Στα πλαίσια των Συνοδικών και Περιφερειακών Επετειακών Εκδηλώσεων που διοργάνωσε και υλοποιεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος με τη συνεργασία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων συνεχίζονται να πραγματοποιούνται οι Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί το πλέον τραυματικό γεγονός στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού, το οποίο καθόρισε καταλυτικώς την μετέπειτα πορεία της πατρίδος μας.
Οι εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Εκδηλώσεις ετέθησαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου.
Η έναρξη των Εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Φαρσάλων, το εσπέρας της Κυριακής 29 Μαΐου 2022, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος κηρύσσοντας την έναρξη των Εκδηλώσεων για την εκατοστή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή, κόμισε απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, καθώς και τεμάχιο υποκαμίσου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου και ξυλόγλυπτο Σταυρό, εργόχειρο του Αγίου. Ακολούθως, στην Πλατεία Μικρασιατών της πόλεως Φαρσάλων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση μουσικοθεατρικού δρώμενου υπό τον τίτλο: «Η Σμύρνη όπως παλιά». Το εν λόγω δρώμενο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ακμή και την αίγλη της Σμύρνης πριν την καταστροφή της. Η ως άνω εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Φαρσάλων σε συνεργασία με την Ιερά μας Μητρόπολη και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις της με την αρωγή του Δήμου Φαρσάλων.
Στη συνέχεια, η σκυτάλη για την παρουσίαση της ιστορικής – μαρτυρικής πορείας του Μικρασιατικού Ελληνισμού παραδόθηκε στην τοπική κοινότητα Καππαδοκικού, όπου το εσπέρας της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε σχετική Εκδήλωση.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Νομού Καρδίτσης και τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Καππαδοκικού με την αρωγή του Δήμου Σοφάδων.
Η διοργανωθείσα Εκδήλωση ξεκίνησε με Λιτανεία δύο ιερών Εικόνων, της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, τις οποίες μετεκόμισαν κατά τον ξεριζωμό από την Μικρασιατική γη οι πολύπαθοι Μικρασιάτες και φυλάσσονται στον Ενοριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καππαδοκικού ως τιμαλφή αποκτήματα μέχρι την Πλατεία της Κοινότητος, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος υπεδέχθη αυτές και τέλεσε Δέηση.
Ακολούθησαν δύο ομιλίες εκλεκτών γόνων του Καππαδοκικού
της κ. Καλλιόπης Αλιβάνογλου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα με τίτλο: «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Ανατολή και Δύση.» και
του κ. Αναστασίου Παναγιωτίδη, με θέμα: «Η μαρτυρική πορεία της Μικρασιατικής Ρωμιοσύνης».
Εν συνεχεία, προβλήθηκε οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την Μικρασιατική Καταστροφή με σχολιασμό από τον κ. Νικόλαο Καρατάσιο, παραδοσιακά χορευτικά σχήματα και ψαλτοτράγουδα αφιερωμένα εις τον λαογραφικό τομέα της Μικράς Ασίας.
Στο τέλος, προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως η εθνική τροφή των Μικρασιατών, χειροποίητες παρασκευές.
Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
ο Αξιοτ. κ. Γεώργιος Κωτσός, Βουλευτής Καρδίτσης,
η Αξιοτ. κ. Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσης,
ο Αξιοτ. κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσης,
ο Αξιοτ. κ. Αθανάσιος Σκάρλος, Δήμαρχος Σοφάδων και
λοιποί κ. Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Την Εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή του και εκπρόσωπο ο Εντιμ. Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Καταληκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος. Εν κατακλείδι, ευχαρίστησε όλους όσους κοπίασαν για την οργάνωση και διεξαγωγή της ανωτέρω Εκδηλώσεως, ήτοι:
τον παρουσιαστή κ. Νικόλαο Καρατάσιο,
την Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Νομού Καρδίτσης,
τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Καππαδοκικού με επικεφαλής την κ. Ασημούλα Πασχαλίδου, Πρόεδρο του Συλλόγου,
τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Αθανάσιο Σκάρλο για την αρωγή του Δήμου,
τον κ. Αναστάσιο Σουτόγλου, Πρόεδρο της Τ.Κ. Καππαδοκικού για τον ευπρεπισμό του χώρου της διεξαγωγής της Εκδηλώσεως,
τον Αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο π. Νικόλαο Αλιβάνογλου, Εφημέριο της Ενορίας
την Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσης με επικεφαλής τον αρχιμουσικό κ. Νικόλαο Μπανιά
το Μουσικό Σχήμα των κ. Μάριου Σαρημιχαηλίδη, Παναγιώτου Παππά και Φωτίου Γαρουφαλιά,
τον κ. Ιωάννη Χατζή και τους συνεργάτες του για την μικροφωνική εγκατάσταση και τέλος,
τους δύο στενούς του συνεργάτες τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Κάια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή της Εκδηλώσεως.