Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (12/4/2021), ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο σε Περιφέρειες και Δήμους, ανέφερε τα εξής:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ, με πρόσχημα τη λεγόμενη «κυβερνησιμότητα», επαναφέρει ένα προκλητικά αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη, αφού με ποσοστό 43%+1 ψήφο, θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, τη στιγμή που για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με τέτοιο ποσοστό.
Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, βάζει αντιδημοκρατικά πλαφόν 3% για να εκλέξει έδρα ένας συνδυασμός στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφίων.
Με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση έρχεται να συνδράμει το κύριο έργο των αντιλαϊκών ανατροπών, που ξετυλίγονται εδώ και χρόνια στο χώρο της Τ.Δ, άσχετα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα με την οικοδόμηση ενός πιο αντιδημοκρατικού αστικού κράτους με νόμους που περιορίζουν δραστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την απεργία, τις λαϊκές διαδηλώσεις, την ένταση της κρατικής καταστολής, για να περνά πιο εύκολα η αντιλαϊκή πολιτική.
Επιπλέον, στοχεύει στη μεγαλύτερη ενίσχυση του αστικού δίπολου και στον περιορισμό ή αποκλεισμό δυνάμεων σαν την Λαική Συσπείρωση, όχι μόνο για όσους δεν πιάνουν το 3%, αλλά κι αυτές που θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό, αφού μειώνει σημαντικά τις έδρες των συμβουλίων, αλλά και με τα εμπόδια που βάζει για να κατεβάσουν ψηφοδέλτια, αφού θέτει ως προϋπόθεση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου, να κατεβάσει ψηφοδέλτιο- με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων- στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 500 κατοίκων).
Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως ήμασταν και στο προηγούμενο σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλην της «κολοβής» απλής αναλογικής, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου.
Εμείς στηρίζουμε χωρίς “ναι, μεν αλλά” την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, όπως και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έχοντας ως αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή είναι εφικτή στο πλαίσιο του καπιταλισμού.
Αυτό το κάνουμε χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.
Θυμίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τ.Δ, μετατρέποντας δήμους και περιφέρειες, σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών δομών, την φοροεπιδρομή, το οποίο στηρίζεται όλες οι αστικές παρατάξεις.
Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο συνδυασμού στα συμβούλια, αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο. Ο Περιφερειάρχης & Δήμαρχος, να αναδείχνεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.
Θεωρούμε επίσης ότι είναι καιρός τα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στις Περιφέρειες και Δήμους και όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν αυτοδιοικητικά σχήματα.
Αγωνιζόμαστε για:
Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων).
Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) στην λήψη αποφάσεων. Να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας.
Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών».
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσου Τσιαπλέ