Ειδήσεις

Συνάντηση Γ. Κωτσού με Σπ. Λιβανό: Τέλος Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι νέοι αγρότες


Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης&Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό είχε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, όπου και συζήτησε μαζί του θέματα των παραγωγών μας.

Αρχικά ο κ. Κωτσός επισήμανε πως ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μας συνολικά και ιδιαίτερα για το Νομό Καρδίτσας που βασίζει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας του στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ακολούθως, ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα την έγκρισης των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 (Σχέδια Βελτίωσης προκήρυξη 2018). Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε το 2018, 7 ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη η οποία ήταν το 2011. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες που επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.Ενώ λοιπόν έχουν εγκριθεί για το πρόγραμμα, δεν επαρκούν οι πιστώσεις να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν.

Ο κ. Κωτσός ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στο συγκεκριμένο μέτρο αναπορρόφητοι πόροι από άλλα μέτρα του ΠΑΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβανός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα, αφού κι’ ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα με νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα, ενημέρωσε το Βουλευτή πως τέλος Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αποπληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος των Νέων Αγροτών που εντάχθηκαν σ’ αυτό και περιμένουν την τελευταία δόση.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

Επίσης, ο Βουλευτήςέθεσε το θέμα του «Αγροτικού Πετρελαίου» προκειμένου να μειωθεί δραστικάτο κόστος παραγωγής, ενώ υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη επιβάρυνση στην αγροτική παραγωγή προέρχεται από την άρδευση που κατά κανόνα γίνεται από ανοιχτά και απαρχαιωμένα δίκτυα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωτσός δήλωσε σχετικά:«Είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος παραγωγής των αγροτών και να ενισχύσουμε το εισόδημά τους, να προχωρήσουμε στην κατασκευή κλειστών δικτύων άρδευσης που θα συνοδευτούν από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού, με παράλληλη εφαρμογή του netmeteringπροκειμένου οι αγρότες να παράγουν από μόνοι τους την ενέργεια που χρειάζονται».

Ο κ. Λιβανός απάντησε πως στο νέο ΠΑΑ θα υπάρχουν σημαντικοί πόροι για κλειστά αρδευτικά δίκτυα και φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα.

Τέλος, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως οι αποζημιώσεις από τον ΙΑΝΟ έτρεξαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα κι’ ότι οι ενστάσεις που θα υποβληθούν από πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, θα εξεταστούν με ταχύτητα και δικαιοσύνη προκειμένου να μην αδικηθεί κανείς παραγωγός.

 

Προηγούμενο άρθρο Κορναρίσματα αγωνίας από τους αγρότες του Νομού
Επόμενο άρθρο Ο ΕΛ.Γ.Α. για τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την πλημμύρα της 19/9/2020 στις Τ.Κ. Φύλλου και Κοσκινά