Τη διεξαγωγή του 1ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας 2025, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαρτίου στα Τρίκαλα, ανακοίνωσε, μέσα από το Ηχόραμα 100,8, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) Αθανάσιος Συριανός.
Ο κ. Συριανός ήταν καλεσμένος (την Πέμπτη 20/2) στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους του Συνεδρίου.
Επίσης, στη συνέντευξη μαζί του, εστιάσαμε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, πριν λίγες μέρες, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το τι θα σηματοδοτήσει αλλά και γενικότερα στους στόχους και τις προτεραιότητες του Συνδέσμου ώστε να ενισχυθεί τόσο η τοπική επιχειρηματικότητα όσο και η ίδια η ανάπτυξη και η τοπική οικονομία.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Συριανού στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε, πριν από λίγες μέρες, μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος – ΣΒΘΣΕ; Τι δράσεις περιλαμβάνει; Τι θα σηματοδοτήσει;
Απάντηση: Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Συνδέσμου μας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στην αγορά εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμός μας, και στην οποία συμμετείχαν 140 επιχειρήσεις-μέλη μας, ανέδειξε σοβαρές ελλείψεις στο κομμάτι του εξειδικευμένου προσωπικού και ιδιαίτερα σε τεχνικές ειδικότητες, όπως είναι οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί εγκαταστάσεων, τεχνικοί μετάλλων, χειριστές μηχανημάτων και συναρμολογητές.
Εκεί, το 67% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες για να καλύψει θέσεις εργασίας.
Αυτές οι ελλείψεις οφείλονται σε θεσμικές στρεβλώσεις και δομικές αδυναμίες που είναι τα σχολεία, πως είναι γνωστοποιημένα τα επαγγέλματα και τα λοιπά, και με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε θέλουμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και Μαθητείας στο βιομηχανικό τομέα, στην προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των ανέργων αλλά και εργαζομένων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας, στην ενίσχυση της διασύνδεσης των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, της ΕΠΑΣ, στη ΔΥΠΑ, με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και, βεβαίως, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο βιομηχανικός τομέας.
Νομίζω πως είναι και συνεργασία με πολλαπλά οφέλη.
Από τη μία, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες και, από την άλλη, οι άνεργοι, οι νέοι επαγγελματίες, θα αποκτήσουν δεξιότητες που ζητάει η αγορά εργασίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρουν σταθερή εργασία, που προσφέρει η βιομηχανία.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι μόνο η αρχή.
Σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που θέλουμε να τα ξεκινήσουμε σε δυο πόλεις της περιφέρειας Θεσσαλίας και ελπίζουμε να δώσουμε λύσεις και για τους εργαζόμενους και, έτσι, να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ερώτηση: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΣΒΘΣΕ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας – ΣΒΣΕ με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, για την προώθηση της εκπαίδευσης και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μελών τους. Πόσο σημαντικά είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και η προώθηση της εξωστρέφειας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη;
Απάντηση: Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα νομίζω πως είναι σαφές ότι, μέσα από τη συνεργασία των δύο Συνδέσμων, θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, όπως αναφέραμε και νωρίτερα.
Η συνεργασία των δύο Συνδέσμων μπορεί να αποφέρει περισσότερους καρπούς.
Η εξαγωγική δραστηριότητα και η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να φέρει πάρα πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Να θυμηθούμε ότι η Κωνσταντινούπολη και το Κάϊρο έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κατοίκους και καταναλωτές από ό,τι έχει όλη η Ελλάδα.
Η Ευρώπη έχει 500 εκατομμύρια και ο πλανήτης περισσότερους από 8 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Οι εξαγωγικές προκλήσεις, βέβαια, είναι μεγάλες για τις επιχειρήσεις και σε αυτό η συνεργασία που θα κάνουμε έχει σκοπό να βοηθήσει στη δικτύωση των επιχειρήσεων με διεθνείς και εμπορικούς εταίρους, να βοηθήσεις τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές αποστολές και συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ελληνικών και ξένων, να διευκρινίσει και να καταβάλει προσπάθειες να ενημερώσει τις επιχειρήσεις και να επηρεάσει και τους κυβερνητικούς φορείς στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και, βεβαίως, η συμβουλευτική υποστήριξη για τις στρατηγικές εξωστρέφειας και καινοτομίας ακόμα και για την εκπαίδευση στελεχών εξαγωγής, είναι μέσα στους στόχους αυτής της συνεργασίας.
Η Πρωτοβουλία είναι μια στρατηγική κίνηση για την ενδυνάμωση στη Θεσσαλία και τη υπόλοιπη Ελλάδα και η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων μπορεί να δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα, να συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και να δημιουργήσουμε βιώσιμα – γιατί αυτό είναι σημαντικό – καινοτόμα, βιομηχανικά σύνολα.
Ερώτηση: Τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία δημιούργησαν προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις; Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να βοηθηθούν ή να ενισχυθούν αυτές οι επιχειρήσεις;
Απάντηση: Να θυμηθούμε ότι η Θεσσαλία διακρίνονταν μεταξύ Περιφερειών γιατί, αν εξαιρέσει κανείς τις δύο αστικές Περιφέρειες της Αττικής και της Μακεδονίας, είχαμε τον υψηλότερο αναπτυξιακό ρυθμό.
Δηλαδή, ο οίστρος ο αναπτυξιακός διακόπηκε από αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Αυτή η ανακοπή πρέπει τώρα να δημιουργήσει τις αντίρροπες συνθήκες, να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή που συνέβη, που το κράτος ήρθε με μια σημαντική αρωγή να βοηθήσει τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Και ήταν σημαντικά και τα προγράμματα στήριξης, όπως ο Αναπτυξιακός νόμος που έχει έρθει τώρα, που προσφέρει αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων για τις επιχειρήσεις και για τις Θεσσαλικές, όπου η κυβέρνηση στην περιφέρεια της Θεσσαλίας έδωσε τα ίδια προνόμια που έχει δώσει στις παραμεθόριες περιοχές και, έτσι αύξησε, τα ποσοστά επιχορήγησης όπως και επενδυτικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών.
Ερώτηση: Έχετε δηλώσει πως «Με μια σωστή συλλογική στρατηγική μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια περιοχή καινοτομίας και υψηλής ανταγωνιστικότητας». Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Απάντηση: Η εξέλιξη της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας σε μια περιοχή καινοτομίας και υψηλής ανταγωνιστικότητας απαιτεί, πάνω από όλα, μια συλλογική στρατηγική και μια συλλογική προσπάθεια που θα βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.
Οι πυλώνες αυτοί είναι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, που αναφέραμε και πριν, και που είναι ίσως η αχίλλειος πτέρνα αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ειδικά εδώ, και λόγω του δημογραφικού, η ενίσχυση της καινοτομίας, η εξωστρέφεια αλλά και η δικτύωση γι ΄ αυτό και, βεβαίως, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας για να προβάλλω και να σας προσκαλέσω να συμμετέχετε στο 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας 2025 το οποίο διοργανώνουμε 14 και 15 Μαρτίου στα Τρίκαλα.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο να φέρει τους κορυφαίους φορείς από την κυβέρνηση, τους φορείς διοίκησης, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο, με τη βοήθεια συντονιστών-δημοσιογράφων, ώστε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλίας και να τις συζητήσουμε.
Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη Θεσσαλία.
Μέσα από τις συζητήσεις αυτές και τις προτάσεις θα διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο – ελπίζουμε – σχέδιο δράσης που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις της περιοχής να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν σε καινοτομία, εκπαίδευση και εξωστρέφεια.
Η επιλογή που κάναμε να πραγματοποιήσουμε το Συνέδριο στα Τρίκαλα, είναι γιατί είναι και πόλη που αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημασία του Συνεδρίου.
Ερώτηση: Ποιους κύριους στόχους θέτει η Διοίκηση του ΣΒΘΣΕ για τη συνέχεια; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Απάντηση: Η βασική προτεραιότητα του Συνδέσμου είναι να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των μελών μας και να διαμορφώσει ένα ισχυρό επιχειρηματικό οικοσύστημα που υπάρχει στη Θεσσαλία για να προωθήσουμε την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Και στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.
Και, βεβαίως, οι προτεραιότητες που πρέπει να πάρει ένας Σύνδεσμος Βιομηχανίας είναι να βοηθήσει στην επίλυση του καίριου προβλήματος που υπάρχει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή στις εκπαίδευση, στις δεξιότητες.
Αναφερθήκαμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα με τη ΔΥΠΑ αλλά και τη συνεργασία και το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για αν επεκτείνουμε τη Μαθητεία και τη φοιτητική πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις.
Ό,τι αφορά την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση, που είναι ο δεύτερος σημαντικός λόγος και προτεραιότητα, είναι η μετάβαση και η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από την Ευρώπη ούτως ώστε η μετάβαση στη νέα εποχή, που αποτελεί ίσως και τη διέξοδο από το δημογραφικό και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με τη χρήση καινούργιων εργαλείων, να συμβάλει ο Σύνδεσμος σε αυτό.
Ο τρίτος στόχος είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη με την προώθηση της δικτύωσης και των εμπορικών αποστολών.
Τώρα, το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης της Θεσσαλίας, που θα γίνει στα Τρίκαλα, νομίζω ότι είναι κομβικής σημασίας γιατί είναι η πρώτη φορά που θα καθίσουμε όλοι μαζί, διατομεακά, γύρω από ένα τραπέζι στρογγυλό να συζητήσουμε τα θέματα για να μπορέσουμε να μπούμε στις διεθνείς αγορές και να κερδίσουμε ζωτικό χώρο που χρειάζεται η ελληνική επιχείρηση για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει.
Γι ΄ αυτό και η πρόσκληση που απευθύνω στους ακροατές είναι να συμμετάσχουν. Οι επιχειρήσεις και όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν εκεί.
Πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν τα πράγματα, να καταγραφούν τα Πρακτικά, για να μπορέσουμε να έχουμε μακροπρόθεσμα και ένα Απολογισμό και μια κατεύθυνση η οποία να γίνεται σταδιακά και κάθε δύο χρόνια το Συνέδριο, για να προβάλλονται αυτές οι θέσεις και να γίνονται διορθώσεις.
Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη στρατηγική και αυτή μπορούν να συμβάλουν όλοι.