Γαλάζιο για το ντόπιο, καστανό για το εισαγόμενο
Την προσοχή των καταναλωτών στις σφραγίδες των αμνοεριφίων όπου αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους και γενικότερα στις αγορές των ειδών του πασχαλινού τραπεζιού εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του αναφέρονται τα ακόλουθα:
– Κρέατα
* Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο και ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε θερμοκρασίες εκτός ψυγείου.
* Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί, έτσι, διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί.
* Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος που αγοράζουμε είναι η ύπαρξη σφραγίδων (στρόγγυλων) σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.
* Επιπλέον το χρώμα της σφραγίδας μας πληροφορεί για την προέλευση του σφαγίου ή κρέατος που αγοράζουμε.
* Τα εντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα χρώματος «γαλάζιου» και επιπλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη χώρα προέλευσής τους π.χ. αμνός Σοχού.
* Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος «καστανού» και αναγράφουν, επίσης, τη χώρα προέλευσης π.χ. ερίφιο FYROM.
* Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.ά.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία όμως πωλούνται συχνά, ως νωπά, παραπλανώντας τον καταναλωτή.
* Η διάκριση των εντέρων είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής, που αποψύχθηκαν, είναι καθαρισμένα.
* Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ή στις αρμόδιες Αρχές.
* Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:
1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός
2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.ά.
3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, FYROM κ.ά.
4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο
5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό.
– Λαχανικά
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
– Σοκολάτες
Οι καταναλωτές πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε, αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η Ε.Ε. για τα παιχνίδια.