Ως πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης αναγνωρίζεται σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της κατά την υλοποίηση του Γ ΠΕΠ κατάφερε να επιτύχει το σύνολο των στόχων της θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για ακόμη πιο σημαντικά έργα και δράσεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση.
Στις 30-6-2009 με το οριστικό κλείσιμο του Γ ΠΕΠ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διατηρεί την πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων, μεταξύ του συνόλου των 25 Περιφερειακών και Τομεακών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στη χώρα στο πλαίσιο του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Συνολικά 1353 έργα και δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ ΠΕΠ σε όλη τη Θεσσαλία, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δις ευρώ (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι καθώς και ιδιωτική δαπάνη). Παράλληλα με τους ποσοτικούς δείκτες, το ΠΕΠ Θεσσαλίας κατέγραψε σημαντικά επιτεύγματα και με κριτήρια ποιότητας. Συγκεκριμένα:
- Ήταν ένα από τα πιο ισορροπημένα προγράμματα, δεδομένου ότι πέτυχε από νωρίς τους στόχους του σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους Ταμεία (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γεωργικό Ταμείο, Κοινωνικό Ταμείο)
- Μέσω των έργων που πραγματοποιήθηκαν στους 4 Νομούς της Θεσσαλίας, επιτεύχθηκε ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη
- Σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό ήταν επίσης, η άριστη διαχείριση του προγράμματος από τους φορείς, που χαρακτηρίστηκε από αυστηρούς κανόνες και διαφανείς διαδικασίες. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το ΠΕΠ Θεσσαλίας είχε ελάχιστους καταλογισμούς κατά τους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές.
Επίτευξη στόχων
Όλοι οι στόχοι που είχε θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκαν:
1. Σε επίπεδο προσβασιμότητας, επιτεύχθηκε η κύρια προτεραιότητα που ήταν η κατασκευή οδικών τμημάτων για την οδική σύνδεση των πρωτευουσών των νομών με την έδρα της περιφέρειας καθώς και η σύνδεση της περιφέρειας με τις όμορες περιφέρειες, έργα που θα έχουν συνέχεια και την περίοδο 2007-2013. Ακόμη ολοκληρώνονται οι παρακάμψεις των μεγάλων αστικών κέντρων.
2. Στον πρωτογενή τομέα ενισχύθηκαν επενδύσεις στη γεωργική εκμετάλλευση, πραγματοποιήθηκαν σχέδια βελτίωσης και στηρίχθηκαν νέοι αγρότες. Πολύ σημαντική δουλειά έγινε με την υλοποίηση έργων όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και αρδευτικά δίκτυα για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδατικών πόρων στη Θεσσαλία.
3. Στον τομέα της ποιότητας ζωής, αντιμετωπίστηκε το τεράστιο πρόβλημα των αποβλήτων. Η Θεσσαλία είναι από τις ελάχιστες Περιφέρειες στις οποίες λειτουργεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα καθώς και οι Φορείς Διαχείρισής τους. Το σύνολο των χωματερών της Θεσσαλίας έχουν καταστεί ανενεργές. Επιπλέον
όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων διαθέτουν πλέον βιολογικούς καθαρισμούς.
Στην εκπαίδευση, καλύφθηκε ο στόχος για κατάργηση της διπλοβάρδιας και επιτυγχάνεται η πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
4.Στον τομέα του παραγωγικού περιβάλλοντος αναβαθμίστηκαν οι βιομηχανικές υποδομές και ενισχύθηκαν επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια.
5. Τέλος στον τομέα των ανθρώπινων πόρων δημιουργήθηκαν σημαντικές κοινωνικές δομές, μέσα από τη λειτουργία των οποίων στηρίχθηκαν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, άνεργοι και γυναίκες.
Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας
«Τα έργα του ΠΕΠ μας αφορούν όλους: Είναι έργα χρήσιμα και με προστιθέμενη αξία, που συντελούν στη δυναμική αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας και βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των Θεσσαλών πολιτών, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας προσθέτοντας:
«Είμαστε ικανοποιημένοι που η προσπάθεια που κάναμε τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκε με τα καλύτερα αποτελέσματα. Το ΠΕΠ έθεσε τη Θεσσαλία σε δρόμο ανάπτυξης και προόδου και μας έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τους αναπτυξιακούς της πόρους, τη γεωγραφική της θέση, τα σημαντικά αστικά κέντρα, τις βιομηχανικές υποδομές, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.
Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας για την οποία συνεργάστηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ιδιώτες, η Διαχειριστική Αρχή και όλες οι υπηρεσίες που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα έργα. Τους ευχαριστώ πολύ.
Σήμερα το ΕΣΠΑ είναι η νέα πραγματικότητα στη Θεσσαλία. Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Το Πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και υλοποιείται με γρήγορο ρυθμό, καθώς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί προσκλήσεις και εντάσσονται έργα.
Οι προσδοκίες μας από το ΕΣΠΑ είναι μεγάλες. Δημιουργήσαμε ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για το σύνολο της Θεσσαλίας κατά την υλοποίηση του ΠΕΠ και θέλουμε, αυτή η προοπτική να συνεχιστεί και κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Η ευθύνη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα. Είναι ώρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποτελεσματικά και να παράγουμε έργο. Μόνο έτσι θα συνεισφέρουμε στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο. Τα όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε σημαντικές επιτυχίες, ότι οι στόχοι που θα πετύχουμε θα είναι υψηλότεροι και το όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Και είμαι βέβαιος ότι, με τη συνεργασία και την κοινή θέληση όλων μας, η πίστη αυτή θα δικαιωθεί».
Το ΠΕΠ Θεσσαλίας με αριθμούς
Στον Άξονα 1 που αφορά στην Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων:
-Αναπτύχθηκαν και αναβαθμίστηκαν 3 Βιομηχανικές Περιοχές και Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ.)
-Ενισχύθηκαν 1.400 ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, της Μεταποίησης και του Εμπορίου. Πρόκειται για νέες επενδύσεις καθώς και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Στον Άξονα 2 που αφορά στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου:
-Ενισχύθηκαν 800 επενδυτικά σχέδια για αγρότες
-Δημιουργήθηκαν 5 εργαστήρια πιστοποίησης ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
-Ενισχύθηκαν 660 έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού
-Κατασκευάστηκαν 100 χλμ αγροτικών δρόμων
-Δημιουργήθηκαν 6 αλιευτικά καταφύγια
-Χρηματοδοτήθηκαν 89 μετεγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων
-Έγιναν 25 αναδασμοί
-Κατασκευάστηκαν 4 φράγματα
-Δημιουργήθηκαν 12 ταμιευτήρες
-Κατασκευάστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν 213 χλμ αρδευτικών δικτύων
-Σε 9 περιοχές Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) υλοποιήθηκαν έργα και δράσεις ανάπτυξης της Υπαίθρου όπως:
- Καταρτίστηκαν 3.500 άνεργοι, ενισχύθηκαν με stage 193 επιχειρήσεις, ενισχύθηκαν 126 Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Επιχορηγήθηκαν 200 Νέες Θέσεις Εργασίας
- Ενισχύθηκαν 110 σχέδια επενδυτικά αγροτοτουρισμού και εμπορίας (τουρισμός, βιοτεχνία και εμπόριο) στην ύπαιθρο
- Έγιναν 117 αναπλάσεις προσόψεων κτιρίων, πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων
– Κατασκευάστηκαν 10 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αποκαταστάθηκαν 11 χωματερές
– Ολοκληρώθηκαν αντιπυρικές ζώνες (δασική οδοποιία) μήκους 123 χλμ και έγινε προμήθεια 18 οχημάτων πυρόσβεσης. Επιπλέον έγιναν έργα διευθέτησης χειμάρρων για προστασία δασών
-Κατασκευάστηκαν και βελτιώθηκαν 300 χλμ επαρχιακής οδοποιίας
Στον Άξονα 3 που αφορά στη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής:
– Κατασκευάστηκε 1 νοσοκομείο 300 κλινών
– Κατασκευάστηκαν 9 Δομές Πρόνοιας και συγκεκριμένα Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
– Έγιναν 5 αναπλάσεις σε ιστορικά κέντρα και αρχαιολογικούς χώρους
– Χρηματοδοτήθηκαν 35 Γενικά πολεοδομικά Σχέδια για πόλεις
-Δημιουργήθηκαν 2 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και αποκαταστάθηκαν 126 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
– Βελτιώθηκαν 6 Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων
-Αποκαταστάθηκαν 26 μνημεία και πολιτιστικοί χώροι
-Χρηματοδοτήθηκαν 6 ολοκληρωμένα προγράμματα αστικού χώρου, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν:
- αναπλάσεις και αναβαθμίσεις περιοχών
- 130 επενδύσεις για τουρισμό, μεταποίηση, εμπόριο
- καταρτίσεις 400 ανέργων
-Κατασκευάστηκαν 6 νηπιαγωγεία, 26 δημοτικά σχολεία και 12 σχολικά κτίρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΕ και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας)
-Κατασκευάστηκε το νέο κτίριο Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων στο ΤΕΙ Λάρισας
Στον Άξονα 4 που αφορά στις Υποδομές Μεταφορών:
-Κατασκευάστηκαν και βελτιώθηκαν 80 χλμ εθνικών οδών και διανομαρχιακών συνδέσεων
-Κατασκευάστηκαν 9 γέφυρες
-Ολοκληρώθηκαν 180 χλμ επαρχιακής οδοποιίας
-Χρηματοδοτήθηκαν 2 σήραγγες και 2,7 χλμ κλειστού αυτοκινητοδρόμου
Στον Άξονα 5 που αφορά στην Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων:
-Καταρτίστηκαν 2.000 άνεργοι
-Υλοποιήθηκαν 9 τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκε η κατάρτιση 400 ανέργων, επιχορηγήθηκε η ίδρυση νέων επιχειρήσεων και έγινε συμβουλευτική σε 200 άτομα.
-Λειτούργησαν 7 ιατροκοινωνικά κέντρα για τσιγγάνους
-Δημιουργήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν 110 δομές «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Παιδιών με Αναπηρία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
-Ενισχύθηκαν 600 επενδυτικά σχέδια γυναικών επιχειρηματιών