Ειδήσεις

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα


Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου, με θέμα τον συντονισμό για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές, ενόψη της θερινής περιόδου. Παρόντες,ο διοικητής της Π.Υ. Ν. Καρδίτσας κ. Στ. Φούκας, ο διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Κ. Τσιώλης, ο διοικητής του ΑΤ Λ. Πλαστήρα κ Γ. Ζαρχανής ο δήμαρχος κ. Νάνος, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας κ. Ε.Κρομμύδας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στ. Τσιαμαντάς και Β. Ξηροφώτου, ο κ. Β. Μπράντζος Γραμματέας του Δήμου,από το Δασαρχείο ο κ. Θ. Φιλίππου και η κ. Ε. Σφύρη. Παρόντες ο δημοτικός σύμβουλος κ. Η. Κατοίκος, συντονιστής του Συλλόγου Εθελοντών για διαχείριση κρίσεων και πυροπροστασίας και ο κ. Κ.Μακρυγιάννης, Πρόεδρος Συνδ. Ύδρευσης.

Κατά την συζήτηση εξετάστηκαν όλα τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς, η  εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας και των πυροσβεστικών διατάξεων. Συζητήθηκε το θέμα συντήρησης και βελτίωσης του αγροτοδασικού οδικού δικτύου για διευκόλυνση πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτωνσε περίπτωση ανάγκης. Διαπιστώθηκε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για την διαχείριση κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εξετάστηκε επίσης η ετοιμότητα, καθώς και ο μέγιστος δυνατός συντονισμός των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιά.

Ο δήμαρχος κ. Νάνος ανέφερε ότι μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο Danielκαι τις μεγάλες καταστροφές, η δημοτική αρχή αναβάθμισε σε προτεραιότητα υψηλής σημασίας την πολιτική προστασία, με συγκεκριμένες ενέργειες και επιλογές:

Α)  Προχώρησε στη δημιουργία σώματος εθελοντών πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης, με συντονιστή τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ηλία Κατοίκο.

Β)  Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, με αντικείμενο την πρόληψη καταστροφών από καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές. Το δίκτυο μεριμνά ώστε να αποκτήσουν τα μέλη τεχνογνωσία, εξοπλισμό και καλές πρακτικές αντιμετώπισης πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.

Γ) Πήρε πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο για έργα και εργασίες την πρόληψη πυρκαγιάς στα στενά όρια του Δήμου, τα οποία εξειδίκευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κρομμύδας ως εξής:

1) Προσλήθηκαν εννέα δασεργάτες οι οποίοι εργάζονται στην πυροπροστασία, κλαδονομή, καθαρισμόςαγροτικών και δασικών δρόμων, απομάκρυνση σκουπιδιών, εξάλειψη κινδύνων πυρκαγιάς.

2) Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εξοπλισμού του δήμου (υδροφόρα οχήματα) για την λειτουργικότητά τους, αναμένεται η παράδοση πυροσβεστικού οχήματος ταχείας επέμβασης πυρόσβεσης.

3) καθαρίζονται οι αγροτοδασικοί δρόμοι, απομακρύνθηκαν μπάζα και εστίες σκουπιδιών από δασικές περιοχές,

Επιπλέον προγραμματίζονται:

Δημιουργία μόνιμου παρατηρητηρίου πυρκαγιών, με την τοποθέτηση κάμερας στη θέση «Στεφάνι» Μορφοβουνίου. Πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση η οποία θα εποπτεύει μεγάλες αγροτολιβαδικές εκτάσεις, την αμπελουργική ζώνη, δασοσκεπείς εκτάσεις, κ.α., σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση.

Παρακολούθηση Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για προσδιορισμό κατάστασης ετοιμότητας και ενημέρωση των δημοτών.

Ενημέρωση δημοτών και επισκεπτών της Λίμνης με τοποθέτηση ψηφιακών προειδοποιητικών πινακίδων για πληροφορίες σχετικές με την πολιτική προστασία.

Αστυνόμευση της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων.

Προηγούμενο άρθρο Σχετικά με τις δηλώσεις για το Παυσίλυπο - Γράφει ο Ευάγγελος Γαλούσης, πρ. Πρύτανης ΔΠΘ
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα