Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι δράσεις πρόληψης από το Ινστιτούτο Prolepsis σε γυναίκες Ρομά


Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 – Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και ενημέρωση σε θέματα υγείας και πρόληψης θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Prolepsis στους Σοφάδες Καρδίτσας στις 16 και 17 Οκτωβρίου, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα” με τη συνδρομή του Δήμου Σοφάδων και την πολύτιμη συμβολή του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου.

Το έργο “Υγιείς και Ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα” του Ινστιτούτου Prolepsis αποσκοπεί να προάγει την υγεία των γυναικών Ρομά μέσα από την πρόληψη και να τις ενδυναμώσει σε σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των ανισοτήτων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με το έργο 305 τεστ ΠΑΠ, 118 μαστογραφίες, 31 εμβολιασμοί, ενώ σχεδόν 200 γυναίκες Ρομά έχουν ενημερωθεί σε θέματα υγείας και πρόληψης.

Οι δράσεις του προγράμματος την τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνουν:

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου:

  • Εκπαίδευση για γυναικολογικά ζητήματα στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Σοφάδων (10:00 – 12:00, Αθηνών 10, και στη συνέχεια ενημέρωση στον παλαιό Οικισμό).
  • Εκπαίδευση για γυναικολογικά ζητήματα στον Νέο Οικισμό Ρομά (15:00-17:00).

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου:

  • Εκπαίδευση για γυναικολογικά ζητήματα στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Σοφάδων (10:00-12:00, Αθηνών 10).
  • Εξετάσεις μαστογραφίας στο διαγνωστικό κέντρο “Euromed” στα Τρίκαλα (15:00-17:00).

Οι δράσεις πραγματοποιούνται από την ομάδα υλοποίησης έργου του Ινστιτούτου Prolepsis, με τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους.

 

Το έργο ‘’Υγιείς και Ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα’’ έχει ήδη υλοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων στον Δήμο Κορίνθου (Εξαμίλια και Ζευγολατιό), στον Δήμο Τρίπολης, στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Δενδροπόταμος), στον Δήμο Δέλτα (Αγία Σοφία) και στον Δήμο Ασπροπύργου. Στόχος του προγράμματος είναι να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις, καθώς και 800-1000 εξετάσεις και εμβολιασμοί στις περιοχές παρέμβασης (δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, και εμβολιασμός κατά του HPV).

Με αφορμή τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης τον Οκτώβριο για τον καρκίνο του μαστού, το Ινστιτούτο Prolepsis υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης, αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μέρος των νέων περιστατικών καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με απλές αλλαγές συμπεριφοράς. Βασικοί κανόνες, όπως η έγκαιρη διάγνωση με μαστογραφία και η αυτοέξεταση, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση της υγείας κάθε γυναίκας.

 

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Prolepsis:

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει την υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων (όπως παιδιά, άτομα Τρίτης Ηλικίας, πρόσφυγες και μετανάστες, πληθυσμοί Ρομά, άτομα που βιώνουν φτώχεια, κ.ά.). Σχεδιάζει και υλοποιεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και δράσεις πρόληψης, συνηγορίας και κοινωνικής προσφοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί στα σχολεία και να έχουμε 20 μαθητές ανά τμήμα
Επόμενο άρθρο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου για την Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας