Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις σε Δήμους και Περιφέρειες, που προωθούνται εδώ και χρόνια, από κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και τους εκλεγμένους τους στα όργανα Δήμων και Περιφερειών, δεν είναι απλά ένα διαχειριστικό μέτρο, αλλά καθοριστικής σημασίας ζήτημα για το αστικό πολιτικό σύστημα, ώστε να υπηρετείται με σταθερότητα η επιχειρηματική δράση και κερδοφορία, σε φάση οξύτατου ανταγωνισμού και μεγάλης αστάθειας του συστήματος.
Ο «Καποδίστριας», ο «Καλλικράτης», ο «Κλεισθένης» αλλά και η διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ, μετά την ψήφιση του αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, δεν αφορούν μόνο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά πάντα και τώρα περισσότερο, επικεντρώνουν σε μια ισχυρότερη παρέμβαση ώστε Περιφέρειες και Δήμοι, να συνδράμουν στην δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο.
Με διαμορφωμένες πλέον τις μεγάλες διοικητικές δομές (Δήμοι- Περιφέρειες) και τις λειτουργίες που έχουν ήδη αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν όπως π.χ. οι περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, ο πόρος του ΕΝΦΙΑ, κλπ, ευνοείται η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις, η πρόσβαση τους με την συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης σε τομείς της οικονομίας που ιεραρχεί το μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Με ισχυροποιημένο το επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας Περιφερειών, Δήμων, των δικτύων και των συνδέσμων τους μπορεί ταχύτερα σήμερα για παράδειγμα να προωθηθούν οι νέοι επιχειρηματικοί δρόμοι της «Πράσινης οικονομίας» με το δίκτυο των ΑΠΕ, την διαχείριση απορριμμάτων, τα προγράμματα αγροτουρισμού, τα δίκτυα μεταφορών, κ.α.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διεύρυνε τις επιχειρηματικές δυνατότητες για τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης με τον «Κλεισθένη» για σειρά τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα απορρίμματα, η επιχειρηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, των υποδομών τους, διεύρυνε το πλαίσιο δράσης των Α. Ε. των ΟΤΑ .
Η κυβέρνηση της Ν.Δ με το νόμο 4690/20, χωρίς να καταργήσει τις προηγούμενες Α.Ε, θεσμοθέτησε νέες με τον τίτλο “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί”, επιδιώκοντας να “μαζέψει” τους διαχειριστικούς φορείς υλοποίησης όσον αφορά ευρωενωσιακά και εθνικά κονδύλια, τον μη κατακερματισμό κονδυλίων και έργων με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
Μέσα από τα νέα διευρυμένα επιχειρηματικά σχήματα που δημιουργούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, διευθετούνται και επιμέρους αντιθέσεις, όπως π.χ. το αίτημα της ΚΕΔΕ να διαχειρίζονται και οι δήμοι μερτικό από το ΕΣΠΑ απέναντι στις Περιφέρειες, να εξυπηρετηθούν “μικροί” δήμοι που δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες, να αντιμετωπιστούν επενδύσεις σε υποδομές π.χ. ύδρευσης, λυμάτων, απορριμάτων, ηλεκτροφωτισμού, άλλες υποδομές, που πέρα από λαϊκές ανάγκες, αφορούν και σε ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, του αγροδιατροφικού τομέα, των σχεδίων επιχειρηματικής αξιοποίησης του νερού, απορριμμάτων, κλπ.
Μέσα από τέτοια επιχειρηματικά εργαλεία με μπροστάρηδες τους Δήμους και Περιφέρειες, παίρνουν μέρος περισσότεροι “θεσμικοί παίχτες” “στο τραπέζι που στρώνεται”, ενσωματώνονται πιο εύκολα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τοπικές πολιτικές- οικονομικές επιδιώξεις, μπορούν να αξιοποιούνται συγκεντρωμένα τοπικοί πόροι, γη, υποδομές που πολιορκεί το κεφάλαιο, συγκεντρώνονται διαθέσιμα κονδύλια στις επιδιώξεις του.
Οι νέες Α.Ε ΟΤΑ -Αναπτυξιακοί Οργανισμοί- που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ, φιλοδοξεί “να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην τοπική ανάπτυξη”. Επικεντρώνει στην επιτάχυνση της εκτέλεσης αναπτυξιακών προγραμμάτων από τους Δήμους και Περιφέρειες, αναφέροντας ότι «είναι αδικαιολόγητα χαμηλό το ποσοστό απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων”, εντοπίζοντας ως κύρια αιτία “την υποστελέχωση και την ανυπαρξία σε πολλές των περιπτώσεων τεχνικών υπηρεσιών και τεχνικού προσωπικού στους Δήμους και Περιφέρειες”.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, που είναι τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε Περιφέρεια και Δήμους, για όλους τους παραπάνω λόγους καταψήφισε τη δημιουργία ή την συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό αγωνίζεται για:
Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν. 4623/19, 4690/20, μνημονιακές κατευθύνσεις και νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου, που καθιστά Περιφέρειες & Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων. Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες για όλους.
Κατάργηση του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος και καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.
Να αποδοθούν από το κεντρικό κράτος όλα τα οφειλόμενα στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών, που θα προέρχεται από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική και έμμεση φορολογία για τα λαϊκά στρώματα. Καμία κατάσχεση λαικών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο, ΟΤΑ.
Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους Δήμους και περιφέρειες, με επιστροφή όσων τους αφαιρέθηκαν βίαια στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη στελέχωση των Δήμων και Περιφερειών, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και μόνιμης εργασίας.
Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές τόσο στις περιοχές που επλήγησαν, όσο και σε όλη τη χώρα. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του. Ανακατασκευή και συντήρηση του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου όπου χρειάζεται, χωρίς εργολάβους.
Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις τσέπες του λαού. Διεκδικούμε σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Γράφει ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας