεν μπορούν να διαχειριστούν τη ζωή τους.
Όντως, οι δομές της Ιεράς Μητροπόλεως και το Γηροκομείο μας και τα Συσσίτιά μας, όπως προαναφέρατε, και άλλες δομές σε όλη τη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, στα Φάρσαλα, τον Παλαμά, το Αγναντερό, τους Σοφάδες και την πόλη της Καρδίτσας συνεχίζει αυτή την προσπάθεια και αυτό τον αγώνα και θα ήθελα από αυτή τη θέση που δίδετε, και σας ευχαριστώ πολύ, θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, όλους τους εθελοντές, όλων των ηλικιών γιατί έχουμε εθελοντές σε αυτό το έργο όλων των ηλικιών, μικρούς και μεγάλους, σπουδαίους και άσημους, οι οποίοι έρχονται και βοηθούν αυτό το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, της τοπικής Εκκλησίας μας.
Τώρα, αυτές τις ημέρες, πραγματοποιείται ο Έρανος Αγάπης.
Ο Έρανος Αγάπης είναι μια μικρή συνεισφορά του καθενός από εμάς για να ενδυναμώσουμε οικονομικά όλο αυτό το έργο το οποίο γίνεται όλο το χρόνο στην Ιερά Μητρόπολή μας.
Και, δόξα τω Θεό, οι άνθρωποι κατανοούν αυτή την προσπάθεια γιατί;
Γιατί δεν είναι εργάτης σε αυτό το έργο ο Επίσκοπος, οι κληρικοί μας, οι ιερείς μας μόνον.
Είναι οι χριστιανοί μας, είναι οι χριστιανές μας, είναι οι εθελόντριές μας, είναι τα Συμβούλια των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών μας που αποτελούνται από τον παππού μας, από τη γιαγιά μας, από τη μητέρα μας, από τον πατέρα μας.
Ανθρώπους δικούς μας που είναι μόνοι τους συστρατευμένοι στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και το διαχειρίζονται αυτό το έργο.
Και σε οικονομικοί επίπεδο, εκείνοι διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα, δεν τα διαχειρίζομαι εγώ.
Εγώ πραγματικά βλέπω σε χαρτιά νούμερα. Το πώς συλλέγονται και πως διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα, είναι ο κάθε ένας από τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Τους γνωστούς μας, τους φίλους μας, τους οικείους μας που συγκεντρώνουν αυτά τα ποσά και τα διαχειρίζονται.
Και αυτή η προσπάθεια, δόξα τω Θεό, καρποφορεί. Καρποφορεί και αναπαύει και ανακουφίζει πολλές πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη.
Από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από την ενίσχυση για τη λειτουργία ενός σπιτιού, να πληρώσουμε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, τρόφιμα, μαγειρεμένο φαγητό, άλλες ανάγκες που υπάρχουν στα σπίτια των αδελφών μας όπου δυσκολεύονται.
Μια κοινή συστράτευση όλου του Νομού αλλά και όλης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας που περιλαμβάνει και την επαρχία των Φαρσάλων, ένας ολόκληρος στρατός, πραγματικά στρατός ανθρώπων με πολλή αγάπη και πολλή φιλανθρωπία για τον πάσχοντα άνθρωπο, που συμμετέχουν σε αυτή την πανστρατιά, κυρίως αυτές τις ημέρες, αλλά και όλο το χρόνο.
Γιατί όλο το χρόνο μαγειρεύουν τα Σπίτια Αγάπης, όλο το χρόνο το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας είναι παρών για να ανακουφίσει οποιεσδήποτε ανάγκες ανθρώπων που έχουν δυσκολίες πολλές.
Αυτό πραγματοποιείται και αυτό γίνεται τούτες τις μέρες ακόμα περισσότερο και επιστρέψτε μου να ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, όλους, γνωστούς και αγνώστους, ανωνύμους και επωνύμους, μεγάλους και μικρούς, σε αυτή την πανστρατιά της φιλανθρωπίας που πραγματοποιείται στην Ιερά Μητρόπολή μας.
Ερώτηση: Χριστούγεννα, η γέννηση του Χριστού, η γέννηση του κόσμου. Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά. Ας ΄΄ανα-γεννηθούμε΄΄ και ας ΄΄ανα-βαπτιστούμε΄΄εσωτερικά, ψυχικά και, βεβαίως, πνευματικά. Και τα μηνύματά αυτά, όπως τα δικά σας Σεβασμιώτατε, όλα όσα εκπέμψατε εδώ σήμερα, μέσα από την εκπομπή μας, ας αποτελέσουν τον ΄΄σπόρο΄΄ για τον προβληματισμό, τη σκέψη και την ευαισθητοποίηση όλων μας. Σας ευχαριστούμε θερμά. Καλά Χριστούγεννα να έχουμε όλοι, με υγεία.
Απάντηση: Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ γι΄ αυτή τη δυνατότητα.
Να σας ευλογεί ο Θεός εσάς και τους συνεργάτες σας εδώ αλλά και τους ακροατές και τις ακροάτριές σας.
Καλά Χριστούγεννα και Ευλογημένα!
Ο Χριστός να αναγεννάται στις καρδιές μας και να μας δείχνει τον δρόμο της ειρήνης, της αγάπης, της καταλλαγής και της φροντίδας.
Και για τον εαυτό μας και για τον άλλο.
Σας ευχαριστώ.